Financiële vaste activa is zo’n typische term die (beginnende) ondernemers met weinig kennis van boekhouding in verwarring brengt. De naam zelf maakt weinig duidelijk. Zodoende verdiepten wij ons speciaal voor jou in dit belangrijke begrip. Wat is het precies en waarom zijn financiële vaste activa zo belangrijk? Lees snel verder voor het antwoord!
Wat is het verschil tussen vaste en vlottende activa?
Als ondernemer is het heel belangrijk om te weten dat activa worden verdeeld in twee categorieën: vaste en vlottende activa. Bij het eerste begrip gaat het vaak om langlopende bezittingen, zoals gebouwen, panden, grond en machines. Deze activa zullen waarschijnlijk niet op korte termijn van de balans verdwijnen. Vlottende activa zijn echter flexibeler van aard en staan meestal minder dan een week op de balans. Denk bijvoorbeeld aan voorraden, liquide middelen en geldbeleggingen.
Waarom zijn vaste activa zo belangrijk voor bedrijven?
Vaste activa spelen sleutelrol als het gaat om het vermogen van een bedrijf. Ze worden namelijk gebruikt om inkomsten te genereren en dragen bij aan de totale waarde van een onderneming. Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander te verduidelijken. Stel je voor dat een bedrijf een speciale verpakkingsmachine aanschaft. Het heeft een lange levensduur en is belangrijk voor het functioneren van een onderneming. Zodoende kun je het beschouwen als een vaste activa.

Hoe schrijf je vaste activa af?
Het is een te raden om vaste activa af te schrijven. Dit is het proces waarbij de kosten van een activa over de levensduur wordt verdeeld. Maar hoe doe je dat precies als bedrijf? Wij hebben een aantal tips voor je:
Tip 1: Breng de kosten van de vaste activa in kaart
Dit kosten van vaste activa betreffen de aankoopprijs, verzendkosten en al het andere dat je er aan uitgeeft.
Tip 2: Maak een schatting hoe lang je de activa gaat gebruiken
Bij een schatting van de levensduur van de activa kijk je naar de periode waarin het jouw bedrijf voordelen geeft. Hoe lang kun je bijvoorbeeld een bepaalde machine echt goed gebruiken?
Tip 3: Bepaal de restwaarde
Dit is de geschatte waarde van een vaste activa het einde van zijn levensduur. Oftewel: de prijs waarvoor je het nog kunt verkopen. Onderschat het belang van de restwaarde niet als het om het afschrijven van een activa gaat. Afschrijving houdt in dat je de boekwaarde van een activa tijdens zijn levensduur systematisch vermindert. Je berekent de afschrijving door de aankoopprijs min de restwaarde te delen door de levensduur van de activa.
Tip 4: Kies een afschrijvingsmethode
De zogeheten lineaire afschrijving is de eenvoudigste en meest gebruikte methode en verdeelt de kosten van een goed gelijkmatig over de gebruiksduur. Bereken daarbij het bedrag dat je elke periode moet afschrijven. Een andere optie is de zogeheten ‘versnelde afschrijving’ via de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze regeling is bedoeld voor beginnende ondernemers. Hiermee kun je tot wel 45 procent van jouw investeringskosten van de winst aftrekken.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.