Wat zijn liquide middelen?

De financiële en zakelijke wereld zijn machtig interessant, maar zeer complex. Zo raken nieuwkomers vaak overweldigd door alle begrippen die hun om de oren vliegen. Neem nu ‘liquide middelen’. Misschien heb je er wel eens vaag van gehoord of klinkt het je helemaal niet bekend in de oren. Hoog tijd om ons eens in dit begrip te verdiepen. Wat zijn liquide middelen en welke impact hebben ze op bedrijven? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat zijn liquide middelen?

Liquide middelen zijn alle geldmiddelen binnen een onderneming die direct beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan contant geld in de vorm van bankbiljetten en munten. Ook de bankrekening, de creditcardrekening en rekeningen van betaalproviders horen er bij. Natuurlijk mogen we ook de rekening van pin- of kassasoftware en de kruisposten rekening niet vergeten. Kortom: het is een vrij breed begrip die belangrijk is omdat het de financiële reserves van en bedrijf betreft. Een bedrijf dat voldoende liquide middelen heeft is bestand tegen onverwachte uitgaven en in staat om al zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

Waarom moet een bedrijf over voldoende liquide middelen beschikken?

Een liquide bedrijf is in staat om zowel aan korte- als langetermijn verplichtingen te voldoen. Is dat niet het geval? Dan ontstaan er mogelijk problemen met het betalen van de salarissen van werknemers. Ook het terugbetalen van eventuele schulden aan leveranciers is niet mogelijk, evenals het voldoen van belastingschulden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere uitgaven die onmiddelijk moet plaatsvinden. Zodoende is het behoud van voldoende liquide middelen van groot belang om de dagelijkse activiteiten van een bedrijf soepel te laten verlopen.

wat zijn liquide middelen

Meer flexibiliteit en veerkracht

Liquide middelen bieden ook de nodige flexibiliteit en kansen voor een bedrijf. Een onderneming  met voldoende geld is in staat om snel te reageren op nieuwe kansen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde investeringen, overnames of het betreden van nieuwe markten. Tevens is het voor een onderneming minder problematisch om alle activiteiten voort te zetten tijdens economisch moeilijke tijden. In dergelijke periodes is er mogelijk minder geld en een buffer vormt dan de perfecte uitkomst. Bedrijven die het financieel voor de wind gaat hebben zeker een concurretievoordeel én betere overlevingskansen in moeilijke tijden.

Nauwkeurig beheer van liquide middelen is van groot belang

Inmiddels is wel duidelijk dat liquide middelen van invloed zijn op de financiële prestaties en gezondheid van een bedrijf. Zodoende is het beheer ervan een integraal onderdeel van de financiële planning en controle van een bedrijf, organisatie of instelling. Het nauwkeurig monitoren en beheren van liquide middelen vergroot mogelijk de winstgevendheid en vermindert het risico op financiële problemen.

Waarom is het wel of geen goed idee om een cashflowprognose te gebruiken?

Heb je een eigen bedrijf en wil je graag jouw liquide middelen zo effectief mogelijk beheren? Dat is een heel goed voornemen. En gelukkig zijn er genoeg manieren om dat te doen. Neem nu zogeheten cashflowprognose, ook wel de ‘liquiditeitsprognose genoemd. Die helpen jou als bedrijfseigenaar bij het voorspellen van de toekomstige inkomsten en uitgaven. Op die manier ben je in staat om de liquide middelen te plannen en te beheren.

Wat is een cashmanagementproces?

Met een cashflowprognose zet je een belangrijke stap, maar je bent er nog nietEr is namelijk ook nog het ‘cashmanagementproces’. Dit begrip is minstens zo belangrijk, aangezien het hierbij gaat om het onderzoeken van de cashflow. Waar komt het geld binnen en waar gaat het er weer uit? Die kennis is vervolgen te gebruiken voor efficiënt beheer van liquide middelen. Probeer bijvoorbeeld een overtollige voorraad te minimaliseren. In feite betekent dit dat er geld vastzit, terwijl je die prima in andere bedrijfsonderdelen kunt stoppen.

Liquiditeit en cash pooling: zo zit het

Interessant voor bedrijven als het om liquditit gaat is het gebruik van ‘cash pooling’. Dit houdt in dat ze hun liquide middelen consolideren om zo de rentabiliteit te verhogen. Alle liquide middelen van verschillende dochterondernemingen of afdelingen worden samengevoegd om het geheel meer financiële slagkracht te geven. Bedrijven zijn dankzij deze strategie namelijk in staat om hun liquide middelen effectiever te gebruiken. En dat scheelt vervolgens een hoop geld.

Liquide middelen zorgen voor solvabiliteit

Liquide middelen maken onderdeel uit de balans van een onderneming en worden vaak beschouwd als een belangrijke indicator als het om financiële stabiliteit en een rooskleurige toekomst gaat. Investeerders, crediteuren en andere belanghebbenden analyseren dit onderdeel dan ook om inzicht te krijgen in de solvabiliteit van een bedrijf. Weet een bedrijf zijn liquide middelen op een strategische manier te beheren, dan is er zeker kans op groei in de (nabije) toekomst. Dus besteed er voldoende aandacht aan om succes te bereiken en te behouden!

Tot slot: balans is de sleutel tot succes

Je denkt misschien: ‘maar voorraad en dus geld is juist goed voor een bedrijf?’. Maar zo simpel ligt het niet. Teveel liquide middelen hebben als nadeel dat geld niet optimaal wordt gebruikt. Daardoor mis je als bedrijf bepaalde kansen om rendement te behalen. Het is dus van belang om voldoende middelen te hebben om liquiditeitsrisico’s te verminderen , terwijl je door het investeren van overtollige middelen geld verdient. Zorg voor de juiste balans hiertussen om een bedrijf te laten floreren.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?