Wat betekent inkopen en waarom is het zo belangrijk?

Inkoop is een van de bouwstenen van een onderneming. Misschien zie je het als een simpele handeling waarbij een bedrijf koopt wat het nodig heeft. Bij inkopen komt echter zoveel meer kijken. Het is een complex proces met verschillende factoren die de winstgevendheid van het bedrijf beïnvloeden. In dit artikel onderzoeken we wat inkoop voor bedrijven betekent en waarom het zo belangrijk is.

Wat is inkoop?

Inkoop is het proces waarbij producten, goederen en/of diensten door een bedrijf, organisatie of instelling worden gekocht. Dit is de simpele definitie, want het proces bestaat uit verschillende stappen. Ten eerste stelt een bedrijf vast aan welk product of aan welke dienst er behoefte is. Vervolgens begint een zoektocht naar een geschikte leverancier. Wanneer dat eenmaal is gelukt wordt er onderhandeld over de voorwaarden van de aankoop. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat het product of de dienst op tijd en met de juiste kwaliteit wordt geleverd.

wat is inkoop

Waarom is inkoop belangrijk voor bedrijven?

Inkoop is een kerntaak voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang of sector. Wie het op een effectieve manier weet te stroomlijnen, zorgt voor kostenverlaging en goede kwaliteit en efficiency. Het heeft dus veel impact op het bedrijfsresultaat. En dat is zeker niet de enige reden waarom inkoop zo belangrijk is voor ondernemingen. Laten we er even verder naar kijken:

Het bespaart kosten
Kostenbesparing is een van de belangrijkste doelen van inkoop. Door de meest geschikte leverancier(s) te vinden en goed te onderhandelen, is een onderneming in staat om de kosten voor producten en diensten te verlagen.Daardoor neemt de winstgevendheid toe en kan het bedrijf een stuk beter concurreren op de markt.

Betere kwaliteit
Effectieve inkoop verbetert ook de kwaliteit van de producten en diensten die een bedrijf ontvangt. Door te werken met betrouwbare leveranciers en maatregelen voor kwaliteitscontrole toe te passen, zorgen bedrijven er voor dat ze producten ontvangen die aan hun normen voldoen.

Verhoogde efficiëntie
Het stroomlijnen van het inkoopproces maakt bedrijven ook efficiënter. Door bepaalde taken te automatiseren en technologie te gebruiken om het inkoopproces te beheren, bespaart men veel tijd en is de kans op fouten veel kleiner.

Betere band met leveranciers
Bij alle activiteiten die te maken hebben met inkoop hoort ook het opbouwen en onderhouden van relaties met leveranciers. Door sterke relaties op te bouwen met leveranciers profiteert een onderneming  van betere prijzen, betere levertijden en toegang tot nieuwe producten en diensten.

Zelf je boekhouding doen?

Overweeg je om zelf je boekhouding te gaan bijhouden? Wist je dat zelf je boekhouding doen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Zorg er dan voor dat je deze 7 belangrijke stappen volgt.

In onze checklist zelf boekhouden vind je het stappenplan voor het opzetten van je boekhouding. Download het stappenplan gratis!

Zelf boekhouden in 7 stappen

  • Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers

  • Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten

  • Stap-voor-stap zelf boekhouden

  • Handige tools en apps

  • Hoe je eenvoudig kunt factureren

  • Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding

  • Inclusief BTW-aangifte

zelf boekhouden in 7 stappen

Waar moet een bedrijf rekening mee houden bij inkoop?

Inkoop is uiterst belangrijk, dat is inmiddels wel duidelijk. Om er een succes van te maken dient een onderneming rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. Ook als kleine ondernemer moet je hier op letten. Laten we ze even op een rijtje zetten.

1 – De kosten
Kosten zijn altijd een belangrijke factor bij de inkoopactiviteiten van een onderneming. Bedrijven moeten een evenwicht vinden tussen de behoefte aan kwaliteit en de kosten van het vereiste product of de dienst.

2 – Kwaliteit
Kwaliteit is ander element waar je goed rekening mee moet houden. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de producten en diensten die ze kopen voldoen aan hun eisen en die geschikt zijn voor hun doel(en).

3 – Levertijd
Vergeet ook de levertijd niet. Voor bedrijven is het belangrijk dat ze hun producten en diensten op tijd ontvangen, zodat alle bedrijfsactiviteiten door kunnen blijven gaan.

4 – Reputatie van de leverancier
Let altijd goed op de reputatie van een leverancier. Ga alleen in zee met gerenommeerde leveranciers die bekend staan om het leveren van kwaliteitsproducten en -diensten. Lees beoordelingen van eerdere klanten van leveranciers door om een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Doorgaans zijn er online verschillende reviews te vinden, dus lees die vooral.

5 – Risicobeheer
Tenslotte willen we risicobeheer aankaarten. Dit houdt in dat bedrijven potentiële risico’s die de winstgevendheid mogelijk beïnvloeden weten te identificeren en te beperken.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?