Wat zijn stille reserves?

Soms is er sprake van een verschil tussen de boekwaarde van een investering en de werkelijke marktwaarde. We spreken in dat geval van ‘stille reserves’. Bijzonder genoeg is het niet te vinden op de balans. Er is nog veel meer te vertellen over dit interessante begrip uit de financiële wereld. Wil je graag weten hoe het zit met stille reserves? Lees dan snel verder.

Wanneer ontstaan stille reserves?

Stille reserves ontstaan wanneer er bepaalde investeringen moeten worden afgeschreven. Daarbij is de boekwaarde lager dan de daadwerkelijke waarde. Dit geldt doorgaans voor investeringen die meer dan 450 euro hebben gekost. Denk bijvoorbeeld aan machines, voertuigen, panden, laptops en computers. Verborgen reserves ontstaan dus in allerlei bedrijfssituaties. Ook jij kunt er als ondernemer mee te maken krijgen.

Hoe kom je er achter wat de werkelijke waarde van iets is?

De boekwaarde wordt bepaald aan de hand van een som, namelijk aanschafwaarde-restwaarde x % aan jaarlijkse afschrijving. De waarde in het economisch verkeer is de ‘werkelijke waarde’, maar pas na het uitvoeren van een taxatierapport kun je de actuele waarde vaststellen. Stel je voor dat de boekwaarde van een machine 60.000 euro is, maar de werkelijke waarde 80.000 euro. In dat geval is er sprake van een stille reserve van 20.000 euro.

wat zijn stille reserves

Hoe bereken je stille reserves?

Voor het in kaart brengen van reserves geldt een berekening met zowel de boekwaarde als de marktwaarde van de investering . Misschien vind je het allemaal nog een beetje vaag klinken. Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat een auto met een kostprijs van 20.000 euro over een periode van 10 jaar wordt afgeschreven. In dat geval is de restwaarde 2000 euro. Een simpele berekening wijst uit dat er ieder jaar 1800 euro moet worden afgeschreven om op 2000 euro uit te komen. En nu komt de stille reserve in beeld. Die bereken je na drie jaar door 1800 euro met drie te vermenigvuldigen. Het resultaat? 5400 euro. Laten we tenslotte dit bedrag aftrekken van de aankoopprijs. De boekwaarde na drie jaar is dan 20.000 euro – 5400 euro: 14.600 euro.

Hoe bereken je de marktwaarde?

Inmiddels heb je de boekwaarde berekend en dat is heel goed. Maar je bent nog niet klaar, want de marktwaarde is minstens zo belangrijk. Ook daar hoef je gelukkig geen ingewikkelde berekening voor uit te voeren. Wil je de huidige waarde van een auto bepalen? Vraag dan een taxatie aan. Stel je voor dat de huidige waarde van de auto 18.000 euro is. In dat geval is de stille reserve 18.000 euro – 14.600 euro = 3400 euro.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?