Kapitaal is een begrip waar geen enkel bedrijf omheen kan. Sterker nog: het is een van de meest belangrijke cijfers op de balansrekening van een onderneming. Maar wat is het precies en welk belang heeft het voor bedrijven? Lees snel verder, want wij hebben het antwoord voor je.
Wat is kapitaal?
Kapitaal is een verzamelnaam voor alles wat de eigenaar of eigenaars van een bedrijf waarde of voordeel oplevert. Denk bijvoorbeeld aan grote installaties en bijbehorende machines, intellectueel eigendom en financiële activa. Je kunt geld ook beschouwen als kapitaal. Doorgaans verwijst het echter naar middelen die gebruikt worden voor productiviteits- en investeringsdoeleinden. Aan de andere kant wordt het meestal wel uitgedrukt in geldwaarde. Zo hebben we het soms over ‘een bedrijf met een kapitaal van 3 miljoen euro’.
Wat zijn kapitaalgoederen?
Het kapitaal van een bedrijf is de som van alle kapitaalgoederen die het bedrijf bezit. Kapitaalgoederen zijn zaken die een bedrijf gebruikt om andere producten te maken. Om ze aan te schaffen heb je geld nodig. Dat spreekt voor zich, als je bedenkt dat er soms grondstoffen nodig zijn voor het productieproces. Middelen worden gekocht en gebruikt om de productiviteit te vergroten en te verbeteren. Is dat het geval, dan kan het kapitaal van een bedrijf mogelijk worden vergroot.

Welke verschillende soorten kapitaal bestaan er?
Wist je dat er verschillende soorten kapitaal bestaan? Zo ben je het begrip ‘opstartkapitaal’ misschien wel eens tegengekomen. Dit is het geld dat nodig is om een bedrijf te starten. Hoeveel precies hangt af van het soort bedrijf. Wanneer bijvoorbeeld een freelance tekstschrijver bent, is een laptop en een internetverbinding voldoende. Richt je echter een productbedrijf op, dan het benodigde startkapitaal veel hoger. In dat geval heb je immers voorraden, machines en werknemers nodig.
Groeikapitaal
Een ander vorm van kapitaal heeft betrekking op de groei van een bedrijf. Groeikapitaal is nodig om een bedrijf naar de volgende fase te brengen. Voorbeelden daarvan zijn het betreden van buitenlandse markten, het uitbreiden van productielijnen en het in dienst nemen van meer werknemers. Meestal is er bij een dergelijke situatie sprake van een stabiele basis. Wel is er groeikapitaal nodig om het bedrijf groter te maken.
Zelf je boekhouding doen?
Overweeg je om zelf je boekhouding te gaan bijhouden? Wist je dat zelf je boekhouding doen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Zorg er dan voor dat je deze 7 belangrijke stappen volgt.
In onze checklist zelf boekhouden vind je het stappenplan voor het opzetten van je boekhouding. Download het stappenplan gratis!
Zelf boekhouden in 7 stappen
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte

Hoe komt een bedrijf aan groeikapitaal?
Om een bedrijf te laten groeien is geld nodig voor investeringen in technologie, productontwikkeling en personeel. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een bedrijf te financieren. Een optie om groeikapitaal te verkrijgen is het aangaan van een lening. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo is een formele investeringsronde een populaire optie. Dit houdt in dat een investeerder onder bepaalde voorwaarden de kans krijgt om in een bedrijf te investeren. En niet alleen in de vorm van geld. Sommige investeerders gebruiken hun ondernemersvaardigheden, advies en ervaring om een bedrijf te laten groeien en bloeien. Investeerders verwachten meestal een zekere mate van controle, waardoor het geen goed idee is voor managers die de controle liever in eigen handen houden.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.