Wat is een participant?

Uit cijfers van AFM blijkt dat Nederland 8.1 miljoen huishoudens telt. Daarvan hebben naar schatting 1.9 miljoen huishoudens actief belegt in beleggingsfondsen, obligaties en/of aandelen. Misschien behoor jij ook wel tot deze groep. Wist je dat het ook mogelijk is om een zogeheten ‘participant’ te worden? In dit artikel leggen we haarfijn uit wat het inhoudt.

Wat is een participant?

Misschien ben je het begrip wel eens tegengekomen: een participant. Hij of zij heeft een belang in een bedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen. Hoeveel precies verschilt. Soms is dit 15 procent, maar 25 procent of zelfs 50 procent is ook mogelijk. Wel betreft het vaak een minderheid van de aandelen. Een bedrijf bepaalt hoeveel aandelen er worden uitgegeven. Uiteraard staat daar wel iets tegenover, namelijk het geven van geld aan een bedrijf. We noemen dit ook wel een ‘kapitaalinjectie’. 

Waarom is deze partij belangrijk voor bedrijven?

Participanten komen voor sommige bedrijven als geroepen. Zo kan het zijn dat de omzet om bepaalde redenen is gedaald. Misschien is er zelfs sprake van een ‘cash probleem’. En in dergelijke situaties is het ‘cash’ geld van een participant van harte welkom. Een onderneming krijgt immers te maken met veel vaste lasten en kan lang niet altijd leunen op de overheid.

wat is een participant

Waarom schakelen bedrijven soms participanten in?

Bedrijven in de problemen kiezen soms voor participatie om verdere financiële problemen te voorkomen. Of nog erger: een faillissement. Door een minderheidsbelang in het bedrijf te verkopen of uit te geven aan een participant komt er meer geld binnen. Overigens hoeft het niet altijd een individu te zijn. Het is ook vaak een bevriende ondernemer, een branchegenoot of een investeringsmaatschappij. Zolang deze partij maar geld in het laatje brengt, in ruil voor belang in het bedrijf!

Geld is niet altijd het hoofddoel

Interessant om te weten is dat een participant niet altijd wordt ingeschakeld voor geld. Het kan ook zijn dat een bedrijf een externe partij met bepaalde kennis en contacten nodig heeft om verder te groeien. Het is nooit verkeerd om het netwerk uit te breiden. En door samen te werken met externe partijen krijgen bedrijven dit voor elkaar. Er is dus sprake van een wisselwerking: in ruil voor geld en/of contacten krijgt de participant een (minderheids) aandeel.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?