Wat is het nultarief?

Dagelijks leveren duizenden ondernemers goederen naar andere EU-landen. In een dergelijke situatie is er sprake van een intracommunautaire levering. Daarbij is er sprake van het zogeheten nultarief. Misschien heb je een vaag idee wat dit inhoudt, maar weet je niet precies hoe het zit. Maak je geen zorgen: wij vertellen je er graag alles over. Alle relevante informatie over het nultarief lees je in dit artikel.

Wat is het nultarief?

Nederland telt verschillende btw percentages, namelijk 21 procent, 9 procent en 0 procent. Van het nultarief is sprake  wanneer je zaken doet met het buitenland. Daarbij is er sprake van een onderscheid tussen goederen en diensten. Van een nultarief bij goederen is sprake wanneer je goederen buiten Nederland levert of opslaat in een douane-entrepot. Het is altijd verplicht om het nultarief op de factuur te vermelden. Bij diensten met dit tarief is er sprake van activiteiten over de grens. Denk bijvoorbeeld aan vaartochten met een schip naar buitenlandse bestemmingen of het vervoeren van personen met een vliegtuig.

Hoe bewijs je een intracommunautaire levering?

Het kan zijn dat je niet alleen zaken doet in Nederland, maar ook in het buitenland. In dat geval is er sprake van een intracommunautaire levering, simpelweg afgekrt tot ICL. Dit moet je echter wel kunnen bewijzen aan de Belastingdienst. Dit betekent dat je alle leveringen op een duidelijke en correcte manier verwerkt in de boekhouding. Op die manier maak je aannemelijk dat jouw bedrijf de goederen daadwerkelijk aan een andere lidstaat heeft geleverd.

wat is het nultarief

Welke gegevens van de IL moet je precies in de boekhouding verwerken?

Misschien vraag je je af: welke gegevens moet je dan precies in de boekhouding verwerken? Laten we ze voor het gemak even op een rijtje zetten:

  • Contact met de klant(en) in het buitenland
  • Gegevens op de website van de klant(en) en bijbehorende verificatie gegevens
  • Factuur of facturen die op naam staan van de koper
  • Controle van het btw nummer van de klant(en) via VIES. Dit is een systeem voor de uitwisseling van btw-informatie.
  • Handtekening en naam van de koper(s)
  • Afhaaltransacties
  • Betalingsbewijs van de koper(s)
  • Foto’s van de geleverde goederen op de plaats van bestemming

Uitgebreide controles

Tenslotte is het belangrijk om de afnemer uitgebreid te controleren. Noteer deze informstie en deel het als dat nodig is met de Belastingdienst. Wie is dit persoon, welke activiteiten worden er uitgevoerd en, minstens zo belangrijk, waar is het bedrijf gevestigd? Ook wordt gekeken of de gegeven van de onderneming overeenkomen met het btw nummer dat in het VIES-programma te vinden is.

Wat als er twijfels zijn over de levering?

Hoe dan ook is het belangrijk dat alle informatie over de levering aan het buitenland klopt. Alleen dan kun je gebruik maken van het nultarief. Wanneer er bepaalde gegevens ontbreken leidt dit mogelijk tot problemen met de Belastingdienst. Heb je zelf twijfels? Dan raden we aan om toch de Nederlandse btw in rekening te vragen. Nadat je een ontvangstbewijs hebt ontvangen is het alsnog mogelijk om restitutie van het bedrag aan te vragen. Maar wat moet je doen als er geen bewijs is? Stuur dan alsnog een factuur met de Nederlandse btw en vergeet niet om de btw te vermelden op jouw aangifte.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?