Wat is een tegenrekening?

De financiële wereld staat bol van de interessante begrippen. Vaak complex en soms is de essentie meteen duidelijk. Misschien heb je niet direct een beeld bij het begrip ‘tegenrekening’. Wat betekent het precies? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is een tegenrekening?

Laten we beginnen met de basis. Een tegenrekening is een bankrekening waaraan je jouw hoofd- of primaire bankrekening koppelt. Het is een feite een ‘partnerrekening’ van een andere bankrekening. Banken zijn er blij mee, omdat ze er hun klanten beter mee kunnen identificeren. Ook is het een manier om fraude met bankomschrijvingen tegen te gaan.

Spaarrekening en bankrekening

Spaarrekeningen of deposito’s hebben vaak een tegenrekening. Dat is zoals je misschien wel kunt raden de bankrekening. Daar is uiteraard een goede reden voor. Banken gebruiken het namelijk om de identiteit van de gebruiker te controleren.  Om dat te doen dien je eenmalig een klein bedrag van de betaalrekening naar de spaarrekening overmaken.

wat is een tegenrekening

Welke voorwaarden hanteren banken voor een tegenrekening?

Een tegenrekening bij een spaarrekening is verplicht. Het is een van de voorwaarden van banken voor een tegenrekening. Laten we ze even op een rijtje zetten. Een tegenrekening moet:

1 – Altijd een betaalrekening zijn
2 – Op jouw eigen naam staan
3 – Het moet bij dezelfde bank zijn geopend (soms, verschilt per bank)

Tegenrekening op jouw eigen naam: een voordeel of een nadeel?

Een tegenrekening draagt altijd jouw naam. Dit is een extra veiligheidsmaatregel omdat je alleen geld naar jezelf kunt overboeken. Dit zorgt echter ook voor problemen. Sommige mensen willen graag een gedeelde spaarrekening openen, maar ze moeten dan ook een gedeelde bankrekening hebben. Dat is echter niet bij iedere bank een optie. Bij een spaarrekening van Raisin is dat echter geen probleem. Deze organisatie maakt het mogelijk om te sparen bij verschillende Europese banken in één systeem. Het enige wat je moet doen is een online rekening openen.

Spaarrekening en bankrekening bij dezelfde bank: wel of niet doen?

We schreven ook dat je bij sommige banken alleen een spaarrekening kunt openen als je er ook een betaalrekening hebt. Niet iedereen is daar blij mee, omdat je bij sommige banken moet betalen voor  het openen en beheren van een betaalrekening. Dit terwijl een spaarrekening meestal gratis is. Alleen vanwege de verplichte bankrekening ben je toch extra geld kwijt. Aan de andere kant is een tegenrekening hebben bij dezelfde bank wel zo overzichtelijk. Je beheert jouw financiën op één specifieke plek. Bovendien maak je gebruik van dezelfde online bankomgeving, wat wel zo overzichtelijk is.

Tot slot: is het een goed idee om van bank te veranderen?

Misschien ben je van plan om van bank te veranderen omdat je ergens anders graag een spaarrekening wil openen. Dat is zeker mogelijk, alleen besef wel dat je een nieuwe bankrekening krijgt. Jouw IBAN veranderd en als ondernemer moet je daar zo snel mogelijk over communiceren met klanten. Je wilt immers niet dat facturen aan het verkeerde bankrekeningnummer worden betaald. Kortom: het veranderen van bankomgeving brengt aardig wat administratieve rompslomp met zich mee. Maar uiteindelijk is de keuze als spaarder helemaal aan jou.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?