Wat zijn kruisposten?

Het doen van de boekhouding maakt onderdeel uit van het uitgebreide takenpakket van een ondernemer. Veel ZZP’ers willen hun eigen administratie doen. Daar komt echter meer bij kijken dan je denkt. Zo krijg je te maken met allerlei ingewikkelde begrippen. Heb je bijvoorbeeld wel eens van ‘kruisposten’ gehoord? Is het antwoord ‘nee’, dan is het verstandig om zo snel mogelijk ons artikel te lezen!

Wat zijn kruisposten?

Misschien ben je zelfstandig ondernemer en zie je het niet zitten om een boekhouder in te schakelen voor de financiën. Dat is jouw eigen keuze, maar het is zeker geen slecht idee om een cursus boekhouding te volgen. Heb je daar geen tijd voor? Verdiep je dan in zoveel mogelijk begrippen die te maken hebben met de boekhouding. Zo is het handig om te weten wat kruisposten zijn. Het heeft betrekking op de boekhouding, die uit allerlei rekeningen bestaan. Daarop staan alle inkomsten en uitgaven vermeld. Alle rekeningen samen vallen onder de noemer ‘grootboek’. De rekeningen zelf noemen we ‘grootboekrekeningen’. Kruisposten zijn op hun beurt een van deze grootboekrekeningen.

Wat staat er vermeld op kruisposten?

Inmiddels weet je zo ongeveer wat kruisposten zijn. Maar wat staat er nu precies op vermeld? Ook daar kunnen we een vrij simpel antwoord op geven, namelijk alle activiteiten die hebben plaatsgevonden tussen de bankrekening van een bedrijf en de kas. Ook de verrichtingen tussen twee bankrekeningen van hetzelfde bedrijf staan vermeld. Simpel gezegd blijven alle overboekingen op kruisposten binnen de onderneming.  Een bedrag wordt op een kruispost ‘geparkeerd’ voordat het in de kas of een andere bankrekening terecht komt.

wat zijn kruisposten

Kruisposten: een praktijkvoorbeeld

Kruisposten zijn in feite niets anders dan een tussenrekening. De andere rekening kan niet als tussenrekening fungeren en daar is een goede reden voor. Er zijn namelijk twee mutaties die op twee aparte grootboeken verwerkt worden. Op het moment dat je de rekening rechtstreeks als tegenrekening gebruikt, wordt de mutatie alleen op de eerste rekening gezet. Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken om dit te verduidelijken. Stel je voor dat je een factuur voor de aankoop van een product boekt. In dat gevoel boek je alleen de betaling vanaf jouw rekening. De ontvangst op de rekening van de leverancier wordt ondertussen op een andere rekening verwerkt.

Kruisposten en pinbetalingen: zo zit het

Kruisposten komen in het huidige digitale tijdperk steeds minder voor. Dit heeft alles te maken met digitaal bankieren, aangezien dergelijke betalingen tegenwoordig in milliseconden plaatsvinden. Maar dat betekent niet dat op deze manier werken helemaal nutteloos is. Het wordt namelijk nog wel toegepast bij pinbetalingen. Je kunt het zien als een digitale overschrijving van een kas naar een bankrekening. Zodoende komt staat een betaling met de pinpas in het kasboek altijd onder de noemer ‘uitgaven’. Vaak is het zo dat er voor een pinbetaling een eigen grootboekrekening wordt aangemaakt. Geef het een duidelijke naam, zoals ‘Kruisposten PIN’. Vervolgens komen de pinbetalingen tijdelijk op deze kruispost terecht.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?