Een accountant heeft een breed takenpakket. Zo is hij of zij verantwoordelijk voor het controleren van de jaarrekening. Bijzonder genoeg gebruikt deze professional zes principes. We hebben niet de tijd om alles uit te leggen, dus laten we ons focussen op het zogeheten ‘continuïteitsprincipe’. Die is namelijk direct van invloed op de waardering van de activa en passiva op de jaarrekening. Misschien klinkt je dit een beetje vaag in de oren. Maak je geen zorgen, want we vertellen jou graag uit wat het continuïteitsprincipe betekent.
Zes principes bij het controleren van de jaarrekening
Bij het controleren van een jaarrekening gaat een accountant nauwkeurig te werk. Om het werk goed te kunnen uitvoeren past hij of zij zes principes toe, te weten:
- Het realisatieprincipe
- Het matchingprincipe
- Het bestendigheidsprincipe
- Het voorzichtigheidsprincipe
- Het toerekeningsprincipe
- Het continuïteitsprincipe
Wat is het continuïteitsprincipe?
De betekenis van ‘continuïteit’ is ‘onafgebroken duur’ en dat is ook waar dit begrip om draait. Het betekent namelijk dat de accountant er vanuit gaat dat een bedrijf blijft bestaan. Oftewel: de onderneming is nu en in de toekomst in staat om alle bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Op basis van die veronderstelling waardeert hij of zij de activa en passiva, dus het is belangrijk dat deze taak goed wordt uitgevoerd.
Wat gebeurt er als de continuïteit in gevaar is?
Heeft het accountant het idee dat de continuïteit zich in de gevarenzone bevindt? Dan wordt dit door middel van een mededeling in de jaarrekening aangegeven. Bovendien is eigenaar of zijn de eigenaren verplicht om in de jaarrekening aan te geven hoeveel verlies er mogelijk volgt.
Continuïteit en discontinuïteit in de wet en boekhouding
Het continuïteitsbeginsel maakt deel uit van de Nederlandse wet. Het is om precties te zijn terug te vinden in artikel 362 BW 2. Daarin staat dat een accountant verwacht dat een bedrijf actief blijft. De waardering van de activa en passiva ligt hoger dan als er sprake is van discontinuïteit. In dat laatste geval zet een bedrijf de activiteiten niet voort. Het wordt bijvoorbeeld door een faillissement opgeheven. En daardoor moeten voorraden, panden en andere belangrijke zaken worden verkocht. In een dergelijke situatie waardeert de accountant de onderneming op basis van de ‘liquidatiewaarde’ . Het heeft een veel lagere verkoopprijs dan wanneer een bedrijf zijn inboedel verkoopt zonder failliet te zijn. In dat geval is er veel minder haast, en dat scheelt een hoop zorgen.
Het continuïteitsbeginsel: een praktijkvoorbeeld
Laten we eens kijken naar het continuïteitsbeginsel in de praktijk, om het een en ander te verduidelijken. Stel je voor dat je als ondernemer een auto koopt van 40.000 euro. Je verwacht er minstens 5 jaar gebruik van te maken. Je schrijft iedere 12 maanden een evenredig deel af. Dit komt neer op een bedrag van 8000 euro per jaar. Kortom: je verdeelt de kosten over de levensduur van de wagen. En als het goed is heb je het voertuig na 5 jaar afgeschreven.
Welke financiële gevolgen heeft het wanneer een bedrijf ermee stopt?
Het bovenstaande voorbeeld is een positief scenario. Maar wat als er na een jaar sprake is van ‘discontinuïteit’ omdat jouw bedrijf in de problemen zit? In een dergelijke situatie heb je nog een bedrag open staan van 32.000 euro. Maar in werkelijkheid ligt de waarde van de auto op 25.000 euro omdat je het snel moet verkopen. Dat is erg vervelend, want dan lijd je dus een verlies van 15.000 euro. En dit voorbeeld toont aan dat het continuiteitsbeginsel direct effect heeft op hoe de accountant de activa en passiva in de jaarrekening waardeert.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar