Wat zijn bezittingen?

Iedere onderneming, of het nu klein of groot is, heeft middelen nodig om producten en/of diensten te maken en te verkopen. Bezittingen spelen dan ook een cruciale rol bij het functioneren van een bedrijf. Waar moet je aan denken bij ‘bezittingen’ en hoe dragen ze bij aan de (financiële) prestaties van een onderneming?

Wat zijn bezittingen en waar moet je zoal aan denken?

Van computers tot machines, voertuig en misschien zelfs grond: iedere onderneming heeft bepaalde bezittingen. Bezittingen zijn activa die eigendom zijn van een onderneming. Ze worden onder andere gebruikt om bedrijfsactiviteiten te ondersteunen en om inkomsten te genereren. Dit zijn zowel fysieke activa als immateriële activa. Bij deze een korte lijst van mogelijke bezittingen van een bedrijf:

  • Productiefaciliteiten en magazijnen
  • Winkels en kantoorgebouwen
  • Grond, gebouwen en ander onroerend goed
  • Voertuigen en transportmiddelen
  • Uitrusting en machines
  • Computers en andere technische apparaten
  • Intellectuele eigendom, zoals octrooien, handelsmerken en auteursrechten

Bezittingen: bedrijf is juridisch eigenaar

In de boekhouding zijn bezittingen fysieke zaken die een bedrijf bezit en gebruikt bij de bedrijfsvoering. Bezittingen kunnen bestaan uit kantoormeubilair, machines, grondstoffen, eindproducten, voertuigen en onroerend goed. Een belangrijk element van het bezitten van iets is dat het bedrijf er juridisch eigenaar van is. Dit betekent dat het voor een andere partij haast onmogelijk is om het voorwerp in bezit te nemen zonder toestemming van de eigenaar.

wat zijn bezittingen

Waarom zijn bezittingen belangrijk?

Bezittingen zijn belangrijk omdat ze bedrijven zowel materiële als immateriële voordelen bieden. Het gebruik van activa zorgt er voor dat de onderneming allerlei activiteiten kan uitvoeren, variërend van het maken en verkopen van producten tot het uitvoeren van bepaalde diensten. Functioneert een bedrijf op een succesvolle manier en weet het veel te verkopen? Dan kan het mooie inkomsten behalen en hopelijk jarenlang goede service leveren.

Bezittingen als activa op de balans

Een accountant noteert bezittingen op de balans onder het kopje ‘activa’. Om een nauwkeurige boekwaarde te berekenen voor elke categorie activa (bijvoorbeeld machines) moet de afschrijving in de loop der tijd van de historische kosten worden afgetrokken om de netto boekwaarde te krijgen. Daarbij wordt er rekening gehouden met eventuele veranderingen in de marktwaarde.

Waarom is het belangrijk om bezittingen bij te houden?

Inmiddels is wel duidelijk dat bezittingen onmisbaar zijn voor bedrijven. Om alles in goede banen te leiden dienen ze hun activa bij te houden in de boekhouding. Eventueel kun je voor deze taak een boekhouder inschakelen. Het is belangrijk om de boekhouding op nauwkeurige en correcte wijze bij te houden, en wel om de volgende redenen:

Reden 1: Het geeft een compleet beeld van de financiële gezondheid

Ten eerste kunnen bedrijven zo een nauwkeurig beeld krijgen van hun algehele financiële gezondheid. Deze informatie draagt bij aan het nemen van weloverwogen beslissingen te nemen over waar het bedrijf zijn middelen moet inzetten. Bovendien zorgt een goede boekhouding inclusief bezittingen er voor dat bedrijven bepaalde trends herkennen en potentiële probleemgebieden identificeren.

Reden 2: Het maakt het regelen van belastingzaken eenvoudiger

Een andere reden waarom het hebben van een boekhouding cruciaal is voor bedrijven is dat het helpt bij het regelen van belastingzaken. De Belastingdienst wil graag dat iedere onderneming een administratie bijhoudt van alle bedrijfsgerelateerde uitgaven, inclusief afschrijving van apparatuur en voorraadniveaus. Zonder deze documentatie kunnen bedrijven te maken krijgen met aanzienlijke boetes na het doen van de Belastingaangifte. Wanneer de informatie niet klopt kun je flink in de problemen komen.

Reden 3: Het beschermt jouw waardevolle bezittingen

Door te weten wat je hebt en waar het zich bevindt, kun je als ondernemer of bedrijf de juiste maatregelen nemen om je waardevolle bezittingen te beschermen. Dit is de zoveelste goede reden om de bezittingen van jouw bedrijf bij te houden in de boekhouding. Door dit te doen kun je geld besparen, boetes vermijden en je bezittingen veilig stellen. Kortom: het is van groot belang voor het succes van elk bedrijf!

Tips om jouw bezittingen bij te houden

Als trotse eigenaar of eigenaresse van een bedrijf ben je waarschijnlijk verantwoordelijk voor het bijhouden van inventaris en andere bezittingen. Er zijn diverse manieren om je bezittingen bij te houden, zodat je ze later eventueel kunt verantwoorden. Wij hebben ze voor het gemak voor jou op een rijtje zet:

Tip 1: Gebruik een online systeem om jouw bezittingen bij te houden

Eén manier om dit te doen is door een online systeem voor het bijhouden van bezittingen te gebruiken. Daarmee houd je heel precies bij welke bezittingen je hebt, waar ze zich bevinden en hoeveel ze waard zijn. Dit komt goed van pas als je veel inventaris hebt of activa die vaak verhuizen.

Tip 2: Gebruik labels

Het is ook handig om jouw bezittingen fysiek te labelen met een eigen unieke identificatiecode. Denk bijvoorbeeld aan barcodes of  QR-codes. Of doe nog simpeler en label elk voorwerp met een naam en serienummer.

Tip 3: Maak foto’s en video’s en gebruik een Excel lijst

Maak tenslotte foto’s of video’s van artikelen en gebruik een Excel document om aan e geven wanneer producten zijn gekocht en/of verkocht. Deze informatie komt zeker van pas wanneer je ooit een verzekeringsclaim moet indienen of een diefstal moet aangeven.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?