Wat zijn aandelen?

Dagelijks zijn de beurzen geopend tussen 09.15 uur en 16.00 uur. Natuurlijk moeten we dit wel omrekenen naar Nederlandse tijd. In deze tijdsperiode is het op de beurs geen moment saai. Er wordt druk gehandeld in allerlei effecten, zoals aandelen en obligaties. Ondertussen dalen en stijgen de koersen van tientallen aandelen met soms exotische namen elke minuut. Duizelt het je inmiddels al? Misschien is het dan een goed idee om rustig bij de basis te beginnen. Wat zijn aandelen eigenlijk? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is een beurs?

Laten we beginnen met het begrip ‘beurs’. Aandelen zijn er namelijk een vast onderdeel van. Je kunt een beurs zien als een marktplaats voor de handel in allerlei financiële instrumenten. Naast aandelen zijn dit bijvoorbeeld effecten, derivaten en grondstoffen. Vrijwel elke beurs heeft een zogeheten beursindex. Dit geeft de prestaties neer van de bedrijven die een plekje hebben op de handelsplaats. De 25 grootste bedrijven van Nederland maken deel uit van de AEX. De waarde die een aandeel op de beurs heeft noemen we de ‘aandelenkoers’.

Beursgang

Het kan zijn dat een bedrijf nog niet actief is op een beurs. Bij groot succes neemt de kans op een zogeheten ‘beursgang’ echter toe. Dit houdt in dat een bedrijf haar aandelen te koop gaat aanbieden. Het uitgeven van aandelen door een onderneming noemen we een ‘aandelenemissie’. Om deze aandelen te kopen dien je als belegger een bepaalde prijs te bepalen. Bij nieuwe aandelen spreken we van de zogeheten ‘emissiekoers’.

wat zijn aandelen

Maar wat zijn nu aandelen?

Inmiddels weet je al aardig wat van een beurs. Misschien ben je er al een tijdje actief en wil je graag investeren in een bepaalde onderneming. In dat geval kun je een klein stukje van het bedrijf kopen. Doe je dit, dan krijg je een of meerdere aandelen in handen. In feite is een aandeel een waardepapier waar bepaalde rechten aan verbonden zijn. Zo komt het regelmatig voor dat aandeelhouders ‘dividend’ uitgekeerd krijgen. Dit houdt in dat een bedrijf bij winst een bepaalde vergoeding uitkeert. Wist je dat er twee soorten dividend bestaan? Laten we er eens naar kijken:

  • Cashdividend: Zoals de naam al zegt betreft dit dividend dat in geld wordt uitgekeerd. Soms heeft men het over ‘dividend per aandeel’. Dit is het geldbedrag dat jij als aandeelhouder per aandeel krijgt.
  • Stockdividend: Bij dit type dividend krijg je aandelen als beloning in plaats van geld. Worden deze aandelen meer waard, dan heb je dus winst.

Aandelen en het recht om te stemmen: zo zit het

Een ander recht die aandeelhouders ontvangen is om te stemmen tijdens een zogeheten aandeelhoudersvergadering. Dit betekent dat ze mee mogen beslissen over de koers binnen een bedrijf. Er bestaan echter ook aandelen zonder stemrecht. Dit zijn zogeheten ‘certificaten van aandelen’ en worden natuurlijk niet zomaar uitgegeven. De voornaamste reden om ze te gebruiken is om een vijandige overname te voorkomen. Deze speciale aandelen hebben immers geen stemrecht. Daardoor hebben aandeelhouders geen invloed op het wel en wee van een onderneming.

Wat zijn prioriteitsaandelen en preferente aandelen?

Tenslotte zijn er aandeelhouders die juist extra stemrecht hebben. Deze groep is in het bezit van zogeheten ‘prioriteitsaandelen’. Dit kom je vaak tegen bij familiebedrijven. Het is in het leven geroepen zodat een bepaalde groep aandeelhouders meer zeggenschap heeft. Tenslotte is er een groep beleggers die ‘preferente aandelen’ in handen heeft. Zij genieten bepaalde voorkeursrechten, zoals het eerder ontvangen van dividend. Pas daarna krijgen standaard aandeelhouders hun deel van de winst. Prioriteitsaandelen en preferente aandelen zijn in het leven geroepen om een bepaalde groep (zoals een familie) meer zeggenschap te geven. Tegelijkertijd verkleint dit de kans op een vijandelijke overname door mensen die het bedrijf minder goed gezind zijn.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?