Wat zijn inkoopkosten?

Als je een bedrijf hebt, weet je dat elke cent telt. Wist je dat er veel gebieden zijn waarop je kunt besparen? Neem nu de inkoopkosten, die we graag willen benoemen. Wat houdt dit precies in en hoe verlaag je de kosten ervan? Lees snel dit artikel voor het antwoord!

Wat zijn inkoopkosten?

Inkoopkosten zijn de kosten die gemaakt worden wanneer een bedrijf producten en/of diensten aankoopt bij een leverancier. Dit betreft onder andere de aankoopprijs van de goederen, leveringskosten, commissies, belastingen, rechten en andere kosten die verband houden met de aanschaf van producten en/of diensten.

Inkoopkosten in de praktijk

Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een restaurant hebt en nieuwe keukenapparatuur moet kopen. Je zoekt naar leveranciers die de apparatuur kunnen leveren die je nodig hebt. Naast de aankoopprijs van de apparatuur moet je ook transportkosten en -kosten betalen, evenals belastingen en invoerrechten.

wat zijn inkoopkosten

Waarom zijn deze kosten belangrijk?

Besef goed dat dit type kosten veel invloed heeft op de uiteindelijke winst van een onderneming. Hoe hoger de inkoopkosten, hoe lager de winst. Dit pakt soms problematisch uit voor kleine en middelgrote bedrijven met een krap budget. Let daarnaast goed op de kwaliteit. Het is fijn om een goedkope leverancier te hebben, maar dit brengt wel een risico met zich mee. Of zoals men zo mooi zegt: goedkoop is soms duurkoop. Te goedkoop leidt soms tot slechte kwaliteit. Het gevolg? Klagende klanten , retourzendingen en in extreme gevallen een faillissement.

Tips om de inkoopkosten te verlagen

Hou er rekening mee dat de inkoopkosten snel oplopen, vooral voor bedrijven die voor grondstoffen en producten sterk afhankelijk zijn van leveranciers. Dit maakt het zeer belangrijk om deze kosten op een zorgvuldige manier te beheren. Bovendien leidt goed inkoopbeheer vaak tot een betere relatie met jouw leverancier(s). Wanneer je een betrouwbare klant bent die op tijd betaalt en geen onredelijke eisen stelt, is de kans groter dat leveranciers je in de toekomst betere deals en gunstige voorwaarden aanbieden.

Tip 1: Vergelijk leveranciers met elkaar

Zoek leveranciers die producten en diensten van topkwaliteit kunnen leveren scherpe kosten. Hoe? Door ze met elkaar te vergelijken en reviews van eerdere klanten te lezen. Op die manier krijg je een beeld van wat je kunt verwachten.

Tip 2: Consolideer jouw leveranciers

Een effectieve manier om de inkoopkosten te verlagen is het consolideren van leveranciers. Als je hetzelfde product bij meerdere leveranciers koopt, betaal je waarschijnlijk meer dan nodig is. Door leveranciers te consolideren kun je betere prijzen bedingen en de verzend- en verwerkingskosten verlagen.

Tip 3: Onderhandel over betere voorwaarden

Als het op onderhandelen aankomt, aarzel dan niet om je leveranciers om betere voorwaarden te vragen. Denk bijvoorbeeld aan kortingen op bulkaankopen, langere betalingstermijnen of gratis verzending bij bulkbestellingen. Wat kan er nu gebeuren? In het ergste geval weigeren ze. Jammer dan!

Tip 4: Gebruik technologie om het inkoopproces te stroomlijnen

Tegenwoordig bestaat er handige inkoop software om het inkoopproces te helpen stroomlijnen. Door taken als inkooporders, factuurverwerking en leveranciersbeheer te automatiseren bespaar je een hoop tijd en kosten die je anders aan de inkoop kwijt bent.

Tip 5: Evalueer regelmatig jouw voorraadbeheer

Een andere manier om de inkoopkosten te verlagen is het regelmatig evalueren van je voorraadbeheer. Wanneer je consequent te weinig voorraad hebt, kan het zijn dat je ter compensatie te veel bestelt. Door de voorraadbeheer beter te stroomlijnen geef he mogelijk minder geld uit aan onnodige aankopen. En het bedrag dat je daarmee bespaart kun je vervolgens weer in de groei van jouw bedrijf steken.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?