Wat is een privé-opname?

Als ZZP’er of ondernemer heb je in veel gevallen jouw eigen salaris. Het kan echter ook zijn dat bepaalde middelen of geldbedragen vanuit het bedrijf naar het privévermogen overgezet worden. In dit geval spreek je van een privé-opname. Deze opnames zijn dus niet bedoeld om zakelijke middelen aan te schaffen, maar worden gebruikt binnen jouw eigen huishouden. Je moet deze bedragen ook verwerken in de administratie, zodat de balans in evenwicht blijft. Het is daarom goed om te zien wat hier allemaal onder kan vallen en op welke manier je de boekhouding uit kunt gaan voeren.

Het salaris als privé-opname

Een privé-opname is iedere opname die je doet buiten de zakelijke kosten. Het wordt daarom niet als kostenpost gezien. Wanneer je bij een eenmanszaak bijvoorbeeld geld overmaakt naar een privérekening als salaris, dan valt dit wel onder deze onttrekkingen. De Belastingdienst zal hier ook altijd naar vragen bij het doen van de aangiftes. Het is daarom belangrijk dat je de bedragen voor ogen hebt als je de belastingaangifte gaat doen. Je moet daarom deze kosten wel meenemen in de administratie. Het kan jou daarbij ook helpen om te zien hoe jouw bedrijf er uiteindelijk voor staat na het overmaken van jouw salaris.

Het verwerken in de administratie

Met een privé-opname neemt het eigen vermogen van het bedrijf dus af. Je kunt andersom ook geld overmaken naar een zakelijke rekening, waardoor het als privé storting aangegeven moet worden in de administratie. Bij een boekhoudprogramma kun je dit vaak automatisch laten verwerken. Je kunt namelijk de rekeningen aan elkaar koppelen. Wanneer je alles handmatig uitvoert, is het belangrijk om te bekijken hoe je deze gaat verwerken. Je moet er daarom altijd alert op blijven, zodat je aan het einde niet hoeft te berekenen hoeveel geld er uit het eigen vermogen van het bedrijf is verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *