Goede investeringen bepalen deels het succes van een onderneming. Maar met het inkopen van goede producten, goederen of diensten ben je nog lang niet klaar. Het is minstens zo belangrijk om fiscaal slim te werk te gaan. Zo kun je als bedrijf gebruik maken van de zogeheten investeringsaftrek. Wat hout het precies in?
Wat is de investeringsaftrek?
Een investeringsaftrek fiscale stimulans kunnen bedrijven hun belastbaar inkomen verlagen door bepaalde investeringskosten af te trekken van hun belastbaar inkomen. Het moet bedrijven stimuleren om verder uit te breiden. Door lagere investeringskosten houden ondernemingen meer geld over. En dat kan vervolgens weer worden geïnvesteerd in allerlei bedrijfsactiviteiten.
Hoe werkt de investeringsaftrek?
De investeringsaftrek is een mechanisme waarmee bedrijven in aanmerking komende investeringskosten kunnen aftrekken van het belastbaar inkomen. Daardoor profiteren ze van een lagere belastbare winst. Het bedrag van de aftrek hangt af van het soort investering. In Nederland kan het oplopen tot maximaal 45 procent. De percentages liggen vaak nog hoger bij een energie- of milieuvriendelijke investering.
Welke varianten van de investeringsaftrek bestaan er in Nederland?
De investeringsaftrek wordt in Nederland onderverdeeld in drie categorieën, te weten:
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
Wat is de KIA?
We vertellen graag wat meer over de KIA, MIA en de EIA. ‘KIA’ is de afkorting van ‘Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’. Een hele mond vol, vandaar de afkorting. Er is sprake van wanneer je in een boekjaar in bedrijfsmiddelen investeert. Die komen in aanmerking als het om een bedrag tussen de 2601 en 353.973 euro gaat.
Wat is de MIA?
Naast de KIA hebben we ook nog de MIA. Dit is een belangrijke afkorting voor ieder bedrijf die investeert in duurzame bedrijfsmiddelen. ‘MIA’ is dan ook de afkorting van ‘Milieu-investeringsaftrek’. Interessant genoeg wordt het gecombineerd met de Vamil, die ook betrekking heeft op duurzame investeringen in bedrijfsmiddelen. Overigens moeten die bedrijfsmiddelen wel een plek hebben op de Milieulijst van de overheid. Die lijst is te vinden op de website.
Wat is Vamil?
De MIA wordt vaak gecombineerd met de Vamil. Vamil staat voor ‘Vrije afschrijving milieu investeringen’ en is beperkt tot 75 procent. Beide aftrek varianten worden gebruikt voor milieu-investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst van de overheid staan. Die lijst is overigens te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dus neem vooral even een kijkje. In 2023 is het totale budget voor MIA 192 miljoen. Veel meer dan de 25 miljoen voor Vamil.
Voor welke bedrijfskosten/middelen geldt deze belastingaftrek?
Heeft jouw bedrijf een aantal milieu investeringen gedaan? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor deze vorm van belastingaftrek. Hou er wel rekening mee dat het alleen geldt voor de volgende onderdelen:
- Aanschafkosten
- Voortbrengkosten: Dit zijn de kosten die je maakt wanneer jouw onderneming het bedrijfsmiddel of de bedrijfsmiddelen zelf maakt.
- Aanpassingskosten
- De aanschaf van nieuwe onderdelen
Hoe hoog is deze investeringsaftrek?
Het percentage van de aftrek verschilt. 45 procent komt vaak voor, maar ook 27 procent of 36 procent is geen uitzondering. Het exacte percentage is onder andere afhankelijk van het effect dat het bedrijfsmiddel op het milieu heeft.
Energie-investeringsaftrek
Tenslotte moeten we het nog even hebben over de zogeheten energie-investeringsaftrek. Dit is interessant voor bedrijven die investeren in duurzame energie, duurzame technieken, CO2-reductie of bedrijfsmiddelen waarmee je energie bespaart. In totaal mag je tot maximaal 45.5 procent van de investeringskosten van de winst aftrekken. Dit is toegestaan nadat je nieuwe bedrijfsmiddelen hebt gekocht. Daarnaast is het een vereiste dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat of het Ministerie van Financiën de bedrijfsmiddelen als energie-investeringen hebben erkend. Tot slot willen we nog even aankaarten dat je deze aftrekpost niet kunt combineren met de MIA.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar