Wat zijn transitorische posten?

Bij het runnen van een bedrijf komt veel kijken. Zo hebben veel ondernemingen te maken met betalingen die nog niet zijn voldaan. Deze schulden vallen onder de noemer ‘transitorische kosten’. Ook kosten die over meerdere periodes worden geboekt vallen hieronder. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over transitorische posten. Welke voorbeelden zijn er zoal? Lees snel verder om het te ontdekken.

Wat zijn transitorische posten?

Vrijwel iedere ondernemer heeft over een bepaalde periode omzet of kosten. Het is mogelijk om ze over een langere periode te verdelen. Zo is het soms praktisch om een betaling naar een andere maand te verplaatsen. In dat geval is het moment van de kosten anders dan die van de betaling. Een goed voorbeeld daarvan is de huur, die soms betrekking heeft op meerdere tijdvakken.

Hoe zit het met rente?

Ook rente valt soms onder een transitorische post. Zo komt het regelmatig voor dat er in de huidige maand rente wordt verwacht, terwijl je die pas de volgende maand betaalt. Dit komt door het feit dat de rente pas na afloop van een bepaalde periode, zoals dus een maand, door de bank wordt berekend. Zodoende valt het onder het begrip transitorische posten.

wat zijn transitorische posten

Verzekering als transitorische post

Het komt regelmatig voor dat een verzekering  wordt vooruitbetaald. Denk bijvoorbeeld aan een jaar of anderhalf jaar. Ook in dat geval is er sprake van een transitorische post, aangezien je de betaling al hebt voldaan voordat de periode is afgelopen. Zowel de rente als de verzekering krijgen onder de naam ‘transitorische post’ een plekje in de balans. Om precies te zijn op de resultatenrekening van de periode waarin je ze wil opnemen. Daarbij valt transitoria onder de paraplu ‘bezittingen’ of ‘kortlopende schulden’.

Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers

  • Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers

  • Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten

  • Stap-voor-stap zelf boekhouden

  • Handige tools en apps

  • Hoe je eenvoudig kunt factureren

  • Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding

  • Inclusief BTW-aangifte

Stoomcursus boekhouden

Andere voorbeelden van transitorische posten

Naast rente en verzekeringen zijn er nog veel meer soorten transitorische posten. Denk bijvoorbeeld aan accountantskosten die je nog moet betalen en vooruitbetaalde leaseovereenkomsten.  Ook de omzet mogen we niet vergeten in dit rijtje. Dat zit zo: als het goed is stel je in januari van het nieuwe jaar een factuur op voor alle uren dat je in december hebt gewerkt. De btw valt onder de periode dat je de factuur hebt verzonden. Dit komt door het feit dat de Belastingdienst kijkt naar de factuurdatum. Wat betekent dit nu? Dat de omzet deel uitmaakt van december en niet januari.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?