Wat zijn uitgaven?

Nederland telt inmiddels meer dan twee miljoen bedrijven. Misschien ben jij wel een van de vele ondernemers die ons land rijk is. Is dat het geval, dan krijg je te maken met uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan de huur en de salarissen van medewerkers. Maar wat zijn uitgaven precies en waarom is er een onderscheid met het begrip ‘kosten’? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat zijn uitgaven?

We spreken van ‘uitgaven’ wanneer je geld uitgeeft. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van de huurkosten van een pand. Er is sprake van een bepaalde actie, namelijk het overmaken van geld. Dit is meteen ook het grootste verschil met het begrip kosten. In dat geval geef je het geld namelijk niet altijd uit. Zo kan het zijn dat je in de maand januari 500 euro aan rente moet betalen. Dit zijn de kosten, maar mogelijk heb je het bedrag nog niet overgemaakt.

Zijn kosten en uitgaven altijd gelijk aan elkaar?

Soms zijn de kosten en de uitgaven gelijk aan elkaar. Je moet bijvoorbeeld rente betalen en voldoet het bedrag meteen. En wanneer je elke maand netjes rente betaald komen de kosten en uitgaven samen. Het komt echter ook voor dat bepaalde kosten vooruit worden betaald. Misschien betaal je wel aan het begin van het kwartaal een bepaald bedrag, terwijl de kosten bij een specifieke maand horen. Of misschien doe je het wel het tegenovergestelde en betaal je achteraf. In dat geval ontstaan er verschillen tussen de kosten en de uitgaven. Vermeld het op de balans onder de paraplu ‘vooruitbetaalde rente’.

wat zijn uitgaven

Wat gebeurt er als je een factuur ontvangt en niet meteen betaald?

Er zijn verschillende situaties waarin de verschillen tussen kosten en uitgaven duidelijk naar voren komen. Zo komt het regelmatig voor dat je wel kosten hebt en geen uitgaven. De kans is groot dat je regelmatig in deze situatie is. Er is bijvoorbeeld sprake van wanneer je een aankoop doet, een factuur ontvangt en niet meteen betaald. Toch moet je de aankoop al wel opnemen in de resultatenrekening van jouw bedrijf. Het valt namelijk onder ‘kosten’ omdat je nog geen geld hebt uitgegeven. Wel is er sprake van een ‘schuld’ aangezien je de betaling nog moet voldoen.

Wat gebeurt er als de klant een factuur heeft voldaan?

Stel je voor dat je bovenstaande factuur uiteindelijk wel voldoet. In dat geval vervalt je schuld omdat er een ‘uitgave’ is gedaan. Boek de schuld af op de balans en niet op de resultatenrekening. Het valt immers niet meer onder ‘kosten’. Maar stel je de situatie eens omgekeerd voor. Je verkoopt bepaalde producten en/of diensten aan klanten en verstuurt vervolgens een factuur. Er geldt meestal een betalingstermijn van dertig dagen (uitzonderingen daargelaten) dus de klant hoeft niet meteen het geld over te maken. Je moet echter wel de verkopen in jouw resultatenrekening inboeken. Het betreft immers een opbrengst. Omdat er nog geen geld is binnengekomen staat er op de balans een zogeheten ‘vordering’.

En wat als het geld uiteindelijk op de rekening staat?

En wanneer is er dan wel sprake van een opbrengst, maar geen ontvangst? Heel simpel: wanneer je het geld van de klant(en) op je rekening hebt. Dit betekent dat er geen sprake is meer van een vordering op de balans. Uiteraard moet de vordering wel op de balans worden afgeboekt. Bovendien is het geen opbrengst dus het krijgt geen plekje op de resultatenrekening.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?