In onze snel veranderende wereld zijn ook de financiële markten voortdurend in beweging. Zo is het concept van activa inmiddels aardig uitgebreid. Tegenwoordig kennen we niet zowel fysieke als immateriële activa. Ze dragen bij aan het succes of het falen van een bedrijf. Maar wat houdt dit begrip precies in? In dit artikel vertellen we je graag alles over immateriële vaste activa.
Wat zijn immateriële vaste activa?
Immateriële activa zijn niet fysiek zichtbaar, maar hebben waarde en dragen bij aan het succes en van een bedrijf op lange termijn. Ze worden doorgaans ingedeeld in drie categorieën: juridische immateriële activa, technologische immateriële activa en marketing immateriële activa.
Wat zijn juridische immateriële activa?
Juridische immateriële activa omvatten octrooien, handelsmerken, auteursrechten en licenties. Deze bieden exclusieve rechten en bescherming voor de intellectuele eigendom van de onderneming.

Wat zijn technische immateriële activa?
Technische immateriële activa omvatten software, databanken en bedrijfsgeheimen. Ze zijn van cruciaal belang voor innovatie en operationele efficiëntie. Belangrijke informatie moet immers op een veilige manier worden opgeslagen.
Wat zijn marketing immateriële activa?
Tenslotte komen we aan bij immateriële activa op het gebied van marketing. Daarbij gaat het om merkreputatie, klantenrelaties en marketingstrategieën. Die spelen een belangrijke rol bij het opbouwen van een trouw klantenbestand en het behalen van concurrentievoordeel op de markt. Met een goede marketingstrategie kun je namelijk meer klanten bereiken en behouden. En dit verhoogt mogelijk de omzet van een bedrijf.
Waarom zijn immateriële activa belangrijk?
Immateriële activa zijn om een aantal redenen cruciaal voor bedrijven. Ten eerste leveren ze mogelijk concurrentievoordeel op door een bedrijf te onderscheiden van zijn concurrenten. Een sterke merkreputatie, eigen technologie of intellectuele eigendomsrechten geven een onderneming een duidelijke marktpositie geven die het onderscheidt van anderen. En dergelijke concurrentievoordelen kunnen het marktaandeel, de klantentrouw en de winstgevendheid vergroten.
Verhoging van de winst
Ten tweede leveren immateriële activa soms een grote bijdrage aan de winst van ondernemingen. Op gepatenteerde technologie of software berusten soms auteursrechten en licentierechten die royalty’s opleveren. Dit zorgt voor stabiele inkomsten bij een bedrijf. Daarnaast kan een sterk merk de prijs van een product of dienst verhogen. En dat leidt op zijn beurt tot meer verkoop en inkomsten.
Hoe draagt immateriële activa bij aan de groei van een bedrijf?
Deze vorm van activa is vaak noodzakelijk voor de groei van een bedrijf. Dat willen we graag benadrukken. Ondernemingen die investeren in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe technologieën en producten te ontwikkelen, profiteren mogelijk van het feit dat ze als eerste op de markt komen. Oftewel: ze zijn de concurrentie een stap voor. Dit leidt tot een groter marktaandeel en hogere inkomsten. Tevens kun je als bedrijf immateriële activa gebruiken als onderpand voor leningen en investeringen. En daardoor komt het nodige kapitaal voor bedrijfsuitbreiding en groei vrij. Alleen maar voordelen dus!
Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.
In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!
Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte

Risicobeheer
Ten slotte zijn immateriële activa ook belangrijk voor bedrijven in termen van risicobeheer. Ondernemingen met een divers en trouw klantenbestand zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen marktschommelingen. Ook de soms veranderende voorkeuren van klanten zijn geen probleem. Bovendien voorkomt het bezit van eigendomsrechten dat concurrenten innovaties kopiëren of er inbreuk op maken. Kortom het beschermt bedrijven tegen mogelijke juridische en financiële risico’s.
Hoe bepaal je de waarde van immateriële activa?
In tegenstelling tot materiële activa, die gemakkelijker te meten en te kwantificeren zijn, zijn immateriële activa vaak subjectief. Het is dan ook moeilijk om er een specifieke waarde aan toe te kennen. Toch is een nauwkeurige waardering van immateriële activa van groot belang voor bedrijven voor financiële verslaglegging, belastingen, investeringen en strategische besluitvorming. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vorm van activa te waarderen. Zo raden we aan om uitgebreid te kijken naar de kosten en wat het oplevert. Hoeveel geld ben je kwijt aan de activa en levert het winst op? Kijk ook naar de positie van de activa op de markt. Is het een populair immaterieel of dienst? Willen klanten het graag kopen of niet? Allemaal factoren die de waarde van het activum bepalen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.