Wat is kort vreemd vermogen?

Steeds meer ondernemers gebruiken een digitale software om hun boekhouding te ordenen. Belangrijke informatie, zoals de balans, is terug te vinden op de computer. Een balans bestaat uit twee delen, namelijk ‘debet’ en ‘credit’. Al jouw bezittingen vallen onder debet en alle schulden onder credit. Ook deze twee begrippen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo valt een kort vreemd vermogen onder schulden. Misschien klinkt dit begrip je niet bekend in de oren. Wat is een kort vreemd vermogen? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is kort een kort vreemd vermogen?

Op de creditzijde van een balans staan alle schulden die een bedrijf heeft. Het totale bedrag dat de onderneming nog moet terugbetalen aan andere partijen staat bekend als het ‘vreemde vermogen’. Daarbij is er sprake van een onderscheid tussen schulden op de lange termijn en schulden op de korte termijn. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over het ‘kort vreemd vermogen’, simpelweg afgekort tot KVV. Dit zijn schulden met een korte looptijd. Doorgaans is dit maximaal een jaar. Het zijn dus alle betalingsverplichtingen die een ondernemer op de korte termijn heeft.

Waar is het kort vreemd vermogen op de balans te vinden?

Het kort vreemd vermogen is te vinden aan de rechterkant van de balans, ook wel de creditzijde genoemd. En die bestaat op zijn beurt uit drie onderdelen met een vaste volgorde, te weten:

wat is kort vreemd vermogen

Wat valt er onder het kort vreemd vermogen?

Het is zeker interessant om eens een blik te werpen op het kort vreemd vermogen. Zo bestaat het uit verschillende posten, waaronder facturen van leveranciers. Die staan ook wel bekend als ‘crediteuren’. Maar ook eventuele belastingen en bankschulden vallen onder schulden voor op de korte termijn. Ook deze posten vallen vaak onder het kort vreemd vermogen:

  • Bankkrediet
  • Rekening courant
  • Leverancierskrediet
  • Koop op afbetaling
  • Afnemerskrediet
  • Belastingen die nog betaald moeten worden

Bankkrediet

Laten we stuk voor stuk eens kijken naar de bovengenoemde posten. Een bankkrediet is niets anders dan een lening van de bank op de korte termijn. Stel je voor dat je een ondernemer bent die geld nodig heeft, maar over onvoldoende liquide middelen beschikt. In dat geval komt een kortlopende lening goed van pas. Wel is het zo dat je het binnen een jaar moet hebben terugbetaald.

Rekening courant

Dit is een lening van de bank n de vorm van een betaalrekening. Wie er een blik op werpt, ziet zowel bij- als afschrijvingen staan. Staan er rode cijfers op de rekening courant? Dan spreken we van een kort vreemd vermogen. Maar de meeste mensen spreken van ‘in het rood staan’ en dat is misschien iets wat je wel kent

Leverancierskrediet

Deze vorm van krediet is terug te vinden bij het ‘crediteuren’ gedeelte. Stel je voor dat jouw bedrijf bepaalde producten of goederen heeft gekocht. Of misschien heb je wel van bepaalde diensten gebruik gemaakt. Degene die de producten, goederen en/of diensten heeft geleverd stuurt vervolgens in de factuur. Maar het komt wel eens voor dat de factuur nog moeten worden betaald. Let goed op de betaaltermijn die als het goed is op de factuur staat vermeld. Tussen de 14 en 30 dagen is standaard, maar 60 dagen komt ook wel eens voor. Is dat het geval? Dan valt het onder de noemer ‘kort vreemd vermogen’.

Koop op afbetaling

Op het moment dat een onderneming bij een ander bedrijf een kortlopende lening afsluit spreken we van een ‘koop op afbetaling’. De bedrijfseigenaar moet het bedrag nog terugbetalen, maar is al wel eigenaar van het product. In de huidige maatschappij komen we deze vorm van krediet steeds vaker tegen. Denk bijvoorbeeld aan het leasen van voertuigen of huishoudelijke apparaten.

Afnemerskrediet

Krijg je als ondernemer wel eens een vooruitbetaling terwijl je bepaalde producten, goederen of diensten nog moet terugbetalen? Dan is er sprake van het zogeheten afnemerskrediet. In de boekhouding dien je het te verwerken onder ‘vooruit ontvangen bedragen’. Je hebt het geld immers al ontvangen voordat er iets geleverd is. Wel moet dit op korte termijn gebeuren. En daardoor is er sprake van een ‘kort vreemd vermogen’.

Belastingen die nog betaald moeten worden

Vrijwel geen enkele ondernemer ontkomt er aan: de Belasting. Sterker nog, je krijgt te maken met allerlei belastingen. Denk bijvoorbeeld aan de btw-aangifte, die zowel per maand, kwartaal of jaarlijks gedaan kan worden. Na de aangifte stuurt de belastingdienst een aanslag. Die zul je als ondernemer in korte tijd moeten voldoen, voor een bepaalde datum. Wederom is er dus sprake van een kort vreemd vermogen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?