Stel: je bent je aan het verdiepen in de wereld van boekhouding en financiën en komt plotseling het begrip ‘stelselwijziging’ tegen. Om eerlijk te zijn heb je geen idee wat dit betekent. Maak je geen zorgen: wij vertellen je er graag alles over in dit artikel. Lees snel verder en dit begrip heeft binnenkort geen geheimen meer voor jou!
Wat is een stelselwijziging?
Zoals de naam al doet vermoeden is een stelselwijziging een aanpassing in het systeem dat doorgaans wordt gebruikt bij het opstellen van de jaarrekening. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe manier om financiële gegevens te evalueren en te presenteren. Er gelden dus andere regels dan het jaar daarvoor. Een stelselwijziging is overigens niet hetzelfde als een schattingswijziging. Dit laatste houdt in dat een herziening plaatsvindt van een eerdere schatting.
Voorbeeld van een stelselwijziging
Normaliter is het zo dat gelijksoortige posten ieder jaar op dezelfde manier verwerkt en gepresenteerd moeten worden. Dit staat bekend als de ‘gelijktijdigheid’ en de ‘volgtijdigheid’. Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Zo komt het wel eens voor dat een bedrijf een vastgoed belegging op een andere manier wil waarderen, bijvoorbeeld op basis van de historische kostprijs in plaats van op basis van de actuele waarde. Welke reden daar ook voor mag zijn, er is hoe dan ook sprake van een stelselwijziging.
Waarom vindt er soms een stelselwijziging plaats?
Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf een stelselwijziging wil doorvoeren. Soms wordt er bijvoorbeeld bewust voor gekozen omdat het oude systeem niet meer past bij de huidige situatie. In andere gevallen kan het wettelijk verplicht zijn omdat het oude systeem niet langer acceptabel is.
Mag een bedrijf zomaar wijzigingen doorvoeren?
Een bedrijf mag niet zomaar deze wijziging doorvoeren. Sterker nog, er moet volgens de wet een gegronde reden voor zijn. Zo moet het resulteren in verbeterde inzichten voor het bedrijf. Alleen dan mag het worden doorgevoerd. Soms is de wijziging wettelijk verplicht, maar dat komt niet heel vaak voor. Dit heeft te maken met het feit dat het veranderen van systemen niet heel gebruikelijk is in de financiële wereld. Een stelselwijziging beteken dat financiële gegevens op een andere manier worden vastgelegd en geëvalueerd. En dat heeft direct invloed op de manier waarop financiële data uit verschillende jaren met elkaar kan worden vergelijken.
Nauwkeurige en transparante financiële verslaggeving
Daarnaast is er nog het wettelijke aspect waar we al eerder over schreven. De wet bestaat niet zomaar, aangezien het zowel de nauwkeurigheid als transparantie van financiële verslaggeving moet garanderen. Zowel investeerders als belanghebbenden hebben daar allen maar baat bij.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar