Wat betekent gebeurtenissen na balansdatum?

Boekhouden en de financiële wereld in het algemeen zijn behoorlijk complex. Maar hoe ingewikkeld het ook is, er veel van weten geeft jou echt een voorsprong. Zowel ondernemers als investeerders nemen betere beslissingen als ze voldoende kennis hebben. Zo is het zeker handig om te weten wat ‘gebeurtenissen na balansdatum’ betekent. Heb je geen idee? Lees dan snel verder!

Wat zijn gebeurtenissen na de balansdatum?

Soms vinden er tussen de balansdatum en de datum waarop de boekhouder een jaarrekening opstelt bepaalde gebeurtenissen plaats. Deze noemen we de ‘gebeurtenissen na de balansdatum’ en hebben soms invloed op de financiële positie van een bedrijf. Zodoende moet een onderneming de gebeurtenissen na de balansdatum altijd meenemen bij het opstellen van de jaarrekening.

wat betekent gebeurtenissen na balansdatum

Welke gebeurtenissen na de balansdatum zijn er?

Interessant om te weten is dat er niet een, maar twee soorten gebeurtenissen na de balansdatum bestaan. Laten we er eens naar kijken:

1 – Aanpassingsgebeurtenissen

Deze gebeurtenissen doen zich voor na de balansdatum en vereisen een aanpassing van de boekhouding. Zo kan het zijn dat een bepaalde gebeurtenis verbonden is met een bepaalde activa.

2 –  Niet-aanpassingsgebeurtenissen

Deze gebeurtenissen vinden plaats vinden plaats na de balansdatum. In tegenstelling tot aanpassingsgebeurtenissen hoef je de boekhouding niet aan te passen. Wel is het belangrijk  voor de gebruikers van de jaarrekening. Zo kan een rechtszaak, een belangrijke acquisitie of verkoop van een bedrijfsonderdeel impact hebben op de financiële positie van een bedrijf.

Verwerk gebeurtenissen na de balansdatum op de juiste manier

Het is uiteraard belangrijk om gebeurtenissen op de juiste manier in de jaarrekening te verwerken. Het gaat immers om de jaarrekening en je wilt geen fouten maken met de cijfers. In het ergste geval leidt dit zelfs tot juridische problemen. Zodoende moet je gebeurtenissen na de balansdatum altijd meteen vermelden. Het is wel zo fijn dat je bij eventuele controles van de Belastingdienst of andere instanties niet in de problemen raakt. Vind je het proces te complex of heb je er simpelweg geen tijd voor? Schakel dan een expert in, zoals een boekhouder. Die helpt je graag uit de brand!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?