Wat zijn schulden?

Uit cijfers van het CBS uit oktober 2021 blijkt dat ongeveer 620.000 Nederlandse huishoudens schulden hebben. En maar liefst 1 op de 20 bedrijven kampt met problematische schulden. Deze cijfers zijn afkomstig uit juni 2023. Wat zijn schulden precies en hoe kun je ze voorkomen? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn schulden?

Openstaande bedragen zijn de betalingen die nog voldaan moeten worden. We noemen dit ook wel schulden. Het is een breed spectrum, variërend van geleend geld van vrienden, studieleningen, betalingen achteraf voor kledingbestellingen, afbetalingsregelingen voor laptops, negatieve banksaldi, vertraagde betalingen van verkeersboetes of het aflossen van een hypotheek. Een schuld hoeft niet meteen een probleem te zijn. Pas wanneer je niet langer in staat bent om aan je overeenkomsten met schuldeisers te voldoen, worden schulden problematisch. Op dat punt treden er vertragingen op bij de betalingen.

Waarom je schulden altijd zo snel mogelijk moet voldoen

Voldoe betalingen altijd zo op tijd mogelijk. Bij een betalingsachterstand kan een kleine schuld snel exponentieel toenemen en tot grote problemen leiden. Individuen of bedrijven met grote schulden zijn vaak jaren bezig met het terugbetalen van hun schuldenlast. Dit brengt zeer veel stress en zorgen met zich mee.

wat zijn schulden

Waardoor ontstaan schulden?

Door boven je budget uit te geven kun je in schulden geraken. Een gebrek aan inzicht in inkomsten en uitgaven leidt soms ook tot situatie waarin je uitgaven de inkomsten overstijgen. Daardoor ontstaat er aan het einde van de maand een negatief saldo. Veranderingen in iemands levenssituatie, zoals het verlies van een baan of tijdelijke arbeidsongeschiktheid, zijn mogelijk van invloed op de financiële situatie. Hetzelfde geldt voor bedrijven die bijvoorbeeld te maken krijgen met een economische crisis. Als gevolg hiervan neemt het inkomen van een persoon of de winst van een bedrijf af.

Onvoorziene uitgaven

Onvoorziene uitgaven zijn erg vervelend, maar veel mensen krijgen er mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan kapotte bedrijfsmiddelen, maar ook een laptop die er de brui aan geeft, het defect raken van je mobiele telefoon of het krijgen van een boete voor het negeren van een rood licht. je verzuimt om je toeslagen of studentenreisproduct tijdig stop te zetten, volgen er mogelijk financiële consequenties. En door dit alles kan je in schulden belanden. 

Wat zijn de mogelijke gevolgen van schulden?

Blijf je als individu of bedrijf in gebreke? Dan neemt het incassobureau mogelijk contact met je op. Het hoofddoel van deze instelling is om achterstallige schulden te innen bij debiteuren. De organisatie of persoon waaraan je betalingsachterstanden hebt, bijvoorbeeld een winkel of je zorgverzekeraar, schakelt een incassobureau in om ervoor te zorgen dat het openstaande bedrag wordt geïnd. Als gevolg van het inschakelen van het incassobureau worden er extra kosten in rekening gebracht. We noemen dit ook wel incassokosten, die bovenop het oorspronkelijke schuldbedrag komen.

De rol van de deurwaarder

Een deurwaarder heeft ook de bevoegdheid om schulden namens een schuldeiser te innen. De bevoegdheden van een deurwaarder reiken verder dan die van een incassobureau. De deurwaarder heeft de bevoegdheid om beslag te leggen op jouw spullen. Wanneer  je niet reageert op de correspondentie van het incassobureau, kan de schuldeiser een deurwaarder inschakelen om jou te dwingen tot betaling over te gaan.

Wat te doen bij achterstallige schulden?

De financiële situatie van mensen met betalingsachterstanden zorgt doorgaans voor veel stress. Wanneer er niet tijdig actie wordt ondernomen, nemen de schulden toe en belanden er steeds vaker aanmaningen en boeteverhogingen op de mat. Dit resulteert enkel in een verdere toename van de schuldenlast. Het dan ook van groot belang om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer je met schulden te maken hebt. Of je nu een bedrijf bent of een individu: neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeiser om een overeenkomst voor een betalingsregeling te bespreken. Weet je niet welke stappen je moet nemen? Aarzel dan niet om het met anderen te bespreken en ondersteuning te zoeken!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?