Onkosten zijn de kosten die onverwachts komen. Deze komen bovenop de gebruikelijke kosten en zullen niet altijd aangenaam zijn. Het kan bijvoorbeeld een dure reparatie zijn, maar ook een nieuwe investering omdat iets niet meer te maken valt. Vaak komen ze ook op ongelegen momenten, waardoor er altijd geld apart gezet moet worden om deze kosten op te kunnen vangen. Deze onaangename verrassing kan hierdoor altijd gefinancierd worden en jouw bedrijf zal niet in de problemen raken.
In de bedrijfswereld komt het begrip ‘onkosten’ regelmatig voorbij. Het is dan ook belangrijk omdat het een van de factoren is waarmee je de financiële gezondheid van een bedrijf beoordeelt. Maar wat zijn onkosten precies? Je leest het antwoord in dit artikel.
Wat zijn onkosten?
Onkosten zijn een breed begrip. Ze omvatten alle kosten van een bedrijf en spelen een sleutelrol binnen het financieel beheer, de budgettering en de besluitvorming. Simpel gezegd zijn het alle uitgaven die een bedrijf maakt om goederen, diensten of activa te verwerven. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van materialen, het betalen van de salarissen van medewerkers en de huur van panden. Ook de kosten voor marketingcampagnes horen er vaak bij. Onkosten vertegenwoordigen dan ook de de financiële middelen die nodig zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering.
Welke categorieën kosten bestaan er?
Kosten zijn in te delen in twee hoofdcategorieën: investeringskosten en operationele kosten. Investeringen in activa leveren voordelen op over een langere periode, maar kosten wel veel geld. Voorbeelden hiervan zijn de aankoop van onroerend goed, apparatuur of voertuigen. Deze kosten dien je op te nemen in de balans. Vervolgens worden ze afgeschreven over een bepaalde periode, zoals 1 of 3 maanden.
Voorbeelden van onkosten
In de zakenwereld maken onkosten deel uit van de financiële structuur van elk bedrijf. Feit is ondernemingen allerlei kosten maken. We noemden er zonet al een paar, waaronder de huur, salarissen, verzekeringen en apparatuur. Ook variabele kosten zoals grondstoffen, productiekosten en marketingcampagnes horen erbij. Efficiënt beheer van deze kosten is essentieel voor de winstgevendheid en algemene financiële gezondheid van een bedrijf.
Operationele kosten
Operationele kosten worden gemaakt in de dagelijkse bedrijfsvoering en gelden doorgaans voor een korte periode. Een bedrijf dient ze op te nemen in de winst- en verliesrekening. De operationele variant heeft dan ook directe invloed op de winstgevendheid van een bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn huur, nutsvoorzieningen, salarissen en kantoorbenodigdheden.
Geld reserveren voor de onkosten
Voor de onkosten is vaak geen geld gereserveerd. Dit komt omdat je er niet op rekent dat er iets gebeurt waar je hoge bedragen voor nodig hebt. In eerste instantie lijkt er hierdoor geen geld, maar bedrijven hebben vaak wel een onkostenvergoeding waarmee het opgevangen kan worden. Zowel de kosten als de onkosten zijn hierdoor gedekt. Deze kostenposten worden inherente (normale) en extra kosten (onkosten) genoemd en het verschil is soms in eerste instantie niet zichtbaar. Je kunt het voor jezelf wel inzichtelijk maken door de vaste bedragen op een rijtje te zetten in een begroting en hier ook een kostenplaatje te maken voor het geld. Op deze manier kom je minder snel voor verassingen te staan.
De hoogte is nooit in te schatten
Een voorbeeld van onkosten is een auto. Bij de aankoop van een auto heb je zowel kosten als onkosten. De terugkerende kosten van de auto zijn bijvoorbeeld de benzine, wegenbelasting en de APK. Je weet van tevoren hoeveel geld hierbij komt kijken en hebt dit standaard gereserveerd staan. Echter kan er bij een APK ook voorvallen dat er een reparatie gedaan moet worden. Dit zijn de onkosten en deze kunnen per keer verschillen. Je moet daarom wel een bedrag opbouwen om de eventuele reparaties uit te laten voeren, zodat je niet over hoeft te gaan op de aanschaf van een nieuwe auto.
Hoe verbeter je het rendement van een bedrijf?
Geen enkel bedrijf wil teveel kosten maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk winst wordt behaald. Er zijn verschillende strategieën om het rendement van een bedrijf te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het monitoren van kosten, oftewel in kaart brengen van wat er wordt uitgegeven
- Het vinden van manieren om onnodige uitgaven te verminderen
Snellere omloopsnelheid zorgt voor minder voorraad en lagere kosten
Daarbij worden de kosten zo laag mogelijk gehouden door effectief beheer. Breng alle kosten in kaart om te zien waar eventueel op bezuinigd kan worden. Misschien is er wel heel veel voorraad aanwezig. Dit zijn bijvoorbeeld goederen die niet worden verkocht. Dat is uiteraard erg jammer. Probeer dit te voorkomen door de omzetsnelheid te verhogen. Dit betekent dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode sneller wordt verkocht.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gerelateerde artikelen
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar
Bedankt voor de heldere uitleg over onkosten. Mijn man hoopt volgend jaar een eigen bedrijf als rijinstructeur op te zetten, dus we zijn ons vast aan het verdiepen in de boekhouding. Ik wist niet dat de terugkerende kosten van een auto onder andere de APK keuring en de wegenbelasting zijn en dat een reparatie onder onkosten valt. Dat zullen we zeker onthouden.