Vrijwel elke ondernemer doet het wel eens: privé opnames binnen een bedrijf. Kort samengevat betekent een persoon geld of andere middelen uit zijn of haar bedrijf haalt. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald geldbedrag dat van de bankrekening wordt afgehaald en/of het verkopen van bepaalde activa. Over een privé-opname is nog veel meer te vertellen. Wat precies lees je in ons artikel.
Wat is een privé opname?
Als ZZP’er of ondernemer heb je in veel gevallen jouw eigen salaris. Het kan echter ook zijn dat bepaalde middelen of geldbedragen vanuit het bedrijf naar het privévermogen overgezet worden. In dit geval spreek je van een privé-opname. Deze opnames zijn dus niet bedoeld om zakelijke middelen aan te schaffen, maar worden gebruikt binnen jouw eigen huishouden. Je moet deze bedragen ook verwerken in de administratie, zodat de balans in evenwicht blijft. Het is daarom goed om te zien wat hier allemaal onder kan vallen en op welke manier je de boekhouding uit kunt gaan voeren.
Geld opnemen van de zakelijke bankrekening of privé middelen onttrekken uit het eigen bedrijf is heel normaal. Het valt onder de noemer ‘privé opname’ en dien je te boeken onder een aparte grootboekrekening. Je wilt immers precies weten hoeveel geld er op de zakelijke bankrekening staat. Privé opnames hebben daar uiteraard invloed op. Zoals je misschien wel kunt raden is het precies het tegenovergestelde van een privé storting. Daarbij stort je juist geld op de zakelijke rekening, om bijvoorbeeld een investering te kunnen doen.

Is een privé opname een zakelijke kostenpost?
Een privé opname is geen zakelijke kostenpost omdat je het privé gebruikt. Het is dus geen uitgave die je gebruikt voor zakelijke doeleinden. Het is voor de Belastingdienst geen probleem wanneer je als eenmanszaak geld naar jouw privérekening overmaakt. Veel ondernemers doen dit als salaris. Soms laten ze ook een deel op hun zakelijke rekening staan voor onkosten. Wel wil de Belastingdienst graag weten hoeveel geld je jaarlijkse naar jouw privé rekening overmaakt. We noemen dit ook wel ‘onttrekkingen’.
Bespaar ruim 1.000 euro per maand als zzp’er
Is 24 uur in een dag ook niet genoeg voor jou om je business te runnen? Zou jij meer tijd willen besteden aan je klanten of vak?
Meer uren steken in je klanten, betekent meer uren die je kunt factureren. Klinkt dit als muziek in je oren. Net als minder tijd steken in je administratie?
Met deze 5 lifehacks houd je grip op je onderneming en bespaar je jezelf al gauw 1.200 euro per maand. Per maand? Ja, per maand. Jij hebt dit zelf in de hand. Download dit whitepaper gratis!
5 lifehacks als zzp’er
-
Factureren kan een keer zo snel
-
Geen mineur van een debiteur
-
BTW-aangifte in drie minuten
-
Alle betalingen automatisch in je boekhouding
-
Geen uren meer missen
-
Verspil geen tijd en geld meer

Het salaris als privé-opname
Een privé-opname is iedere opname die je doet buiten de zakelijke kosten. Het wordt daarom niet als kostenpost gezien. Wanneer je bij een eenmanszaak bijvoorbeeld geld overmaakt naar een privérekening als salaris, dan valt dit wel onder deze onttrekkingen. De Belastingdienst zal hier ook altijd naar vragen bij het doen van de aangiftes. Het is daarom belangrijk dat je de bedragen voor ogen hebt als je de belastingaangifte gaat doen. Je moet daarom deze kosten wel meenemen in de administratie. Het kan jou daarbij ook helpen om te zien hoe jouw bedrijf er uiteindelijk voor staat na het overmaken van jouw salaris.
Hoe verwerk je een privé opname in de administratie?
Met een privé-opname neemt het eigen vermogen van het bedrijf dus af. Je kunt andersom ook geld overmaken naar een zakelijke rekening, waardoor het als privé storting aangegeven moet worden in de administratie. Bij een boekhoudprogramma kun je dit vaak automatisch laten verwerken. Je kunt namelijk de rekeningen aan elkaar koppelen. Wanneer je alles handmatig uitvoert, is het belangrijk om te bekijken hoe je deze gaat verwerken. Je moet er daarom altijd alert op blijven, zodat je aan het einde niet hoeft te berekenen hoeveel geld er uit het eigen vermogen van het bedrijf is verdwenen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.