Wat is het materieel belang?

Sommige begrippen uit de wereld van de boekhouding en de accountancy doen je oren klapperen. Zo heb je misschien geen flauw idee wat ‘materieel belang’ en ‘materialiteit’ betekent. Maar er is goed nieuws: wij helpen je graag uit de brand en delen alle ins- en outs over dit begrip. Wil je weten hoe het zit? Lees dan snel verder!

Wat betekent materieel belang?

Materieel belang of materialiteit geeft het relatieve belang aan van een post of een groep samenhangende posten die onderling met elkaar samenhangen. Met het begrip ‘post’ bedoelen we een balanspost of een lastenpost. Een voorbeeld van een balanspost is ‘materiële vaste activa’ en lonen zijn een bekende ‘lastenpost’. Met het materieel belang kan een accountant ook vaststellen of bepaalde informatie een plekje moet krijgen in de jaarrekening. Laten we snel even verder kijken naar het laatste.

Maatstaf voor het beoordelen van informatie

Voor accountants en boekhouders is het materieel belang een belangrijke maatstaf bij het beoordelen van informatie. Het is belangrijk dat bepaalde gegevens inzicht geven in het functioneren van een bedrijf. Gaat het bijvoorbeeld wel of niet goed? Dit heeft invloed op de besluitvorming binnen het bedrijf. Sommige informatie is echter niet relevant en kun je als accountant prima weglaten. Dit zorgt er voor dat de jaarrekening toegankelijk en leesbaar blijft.

wat is het materieel belang

Wanneer is informatie wel of niet materieel belang?

Maar hoe zorg je voor toegankelijkheid en leesbaar? Onder andere door een post niet afzonderlijk in de jaarrekening op te nemen, als dit voor weinig inzicht zorgt. Het staat voor zichzelf en is weinig relevant. Het is in dit geval van weinig ‘materieel belang’. Accountants weten al vrij snel of informatie wel of niet in de jaarrekening terecht moet komen. Stel je voor dat het weghalen of verkeerd weergeven van bepaalde informatie de financiële beslissingen van gebruikers beïnvloedt. In dat geval is het van materieel belang, omdat het dus direct impact heeft. Het belang van een afwijking wordt vermeld in een bedrag. En dat bedrag noemen we uiteindelijk het materieel belang.

Materieel belang: een praktijkvoorbeeld

Laten we de bovenstaande informatie verduidelijken met een voorbeeld uit de praktijk. Stel je voor dat de boekhouder het materieel belang op 5.000 euro vaststelt. Afwijkingen die kleiner zijn dan dit bedrag vinden we niet belangrijk. Ze hoeven daarom niet gecorrigeerd te worden. Maar wat als de afwijking groter is dan 5000 euro? Dan moet de accountant het wel corrigeren in de jaarrekening. Het grote voordeel van het materieel belang is je misschien wel duidelijk. Omdat niet alles relevant is, hoeft de accountant niet alle gegevens tot op de cent te controleren. En daardoor gaat hij of zij sneller en efficiënter te werk.

Dit zijn de richtlijnen om posten te beoordelen

Sommige posten geven een goed beeld van de cijfers, andere niet. Er gelden een aantal richtlijnen waarmee je het materieel belang kunt berekenen. Laten we ze eens op een rijtje zetten:

  • Het materieel belang van een balanspost: 5 procent van het balanstotaal of 10 procent van de rubriek waar het betrekking op heeft.
  • Materieel belang van een resultatenrekening post: 10 procent van de rubriek waar het betrekking op heeft of 5 procent van de toegevoegde waarde

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?