Bij het runnen van een bedrijf komt veel kijken. En dan hebben we het niet alleen over het vinden van klanten, het betalen van facturen en het voldoen aan de belastingregels. Je krijgt namelijk ook te maken met allerlei begrippen die belangrijk zijn om te weten. Neem nu privé onttrekkingen. Laten we meteen met de deur in huis vallen: ze zijn ontzettend belangrijk voor je bedrijf. Maar wat houdt het precies in? We zochten het graag voor je uit.
Wat zijn privé onttrekkingen?
Privé onttrekkingen zijn uitgaven die uit het vermogen van een onderneming zijn gehaald voor persoonlijk gebruik. Soms is het ook zo dat goederen worden gebruikt voor privédoeleinden, zoals een auto. Door privé onttrekkingen wordt het vermogen van je onderneming verminderd. Omdat het echter niet gaat om zakelijke uitgaven, zijn deze onttrekkingen niet aftrekbaar van de winst van een onderneming. Afgezien van privéonttrekkingen in de vorm van contant geld of goederen, vallen ook het persoonlijke gebruik van een bedrijfsauto en het privégebruik van een zakelijke woning onder de categorie van privéonttrekkingen. Bij het doen van een storting of onttrekking wordt doorgaans uitgegaan van de waarde in de normale handel.
Welke soorten onttrekkingen bestaan er?
Zoals eerder aangegeven verwijzen privé onttrekkingen naar het onttrekken van middelen uit het bedrijf met als doel ze vervolgens voor persoonlijk gebruik en/of bezit te gebruiken. De meest voorkomende vorm van onttrekking is in de vorm van geld en wordt vaak aangeduid als een privé-opname. Wanneer producten die het bedrijf in voorraad heeft, voor persoonlijke doeleinden worden genomen, worden deze ook beschouwd als privé onttrekkingen. In de aangifte voor de inkomstenbelasting worden de waardes van de privé onttrekkingen opgenomen.
Wanneer moet je deze uitgaven bijhouden?
Of je verplicht bent om privé onttrekkingen bij te houden in je administratie, is afhankelijk van de juridische structuur van je bedrijf. In het geval van een BV moet je bijvoorbeeld nauwkeurig de privé onttrekkingen bijhouden. Het is hoogstwaarschijnlijk dat je belasting moet betalen over dergelijke onttrekkingen. Geld uit je BV halen zonder passende belastingen te betalen, zoals dividendbelasting of loonbelasting, is niet toegestaan. Bij een BV worden de winsten van het bedrijf en de inkomsten als privépersoon afzonderlijk belast. Vanwege de verschillende tarieven die van toepassing zijn, is het niet toegestaan om privé- en zakelijke zaken lukraak te combineren. Wanneer je ervoor kiest om dagelijkse boodschappen door je BV te laten betalen, zal de Belastingdienst uiteindelijk eisen dat je daar belasting over betaalt, samen met een mogelijke boete.
Hoe zit het met privé onttrekkingen en belastingregels?
De meerderheid van de ondernemers in Nederland heeft ervoor gekozen om geen BV op te richten, maar in plaats daarvan een eenmanszaak te hebben. Bij een eenmanszaak zijn er andere regels van toepassing, waardoor privé onttrekkingen geen rol spelen. Een eenmanszaak wordt namelijk beschouwd als ‘fiscaal transparant’. In dit geval word je door de Belastingdienst beschouwd als een individu in plaats van primair als onderneming. Dat lijkt misschien vreemd, maar wat hier eigenlijk mee wordt bedoeld is dat de belasting over de winst niet door ‘de onderneming’ wordt betaald, maar door de eigenaar zelf en eventuele andere betrokkenen (zoals in een VOF).
Tot slot: een paar handige tips voor privé kosten
Voor eenmanszaken is het eigenlijk vrij eenvoudig: je kunt privé onttrekkingen buiten beschouwing laten. Privé onttrokken kosten mogen niet worden opgegeven als zakelijke kosten. Als eenmanszaak is het niet noodzakelijk om bij te houden hoeveel privé onttrekkingen je hebt gedaan. Niettemin is het uiterst belangrijk om alle privé onttrekkingen uit je zakelijke uitgaven te verwijderen. Indien je dit nalaat, zal de Belastingdienst de privé uitgaven achteraf alsnog belasten, inclusief boete. En dat wil niemand!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar