Wat is het matchingprincipe?

Inkomsten en uitgaven vormen een van de basisonderdelen van een bedrijfshuishouding. Ze maken onderdeel uit van de boekhouding. Daarbij is er vaak sprake van het zogeheten ‘matchingprincipe’. Wat houdt dit precies in en hoe werkt het? Wij zochten het met veel plezier voor je uit.

Wat betekent het matchingprincipe?

Het matchingprincipe is een belangrijk begrip uit de boekhouding. Het betekent dat wanneer je een uitgave doet, dit moet matchen aan uitgaven voor een soortgelijke gebeurtenis of transactie uit dezelfde periode. Die verwerk je vervolgens in de winst- en verliesrekening.

Hoe werkt het matching principe?

Het matchingprincipe mag is een vast onderdeel van de boekhouding omdat het de balans en de winst- en verliesrekening van een bedrijf in evenwicht houdt. Het werkt vrij simpel, maar je moet er wel voldoende aandacht aan besteden. Uitgaven moeten op een winst- en verliesrekening worden geboekt in dezelfde periode waarin de gerelateerde inkomsten worden verdiend. Ook moet je schulden aan het einde van de boekhoudperiode op de balans opnemen.

wat is het matchingprincipe

Uit welke twee onderdelen bestaat dit principe?

Dit principe bestaat uit twee onderdelen, namelijk ‘periode matching’ en ‘product matching’. In het eerste geval ken je alle kosten en opbrengsten toe aan de periode waar ze betrekking op hebben. Bij ‘product matching’ gaat het om alle kosten die samenhangen met het vervaardigen van de producten.

Periode matching

Laten we ons eens verder verdiepen in ‘periode matching’. Er zitten namelijk een aantal haken en ogen aan. Het is best logisch dat je kosten en opbrengsten moet toekennen aan de juiste periode . Maar de praktijk is weerbarstig. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je de huur per kwartaal betaalt, maar je een factuur vooraf ontvangt? In dat geval is het belangrijk om elke drie maanden hetzelfde huurbedrag te betalen. Je verdeelt dus de kosten op een gelijkmatige manier en verwerkt dit in de boekhouding.

Wat te doen bij een factuur achteraf?

En wat moet je doen als een factuur achteraf binnenkomt? Vaak is er hier sprake van bij een energieleverancier. In dat geval pas je het matchingprincipe toe door elke maand een reservering op te nemen. Die komt uiteindelijk aan het einde van het jaar vrij. Dit is precies het moment dat je de factuur betaalt. Het is een effectieve methode om financieel overzicht te creëren, aangezien je maandelijks jouw energiekosten in de winst- en verliesrekening verwerkt.

Matching principe en vaste activa: zo zit het

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken in de vorm van vaste activa. Je dient in dit geval de kosten over de gebruiksperiode af te schrijven. Misschien klinkt je dit vaag in de oren, maar in werkelijkheid is het niet zo ingewikkeld Stel je voor dat je een opslag koopt voor een bedrag van 100.000 euro. Wil je deze 10 jaar gebruik? Dan koppel/match je elk jaar 1/10 van de kosten, oftewel 10.000 euro, aan de huidige periode. Vervolgens boek je het in als afschrijvingskosten

Welke voordelen brengt het matchingprincipe met zich mee?

Dit principe uit de boekhouding brengt zeker een aantal voordelen met zich mee. Laten we ze eens op een rijtje zetten.

Voordeel 1: Het zorgt voor consistentie en duidelijkheid
Bij het opstellen van de jaarrekening is handig om het matchingprincipe te gebruiken. He zorgt voor een duidelijk beeld van zowel de balans als de winst- en verliesrekening en het evenwicht ertussen. Jouw kosten moeten namelijk matchen met de opbrengsten uit dezelfde periode.

Voordeel 2: Het geeft een beter beeld van de financiële situatie van een bedrijf
Het toepassen van het matching principe zorgt voor een beter beeld van de financiële positie van een bedrijf. En dit is vaak nuttig voor aandeelhouders en investeerders die op dergelijke informatie vertrouwen.

Voordeel 3: Vertragen winst komt niet meer voor
Het vertragen van winst komt dankzij het matchingprincipe niet meer voor. De reden is simpel: de omzet en de bijbehorende kosten boek je altijd in dezelfde periode

Voordeel 4: Het verkleint de kans op fouten
Het toepassen van de methode vermindert de kans op het verkeerd weergeven van winsten binnen een bepaalde boekhoudperiode. Stel je voor dat je een financieel expert inschakelt om de boekhouding te controleren. Dankzij deze methode is het voor hen een stuk eenvoudiger om te begrijpen hoeveel winst er binnen een bepaalde periode is gemaakt.

Voordeel 5: Het maakt het opstellen van een financiële planning gemakkelijker
Dankzij dit principe weet je heel goed wat er is uitgegeven en wat er is verdiend. Dit maakt het opstellen van budgetten en financiele planning eenvoudiger dan ooit. Kortom: het is een nuttig hulpmiddel waar elk bedrijf baat bij heeft.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?