Wat is een rechtsvorm?

Nederland telde op 1 januari 2023 om precies te zijn 2.325.141 actieve bedrijven, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Geen enkele onderneming is hetzelfde. En dan hebben we het niet alleen over de naam en het bedrijfsdoel, maar ook de rechtsvorm. Over dat laatste gaan we het hebben in dit artikel. Wat is het precies en welke rechtsvormen bestaan er zoal?

Wat is een rechtsvorm?

Elk bedrijf heeft een eigen juridische vorm. We noemen dit de ‘rechtsvorm’ en je dient het als ondernemer meteen op te geven bij de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel. De rechtsvorm is belangrijk omdat het onder andere de (privé) aansprakelijkheid vor belastingverplichtingen en schulden bepaalt.

Welke rechtsvormen bestaan er?

In Nederland bestaan er twee soorten rechtsvormen: zonder en met rechtspersoonlijkheid. In het eerste geval is de ondernemer met zijn of haar privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dat niet zo en dat maakt dus veel verschil als een bedrijf in de problemen komt.

wat is een rechtsvorm

Verschillende rechtsvormen op een rij

Inmiddels weet je dat er twee soorten rechtsvormen bestaan. Laten we ze voor het overzicht even op een rijtje zetten:

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

  • Vereniging
  • Naamloze vennootschap (NV)
  • Besloten vennootschap (BV)
  • Stichting
  • Coöperatie

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

  • Vennootschap onder firma (Vof)
  • Commanditaire vennootschap (CV)
  • Eenmanzaak
  • Maatschap

Hoe zit het bij ZZP’ers en freelancers?

Nederland telt steeds meer ZZP’ers, oftewel zelfstandiger zonder personeel. Ook het aantal freelancers in verschillende branches neemt toe. Dit zijn echter geen rechtsvormen op zichzelf. Als freelancer of ZZP’er dien je tijdens de inschrijving bij de KvK zelf een rechtsvorm uit te kiezen, bijvoorbeeld een eenmanszaak of een besloten vennootschap. Hoe dan ook is het belangrijk om goede contracten af te sluiten en te kiezen voor bepaalde verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een goede zorgverzekering. Zo ben je onverwachte en vervelende situaties altijd de baas.

Wat gebeurt er als er beslag wordt gelegd op jouw bezittingen?

Het is lang niet altijd prettig om met een privé vermogen aansprakelijk te zijn voor schulden. Zo mogen schuldeisers beslag leggen op jouw bezittingen. Niet alleen op die van jou, maar ook op die van je partner. Overigens kun je de aansprakelijkheid van je partner voorkomen door een clausule op te nemen bij de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapvoorwaarden.

Eigen bedrijven en belastingvoordelen

Ben je de trotse eigenaar of eigenaresse van een eenmanszaak? Geweldig, maar het betekent wel dat je inkomstenbelasting over jouw winst moet betalen. Daar staat wel tegenover dat je vaak mag profiteren van een aantal belastingvoordelen. De zelfstandigenaftrek is daar een goed voorbeeld van. In de beginperiode heeft een startende onderneming vaak weinig winst. In dat geval is het starten van een eenmanszaak of een vof fiscaal het meest gunstig.

Belastingen en bv’s

Een bv met een privé vermogen is vaak niet aansprakelijk bij eventuele schulden. Maar ook bij deze rechtsvorm krijg je te maken met verschillende soorten belastingen. Denk bijvoorbeeld aan de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting. Aan de andere kant is de belastingdruk bij een bv lager dan bij een eenmanszaak of vof wanneer de winst 150.000 euro of hoger is. Dat klinkt mooi, maar vaak liggen de kosten ook een stuk hoger. Kortom: het is maar net hoe je er naar kijkt.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?