Wat zijn transitorische posten?

Bij het runnen van een bedrijf komt veel kijken. Zo hebben veel ondernemingen te maken met betalingen die nog niet zijn voldaan. Deze schulden vallen onder de noemer ‘transitorische kosten’. Ook kosten die over meerdere periodes worden geboekt vallen hieronder. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over transitorische posten. Welke voorbeelden zijn er zoal? Lees snel verder om het te ontdekken.

Wat zijn transitorische posten?

Vrijwel iedere ondernemer heeft over een bepaalde periode omzet of kosten. Het is mogelijk om ze over een langere periode te verdelen. Zo is het soms praktisch om een betaling naar een andere maand te verplaatsen. In dat geval is het moment van de kosten anders dan die van de betaling. Een goed voorbeeld daarvan is de huur, die soms betrekking heeft op meerdere tijdvakken.

Hoe zit het met rente?

Ook rente valt soms onder een transitorische post. Zo komt het regelmatig voor dat er in de huidige maand rente wordt verwacht, terwijl je die pas de volgende maand betaalt. Dit komt door het feit dat de rente pas na afloop van een bepaalde periode, zoals dus een maand, door de bank wordt berekend. Zodoende valt het onder het begrip transitorische posten.

wat zijn transitorische posten

Verzekering als transitorische post

Het komt regelmatig voor dat een verzekering  wordt vooruitbetaald. Denk bijvoorbeeld aan een jaar of anderhalf jaar. Ook in dat geval is er sprake van een transitorische post, aangezien je de betaling al hebt voldaan voordat de periode is afgelopen. Zowel de rente als de verzekering krijgen onder de naam ‘transitorische post’ een plekje in de balans. Om precies te zijn op de resultatenrekening van de periode waarin je ze wil opnemen. Daarbij valt transitoria onder de paraplu ‘bezittingen’ of ‘kortlopende schulden’.

Andere voorbeelden van transitorische posten

Naast rente en verzekeringen zijn er nog veel meer soorten transitorische posten. Denk bijvoorbeeld aan accountantskosten die je nog moet betalen en vooruitbetaalde leaseovereenkomsten.  Ook de omzet mogen we niet vergeten in dit rijtje. Dat zit zo: als het goed is stel je in januari van het nieuwe jaar een factuur op voor alle uren dat je in december hebt gewerkt. De btw valt onder de periode dat je de factuur hebt verzonden. Dit komt door het feit dat de Belastingdienst kijkt naar de factuurdatum. Wat betekent dit nu? Dat de omzet deel uitmaakt van december en niet januari.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?