Wat is kapitaal?

Kapitaal is een begrip waar geen enkel bedrijf omheen kan. Sterker nog: het is een van de meest belangrijke cijfers op de balansrekening van een onderneming. Maar wat is het precies en welk belang heeft het voor bedrijven? Lees snel verder, want wij hebben het antwoord voor je.

Wat is kapitaal?

Kapitaal is een verzamelnaam voor alles wat de eigenaar of eigenaars van een bedrijf waarde of voordeel oplevert. Denk bijvoorbeeld aan grote installaties en bijbehorende machines, intellectueel eigendom en financiële activa. Je kunt geld ook beschouwen als kapitaal. Doorgaans verwijst het echter naar middelen die gebruikt worden voor productiviteits- en investeringsdoeleinden. Aan de andere kant wordt het meestal wel uitgedrukt in geldwaarde. Zo hebben we het soms over ‘een bedrijf met een kapitaal van 3 miljoen euro’.

Wat zijn kapitaalgoederen?

Het kapitaal van een bedrijf is de som van alle kapitaalgoederen die het bedrijf bezit. Kapitaalgoederen zijn zaken die een bedrijf gebruikt om andere producten te maken. Om ze aan te schaffen heb je geld nodig. Dat spreekt voor zich, als je bedenkt dat er soms grondstoffen nodig zijn voor het productieproces. Middelen worden gekocht en gebruikt om de productiviteit te vergroten en te verbeteren. Is dat het geval, dan kan het kapitaal van een bedrijf mogelijk worden vergroot.

wat is kapitaal

Welke verschillende soorten kapitaal bestaan er?

Wist je dat er verschillende soorten kapitaal bestaan? Zo ben je het begrip ‘opstartkapitaal’ misschien wel eens tegengekomen. Dit is het geld dat nodig is om een bedrijf te starten. Hoeveel precies hangt af van het soort bedrijf. Wanneer bijvoorbeeld een freelance tekstschrijver bent, is een laptop en een internetverbinding voldoende. Richt je echter een productbedrijf op, dan het benodigde startkapitaal veel hoger. In dat geval heb je immers voorraden, machines en werknemers nodig.

Groeikapitaal

Een ander vorm van kapitaal heeft betrekking op de groei van een bedrijf. Groeikapitaal is nodig om een bedrijf naar de volgende fase te brengen. Voorbeelden daarvan zijn het betreden van buitenlandse markten, het uitbreiden van productielijnen en het in dienst nemen van meer werknemers. Meestal is er bij een dergelijke situatie sprake van een stabiele basis. Wel is er groeikapitaal nodig om het bedrijf groter te maken.

Hoe komt een bedrijf aan groeikapitaal?

Om een bedrijf te laten groeien is geld nodig voor investeringen in technologie, productontwikkeling en personeel. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een bedrijf te financieren. Een optie om groeikapitaal te verkrijgen is het aangaan van een lening. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo is een formele investeringsronde een populaire optie. Dit houdt in dat een investeerder onder bepaalde voorwaarden de kans krijgt om in een bedrijf te investeren. En niet alleen in de vorm van geld. Sommige investeerders gebruiken hun ondernemersvaardigheden, advies en ervaring om een bedrijf te laten groeien en bloeien. Investeerders verwachten meestal een zekere mate van controle, waardoor het geen goed idee is voor managers die de controle liever in eigen handen houden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?