Een jaarrekening bestaat uit verschillende onderdelen. De winst- en verliesrekening ontbreekt natuurlijk niet, net als de balans. Ook de zogeheten resultatenrekening is belangrijk voor ondernemers. Dit is een overzicht van alle kosten en uitgaven voor een jaar. Zoals de naam al aangeeft staan alle resultaten er in weergeven, zowel positief als negatief. Wil je graag weten waar je aan moet denken bij het opstellen van een resultatenrekening? Lees dan snel dit artikel.
Waarom is een resultatenrekening belangrijk voor bedrijven?
De resultatenrekening is onmisbaar voor bedrijven. Het geeft een overzicht van alle uitgaven en inkomsten binnen een bepaalde periode te periode. Vervolgens kun je de data eventueel analyseren. De resultaten worden doorgaans onderverdeeld in gebruikelijke resultaten, uitzonderlijke resultaten en bijzondere resultaten. De gewone resultaten zijn afkomstig van reguliere bedrijfsactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan de koop en verkoop van bepaalde producten en/of diensten. De bijzondere resultaten maken ook deel uit van de standaard bedrijfsvoering, maar onderscheiden zich door hun incidentele aard. Dit betekent dat ze niet heel vaak voorkomen.
Hoe ziet een resultatenrekening eruit?
Op de resultatenrekening staan aan de linkerkant alle kosten weergegeven binnen een bepaalde periode zijn gemaakt, terwijl alle opbrengsten aan de rechterkant worden vermeld. Vervolgens kun je de data analyseren. Stel bijvoorbeeld de volgende vraag: ‘wat heeft het afgelopen jaar opgebracht, winst of verlies?’. Uiteindelijk krijg je een financieel overzicht met alle inkomsten en uitgaven van het bedrijf. En die maakt het een stuk eenvoudiger om de financiële prestaties te beoordelen. Op basis daarvan zou je als bedrijf bepaalde strategische beslissingen kunnen nemen om bijvoorbeeld de winstgevendheid te verbeteren en eventuele verliezen te beperken.
Wat is het verschil tussen de resultatenrekening en de balans?
Laten we eens kijken naar de balans en waarin het verschuilt van de resultatenrekening. Op een specifiek tijdstip geeft het een overzicht van de activa en passiva van een onderneming. Oftewel: er is sprake van een momentopname. Bovendien bestaat de balans uit verschillende categorieën, waaronder materiële vaste activa en financiële vaste activa. De resultatenrekening geeft een gestructureerd overzicht van de kosten en opbrengsten. Meestal betreft dit een boekjaar (12 maanden). Aan het einde van deze periode heeft de onderneming een positief resultaat (winst) of een negatief resultaat (verlies) geboekt.
Hoe stel je een resultatenrekening op?
Er zijn twee manieren om de resultatenrekening op te stellen, namelijk categorisch of functioneel. Bij het opstellen van de categorische resultatenrekening verdeel je de kosten naar hun aard. Daarbij wordt de omzet vergeleken met de productiekosten. Op die manier krijg je een goed beeld van wat er binnenkomt én wat er uit gaat.
Wat is de meerwaarde van dit type rekening?
Door dit type rekening te gebruiken krijgt een bedrijf een beter begrip van de inkomsten en uitgaven. Wat zijn de kosten en hoe kun je daar eventueel op besparen? Dit is van invloed op belangrijke investeringsbeslissingen. Bovendien is het mogelijk om de kosten te vergelijken met andere bedrijven die actief zijn binnen dezelfde branche. Ten slotte hebben kredietverstrekkers er ook profijt van, aangezien ze op basis van die informatie beslissen of ze leningen willen verstrekken of niet.
Interne en externe resultatenrekening
Laten we tenslotte eens kijken naar het interne en externe aspect van deze rekening. Het management richt zich meer op het eerste. Het interne gedeelte bevat namelijk In deze meer vertrouwelijke gegevens. Op basis daarvan neemt het management bepaalde besluiten. De externe resultatenrekening is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor externe verslaglegging. Het biedt informatie aan belanghebbenden die zich buiten de onderneming bevinden. Stakeholders zijn daar een goed voorbeeld van. Het is dan ook een instrument om extra inzicht te krijgen in de onderneming.
Verschil in details
In de praktijk is de interne resultatenrekening vaak gedetailleerder dan de externe versie. Op deze manier is het management in staat om om effectiever beleid te voeren. Overigens hoef je de resultatenrekening allang niet meer handmatig te genereren. Verschillende boekhoudprogramma’s, zoals e-Boekhouden.nl, voeren deze taak automatisch uit. Handig!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar