Wat is een quick ratio?

Een quick ratio is het kengetal dat gegeven wordt aan de liquiditeit van een bedrijf. Dit houdt in dat er gekeken kan worden of er op de korte termijn aan bepaalde verplichtingen voldaan kan worden. Hierbij gaat het voornamelijk om de vlottende activa. Het is daarom ook niet hetzelfde als de current ratio, waar gekeken wordt naar de voorraden. Bij quick ratio worden de voorraden achterwege gelaten, waardoor het net weer iets anders in zijn werk gaat en ook apart verwerkt moet worden in de administratie. Het is daarom goed om je er als ondernemer in te verdiepen. Wat is het precies en hoe gebruik je het? Laten we er snel naar kijken!

Wat is de betekenis van quick ratio?

In een bedrijf komen zowel vlottende activa en vlottende passiva voor. Het eerste begrip heeft betrekking op het bedrijfskapitaal en het tweede begrip betreft het kort vreemde vermogen. De verhouding tussen beide begrippen wordt aangeduid met een kengetal: de quick ratio. Aan de hand daarvan zie je vrij snel of een bedrijf wel of niet aan alle lopende betalingsverplichtingen kan voldoen.

Voorbeelden van vlottende activa

Voorbeelden van vlottende activa zijn onder andere jouw banksaldi, het kasgeld, liquide middelen en kasgeld. Daarbij is er sprake van een ‘kort vreemd vermogen’, waarmee wel leningen bedoelen die een looptijd hebben van minder dan een jaar.

wat is een quick ratio

Wat is het doel van de quick ratio?

Een berekening van de quick ratio laat zien of een bedrijf voldoende liquiditeit en cashflow heeft. Is dat het geval, dan kan een onderneming op korte termijn alle rekeningen betalen. Denk bijvoorbeeld aan facturen van leveranciers, bepaalde leningen en blauwe brieven van de de Belastingdienst. Of misschien zijn er wel andere schuldeisers die binnen een jaar hun geld terug willen zien.

Wat is het verschil tussen quick ratio en current ratio?

Misschien heb je een beetje verstand van financiële zaken en ben je even in de war. De current ratio geeft toch ook de verhouding tussen de vlottende activa en de vlottende passiva aan? Dat klopt, maar toch is de quick ratio net een beetje anders. Dit heeft voornamelijk te maken met de voorraden van een bedrijf. Bij de quick ratio hoef je daar geen enkele rekening mee te houden. Winkeliers, supermarkten en retailers doen dit wel en gebruiken de current ratio. Ze hebben immers te maken met dagelijkse handel en een voorraad die snel uit de winkel verdwijnt.

Wanneer gebruik je quick ratio en wanneer current ratio?

Bij een rap wisselende voorraad komt er snel geld binnen. Zodoende is het gebruik van de current ratio praktisch. Bij bedrijven met een voorraad die minder snel verdwijnt is het berekenen van de quick ratio echter handiger. Feit is dat beide ratio’s worden gebruikt om de liquiditeit van een bedrijf in kaart te brengen.

De quick ratio per bedrijf verschillend

Een quick ratio is afhankelijk van het bedrijf. Je hoeft namelijk niet altijd gebruik te maken van deze ratio, maar kunt hier ook de current ratio voor pakken. De quick variant is voornamelijk belangrijk voor bedrijven die de producten niet snel verkoopt. Zo kunnen meubelmakers bijvoorbeeld maanden bepaalde meubels op voorraad hebben. Deze voorraad wordt niet snel omgezet in geld, waardoor deze niet meegerekend worden in de liquide middelen. Wel is het belangrijk om deze ratio regelmatig te berekenen, omdat je op deze manier nog veranderingen aan kunt brengen indien nodig.

Het berekenen van de ratio voor het bedrijf

Wanneer je de quick ratio gaat berekenen, dan moet je gaan kijken naar de vlottende activa. Dit zijn de activa die binnen een jaar worden omgezet in geld. Daarbij wordt het kort vreemd vermogen meegerekend. De berekening is dan de vlottende activa gedeeld door het kort vreemd vermogen. Wanneer dit getal boven de 1 uitkomt, weet je zeker dat jouw bedrijf gezond is en aan de verplichtingen kan voldoen. Een te hoog getal is echter ook niet goed. Dit houdt namelijk in dat er te veel middelen zijn waar het bedrijf niets mee doet.

Nu komen we aan bij een belangrijke vraag: hoe bereken je de quick ratio? Je plaatst alle bezittingen op de korte termijn tegenover de schulden op korte termijn. Daarbij neem je de voorraden niet mee. Vervolgens bereken je de quick ratio als volgt:

Alle vlottende activa + liquide middelen – voorraden/vlottende passiva

Een praktijkvoorbeeld

Misschien begint het je bij de bovenstaande berekening een beetje te duizelen. Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander te verduidelijken. Stel je voor dat je vlottende activa ter waarde van 5000 euro hebt. De waarde van de bedrijfsvoorraden is 1500 euro en het korte vreemde vermogen is 1000 euro. In dat geval bereken je 4000-1500/1000 = 2500/1000 = 2.5.

Wat is een goede quick ratio waarde?

Misschien zegt het getal ‘2.5’ je niet zoveel. We hebben goed nieuws: jouw bedrijf is liquide genoeg. Een goede waard is namelijk een quick ratio boven de 1. Onder de 1 of in de min is echter geen goed teken. De kans dat de onderneming in de financiële problemen zit is best groot. Waarschijnlijk ben je in een dergelijke situatie niet in staat om aan betalingen op de korte termijn te voldoen. Schuldeisers blijven aankloppen en wellicht ben je niet in staat om bepaalde bedrijfsmiddelen te betalen. Zorg dus voor een hoge quick ratio en voldoende liquide middelen binnen jouw bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?