De SEPA is ingevoerd voor grensoverschrijdende betalingen binnen de EU. Het staat namelijk voor Single Euro Payment Area en wil zeggen dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de nationale en internationale betalingen. Dit gaat voornamelijk om het online betalingsverkeer. Het is een gegeven dat pas sinds 2014 bestaat, maar heeft ervoor gezorgd dat veel betalingen veel soepeler kunnen verlopen dan daarvoor gebeurde. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een IBAN. Iedere rekening binnen Nederland heeft dit IBAN-nummer en je kunt de betalingen vrijwel direct uitvoeren of incasseren wanneer je handelt met het buitenland.
Doe je regelmatig online aankopen? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. Alleen a in het eerste kwartaal van 2023 gaven Nederlandse consumenten voor 8.5 miljard euro uit aan online aankopen. Het is dus geen slecht idee om een webshop te beginnen. Of misschien richt je wel een online component op van een fysiek bedrijf. Daarbij is het handig om verschillende betalingsmethodes aan te bieden, waaronder SEPA. Wat is het precies en hoe kun je het gebruiken?
Wat is SEPA?
In de afgelopen decennia heeft de toenemende globalisering een aanzienlijke stimulans gegeven aan het internationale betalingsverkeer, dat zich over landsgrenzen heen heeft uitgebreid. De impact van dit fenomeen in Europa is versterkt door de introductie van de euro en de groei van het internet. Dit leidde uiteindelijk tot de geboorte van de Single Euro Payments Area (SEPA) op 28 januari 2008. Het geeft iedere inwoner van Europa de mogelijkheid om snel en eenvoudig met uniforme betaalmethoden te betalen. Denk bijvoorbeeld aan kaarten en overschrijvingen. Ook is er geen verschil meer tussen het land waar de schuldeiser vandaan komt en waar de schuldenaar leeft.
Hoe vond de implementatie naar SEPA plaats?
De implementatie van SEPA was geen eenvoudig proces. Banken en betalingsdienstverleners moesten hun bestaande systemen en processen aanpassen, wat veel tijd en middelen vergde. Een groot zorgpunt was de vraag of ze de kosten konden dragen en het systeem tijdig konden invoeren. Behoorlijk veel inspanningen volgden om de overgang soepel te laten verlopen. Hierdoor konden consumenten en bedrijven zich goed voorbereiden op wat komen ging en ontstonden er minder problemen. Hoewel het aanpassingsproces een grote uitdaging was, heeft de invoering van SEPA uiteindelijk geleid tot verbeteringen in het betalingslandschap. Sterker nog: het maakt de weg vrij voor efficiëntere transacties binnen Europa. En daar profiteren bedrijven én consumenten tot op de dag van vandaag van.
Wat is het doel van SEPA?
Sinds 2008 heeft SEPA geleid tot aanpassingen in de reeds bestaande infrastructuur voor het verwerken van betalingsopdrachten. Het kwam tot stand om een geïntegreerde Europese markt voor eurobetalingen te creëren en dat is (gedeeltelijk) gelukt. Tot op heden is het betalingsverkeer opgedeeld en gevormd door verschillende lokale vereisten, gebruiken en normen en waarden. Door het gebruik gestandaardiseerde processen voor het verwerken van betalingen streeft de EU er naar om efficiëntie te bevorderen en de werking van de markt te verbeteren.
Zowel internationale transacties als binnenlands betalingsverkeer
Niet beperkt tot internationale transacties, omvat SEPA ook binnenlands betalingsverkeer. Alle eurobetalingen binnen de eurozone worden namelijk beschouwd als nationale retailtransacties. Hieruit volgt dat elke eurobetaling tussen rekeningen in een van de eurozone-landen geclassificeerd wordt als een SEPA-transactie. Vanaf 28 januari 2008 moesten alle banken in staat zijn om de SEPA-producten te verwerken volgens de recent geïntroduceerde verwerkingsstandaarden. Vanaf 28 januari 2008 bestaan de huidige betaalproducten en SEPA-betaalproducten parallel aan elkaar. Daarbij streefde de ECB er naar dat tegen eind 2010 een aanzienlijk aantal transacties gemigreerd was naar SEPA-producten. De komende jaren zal er een overgangsperiode plaatsvinden waarin Europese producten worden geïntegreerd, terwijl Nederlandse overschrijvingen, betaalkaarten en automatische incasso’s geleidelijk zullen worden vervangen.
Eenvoudig handelen met het buitenland dankzij SEPA
SEPA is ingevoerd door de Europese Unie in samenwerking met de Europese banken. Zoals gezegd worden internationale betalingen soepeler. Wanneer je een transactie met een van de SEPA-landen doet, dan kun je genieten van de snelheid. Er zijn een groot aantal landen die zich hierbij aangesloten hebben, waardoor je binnen de Europese Unie eenvoudiger kunt gaan handelen. De betalingen zijn snel geregeld en er zijn een groot aantal gunstige veranderingen doorgevoerd. Voor ondernemers betekent dit bijvoorbeeld dat er nieuwe mogelijkheden zijn gekomen op het gebied van de internationale handel.
Wat zijn de voordelen van SEPA?
De komst van SEPA heeft niet alleen bedrijven, maar ook consumenten aanzienlijke voordelen gebracht. Een belangrijk aspect is de transparantie en concurrentie die het heeft bevorderd op het gebied van betalingen. Daardoor zijn de betalingskosten behoorlijk verlaagd. Bovendien heeft het de weg vrijgemaakt voor innovatieve betalingsdiensten, waardoor nieuwe ideeën en spelers toegang hebben gekregen tot de markt. Dit heeft geleid tot maximale voordelen voor consumenten. Ze kunnen anno 2023 profiteren van een breed scala aan verbeterde en efficiënte betalingsopties. SEPA heeft zo niet alleen het bedrijfsleven gestimuleerd, maar ook het dagelijkse leven van consumenten aanzienlijk verbeterd.
Weinig omkijken naar de verwerking in de boekhouding
SEPA heeft ervoor gezorgd dat de betaalrekeningen gecentraliseerd kunnen worden. Hierdoor kan er efficiënter gewerkt worden. Het is nu veel makkelijker om deals te sluiten met internationale bedrijven. Wanneer jij wilt gaan handelen met het buitenland, kun je de stap eenvoudig zetten. Bij veel boekhoudprogramma’s zit dit er al in verwerkt, waardoor je er geen omkijken meer naar hebt. Doe je alles handmatig? Dan hoef je alleen maar de IBAN-nummers in te voeren om dezelfde resultaten te bereiken. Zorg er dan wel voor dat je de juiste nummers en bedragen hebt ingevoerd, zodat de administratie blijft kloppen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gerelateerde artikelen
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar