De bedrijfswereld is groot en dynamisch. Er zijn allerlei branches en takken, zoals de zakelijke dienstverlening, de detailhandel en de gezondheidszorg. En dit is natuurlijk nog maar een kleine greep uit het enorme aanbod van ondernemingen. Bedrijven uit vrijwel elke branche krijgen te maken met het zogeheten uurtarief. En soms maken ze er zelf gebruik van bij het versturen van facturen aan klanten. Wat is het uurtarief precies?
Wat is een uurtarief?
Het uurtarief is een bepaald bedrag per uur die je rekent voor alle (standaard) kosten voor werkzaamheden. ZZP’ers gebruiken het vaak bij het leveren van bepaalde producten en/of diensten. Stel je voor dat iemand werkt als tekstschrijver. Hij of zij hanteert een tarief van 40 euro per uur excl. BTW voor het schrijven van artikelen en blogs. De schrijver doet 3 uur over een tekst en rekent dus 120 euro. Dit bedrag komt op de factuur te staan die hij of zij naar de klant(en) stuurt.
Wat is het gemiddelde uurtarief en wat zegt het over een bedrijf?
Het exacte uurtarief van een ondernemer verschilt. Gemiddeld rekent een ZZP’er tussen de 45 en 60 euro. Het bedrag weerspiegelt vaak de efficiëntie van een bedrijf. Zo geeft een hoger uurtarief aan dat werkzaamheden op een effectieve manier worden verricht. Dit betekent dat een bedrijf geen uren nodig heeft om goed te werk te leveren. Een laag uurtarief wijst juist op inefficiëntie, waardoor de winstmarge vaak lager ligt.
Waarom is het uurtarief belangrijk?
Het tarief per uur speelt een belangrijke rol bij het berekenen van de kosten van bepaalde diensten en/of producten. Stel je voor dat je als ondernemer een opdracht ontvangt. In dat geval moet je ongeveer weten hoeveel uren de werkzaamheden ongeveer in beslag nemen. Daardoor schat je nauwkeuriger de kosten van projecten in en ontwikkel je een effectieve prijsstrategie. Je weet wat je waard bent en hoe effectief je werkt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jouw producten en/of diensten onderwaardeert en zelfs geld verliest.
Wat zegt het tarief per uur over de winstgevendheid van een bedrijf?
Een hoger uurtarief draagt bij aan de winstgevendheid van een bedrijf. Je verdient immers meer per uur. Het is dus een indicatie van hoe gezond een bedrijf is. Dat is belangrijk, maar zeker niet de enige factor waar je naar moet kijken. Ook de omzet, operationele kosten en eventuele schulden mag je zeker niet over het hoofd zien.
Hoe bepaal je een goede uurprijs?
Misschien ben je momenteel bezig met het bepalen van jouw uurtarief. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. We raden aan om goed te kijken naar naar je inkomsten en uitgaven. Welke kosten zijn er en wat is je winstmarge? En wat geef je uit? Bepaal op basis daarvan jouw uurprijs. Je moet hoe dan ook altijd winstgevend zijn. Door een goede uurprijs op te stellen verdien je genoeg geld én blijf je concurrerend.
Het juiste uurtarief is een kwestie van balans
Bedrijven in bepaalde branches hebben te maken met veel concurrentie. Dit maakt het des te belangrijker om een goed uurtarief op te stellen. Het is een van de manieren waarop je jezelf positioneert ten opzichte van concurrenten. Een lager tarief maakt jou vaak aantrekkelijker voor potentiële klanten. Aan de andere duidt een hoger uurtarief op producten en/of diensten van hoge kwaliteit. Je zult dus een balans moeten vinden tussen een concurrerende positie en winstgevendheid.
Het belang van de uurprijs tijdens onderhandelingen
Laten we eens verder kijken naar het uurtarief en winstgevendheid. Stel je voor dat je in gesprek bent met potentiële klanten of partners. Het uurtarief is een van de zaken die ongetwijfeld aan bod komt. Zorg dat je helder bent en zelfverzekerd over komt. Dit maakt het veel eenvoudiger om prijsafspraken te maken. Ook voorkom je onderwaardering voor jouw werk. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verwachtingen van beide partijen met elkaar overeenkomen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar