Wat is het realisatieprincipe?

Het realisatieprincipe: misschien heb je er nog nooit van gehoord. Toch is het belangrijk om er vanaf te weten. Helemaal wanneer je net als een paar miljoen andere Nederlanders een eigen bedrijf hebt. Laten we eens kijken naar dit belangrijke begrip en welke invloed het heeft op de winst en/of het verlies van een onderneming.

Wat is het realisatieprincipe?

Natuurlijk wil je als bedrijf graag precies weten hoeveel winst je maakt. Een van de manieren om daar achter te komen is het gebruik van het zogeheten ‘realisatieprincipe’. Dit heeft alles te maken met prijsveranderingen. Die treden niet meer op nadat alle producten/diensten zijn geleverd en de ondernemer de verkoopfacturen heeft verzonden. Daarbij is er geen sprake meer van veranderingen. En daarmee komen we aan op het realisatieprincipe, namelijk dat je pas winst neemt als het honderd procent zeker is dat het behaald gaat worden.

wat is het realisatieprincipe

Waarom bestaat het realisatieprincipe?

Het realisatieprincipe bestaat natuurlijk niet zomaar. Het voorkomt dat een bedrijf in de jaarrekening een te grote winst noteert. Dit is immers onjuiste informatie en op basis daarvan worden er misschien zakelijke beslissingen genomen die verkeerd uitpakken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zodoende willen we benadrukken dat je alleen transacties moet opnemen waarvan de resultaten zo goed als zeker zijn. Zoals ze in het Engels zo mooi zeggen: ‘better safe than sorry!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?