De financiële wereld is een complexe en dynamische omgeving waarbij het accent ligt op het beheer van geld en kapitaal. Het omvat een breed scala aan activiteiten, waaronder bankieren, beleggen, verzekeren, lenen en het beheren van vermogen. De financiële wereld biedt tal van carrièremogelijkheden en blijft voortdurend evolueren met de ontwikkeling van technologie en regelgeving. Een term die je tegenkomt binnen de financiële wereld is ‘goodwill’. Wat houdt dit precies in? Je leest het in dit artikel.
Wat is goodwill?
In de financiële wereld verwijst goodwill naar de immateriële waarde van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de reputatie, merknaam, klantrelaties en andere niet-fysieke activa. Het is het verschil tussen de boekwaarde van een bedrijf en de werkelijke waarde. Er is sprake van wanneer een bedrijf een ander bedrijf koopt voor meer dan de boekwaarde van de activa van dat bedrijf. Kort samengevat is het de waardering voor het winstpotentieel na een overname van een bedrijf, al komt het ook wel eens voor bij de overname van intellectueel eigendom.
Hoe wordt de goodwill berekend?
Goodwill is te berekenen door de aankoopprijs van het bedrijf te verminderen met de totale boekwaarde van de activa en passiva van dat bedrijf. Vervolgens wordt het resultaat opgenomen in de activa van de balans van het koperbedrijf. Het is goed om te beseffen goodwill niet fysiek kan worden gezien of aangeraakt. Het is namelijk een abstract begrip dat de reputatie, merkwaarde en andere immateriële activa van het bedrijf vertegenwoordigt. Goodwill is dus niet direct toewijsbaar aan activa en/of passiva.
Wat is de relatie tot de Belastingdienst?
Het is zeker interessant om te kijken naar de relatie tussen goodwill en belastingen. In sommige landen, waaronder Nederland, is goodwill namelijk onderhevig aan belasting. Dit komt door het feit dat het wordt beschouwd als een bron van inkomsten voor een onderneming en dus belastbaar is. Bij de verkoop van een bedrijf wordt de goodwill beschouwd als een stille reserve. Zodoende wordt het in Nederland belast als winst uit onderneming. Dit betekent dat de winst uit de verkoop van goodwill wordt belast tegen het tarief van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.
Goodwill afschrijven
Bedrijven kunnen ‘goodwill’ afschrijven over een periode van meerdere jaren. Maar wanneer een onderneming het als activa blijft behouden. Het kan overigens ook worden getest op waardevermindering als er aanwijzingen zijn dat de waarde ervan is verminderd.
Zijn er ook uitzonderingen op de regel?
Soms gelden er uitzonderingen als het op het betalen van belastingen aankomt. Zo wordt bij de verkoop van goodwill bijvoorbeeld geen belasting geheven als het bedrijf in kwestie een eenmanszaak is en de eigenaar de verkoop doet na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook als een bedrijf goodwill heeft die is ontstaan door zelfstandige ontwikkeling of inspanning, wordt de verkoop niet belast.
Welke voor- en nadelen biedt goodwill?
Goodwill biedt een bedrijf verschillende voordelen, waaronder het versterken van de merknaam en het verbeteren van de klantenbinding. Ook is het een manier om investeerders aan te trekken. En tenslotte verhoogt het, mits het goed wordt toegepast, mogelijk de waarde van een bedrijf. Laten we voor het gemak alle voor en nadelen eens op een rijtje zetten:
Voordelen:
1 – Het verhoogt de waarde van een onderneming
Goodwill verhoogt de totale waarde van de onderneming, omdat rekening wordt gehouden met de niet-fysieke activa binnen het bedrijf.
2 – Het verbetert de financieringsmogelijkheden
Bedrijven met goodwill krijgen eerder financiering van financiële instellingen en investeerders.
3 – Het trekt meer werknemers aan
Bedrijven met een goede reputatie en veel goodwill trekken doorgaans getalenteerde werknemers aan die op zoek zijn naar een stabiele en betrouwbare plek om te werken.
4 – Het is goed voor de reputatie
Goodwill draagt bij aan de reputatie van een bedrijf leidt mogelijk tot meer klanten en omzet.
Nadelen:
1 – Risico op overwaardering
Goodwill wordt soms overgewaardeerd, waardoor de boekwaarde van het bedrijf toeneemt en de betalingen bij overname te hoog uitvallen.
2 – Er is geen gegarandeerde waarde
Omdat goodwill geen tastbare waarde heeft, is het moeilijk te meten en kan de werkelijke waarde van de onderneming onduidelijk zijn.
3 – Het is gevoelig voor veranderingen
Goodwill is gevoelig voor marktveranderingen en kan snel veranderen bij negatieve gebeurtenissen, zoals slechte publiciteit of andere economische omstandigheden
4 – Het heeft effect op de balans
Goodwill kan de balans verstoren en leiden tot hogere schuldratio’s als het een groot percentage van de totale activa van de onderneming vertegenwoordigt.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar