Wat is een privé-opname?

Vrijwel elke ondernemer doet het wel eens: privé opnames binnen een bedrijf. Kort samengevat betekent een persoon geld of andere middelen uit zijn of haar bedrijf haalt. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald geldbedrag dat van de bankrekening wordt afgehaald en/of het verkopen van bepaalde activa. Over een privé-opname is nog veel meer te vertellen. Wat precies lees je in ons artikel.

Wat is een privé opname?

Als ZZP’er of ondernemer heb je in veel gevallen jouw eigen salaris. Het kan echter ook zijn dat bepaalde middelen of geldbedragen vanuit het bedrijf naar het privévermogen overgezet worden. In dit geval spreek je van een privé-opname. Deze opnames zijn dus niet bedoeld om zakelijke middelen aan te schaffen, maar worden gebruikt binnen jouw eigen huishouden. Je moet deze bedragen ook verwerken in de administratie, zodat de balans in evenwicht blijft. Het is daarom goed om te zien wat hier allemaal onder kan vallen en op welke manier je de boekhouding uit kunt gaan voeren.

Geld opnemen van de zakelijke bankrekening of privé middelen onttrekken uit het eigen bedrijf is heel normaal. Het valt onder de noemer ‘privé opname’ en dien je te boeken onder een aparte grootboekrekening. Je wilt immers precies weten hoeveel geld er op de zakelijke bankrekening staat. Privé opnames hebben daar uiteraard invloed op. Zoals je misschien wel kunt raden is het precies het tegenovergestelde van een privé storting. Daarbij stort je juist geld op de zakelijke rekening, om bijvoorbeeld een investering te kunnen doen.

Is een privé opname een zakelijke kostenpost?

Een privé opname is geen zakelijke kostenpost omdat je het privé gebruikt. Het is dus geen uitgave die je gebruikt voor zakelijke doeleinden. Het is voor de Belastingdienst geen probleem wanneer je als eenmanszaak geld naar jouw privérekening overmaakt. Veel ondernemers doen dit als salaris. Soms laten ze ook een deel op hun zakelijke rekening staan voor onkosten. Wel wil de Belastingdienst graag weten hoeveel geld je jaarlijkse naar jouw privé rekening overmaakt. We noemen dit ook wel ‘onttrekkingen’.

wat is een privé-opname

Het salaris als privé-opname

Een privé-opname is iedere opname die je doet buiten de zakelijke kosten. Het wordt daarom niet als kostenpost gezien. Wanneer je bij een eenmanszaak bijvoorbeeld geld overmaakt naar een privérekening als salaris, dan valt dit wel onder deze onttrekkingen. De Belastingdienst zal hier ook altijd naar vragen bij het doen van de aangiftes. Het is daarom belangrijk dat je de bedragen voor ogen hebt als je de belastingaangifte gaat doen. Je moet daarom deze kosten wel meenemen in de administratie. Het kan jou daarbij ook helpen om te zien hoe jouw bedrijf er uiteindelijk voor staat na het overmaken van jouw salaris.

Hoe verwerk je een privé opname in de administratie?

Met een privé-opname neemt het eigen vermogen van het bedrijf dus af. Je kunt andersom ook geld overmaken naar een zakelijke rekening, waardoor het als privé storting aangegeven moet worden in de administratie. Bij een boekhoudprogramma kun je dit vaak automatisch laten verwerken. Je kunt namelijk de rekeningen aan elkaar koppelen. Wanneer je alles handmatig uitvoert, is het belangrijk om te bekijken hoe je deze gaat verwerken. Je moet er daarom altijd alert op blijven, zodat je aan het einde niet hoeft te berekenen hoeveel geld er uit het eigen vermogen van het bedrijf is verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?