Het begrip ‘overboeking‘ is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Het draait namelijk allemaal om digitale transacties en financiële bewegingen die deel zijn geworden van onze dagelijkse taken. Het kan hierbij gaan om het betalen van salarissen, rekeningen of het sturen van geld naar familie of vrienden. Wat dat betreft durven we wel te stellen dat overboekingen verankerd zijn in het fundament van het financieel systeem. Laten we eens goed kijken naar wat het begrip ‘overboeking’ precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.
Wat is een overboeking?
Een overboeking of bankoverschrijving kan omschreven worden als een elektronische transactie waarbij geld van de ene rekening naar de andere wordt verplaatst. Dit kan zowel binnen dezelfde bank als tussen twee verschillende banken plaatsvinden. Een overmaking kan worden gedaan door een individu of door een bedrijf. Zowel personen als bedrijven maken gebruik van deze methode om op een snelle manier geld te kunnen sturen of te ontvangen. Om een overboeking te kunnen doen, zijn er verschillende voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan zo’n transactie niet plaatsvinden.
Hoe vindt een overboeking plaats?
Zoals eerder aangegeven zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een overboeking te kunnen doen. Op de eerste plaats moet de verzender het rekeningnummer kennen waar hij het geld wil overmaken. De naam van de rekeninghouder is ook even belangrijk. In sommige gevallen kan er ook worden gevraagd om een omschrijving of reden te geven voor de overboeking. Als de overmaking al is ontvangen door de bank, wordt het geld doorgestuurd naar een interbancair netwerk.
Welke interbancaire netwerken bestaan er?
Twee bekende interbancaire netwerken zijn onder andere SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) en SEPA (Single Euro Payments Area). Welke er gebruikt wordt, hangt af van de locatie en het soort valuta.
Welke soorten overboekingen bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten overboekingen. Zo heb je de Nationale overboekingen, internationale overboekingen, periodieke overboekingen, spoedoverboekingen en automatische incasso’s. Nationale overboekingen zijn overboekingen waarbij de opdrachtgever en de ontvanger zich op dezelfde locatie bevinden en dezelfde valutasoort wordt gebruikt. Bij een internationale overboeking bevinden de verzender en de ontvanger zich op verschillende locaties en verschilt de valuta. Tenslotte hebben we een periodieke overboeking, die regelmatig wordt uitgevoerd. Een salaris die maandelijks wordt uitbetaald is daar een goed voorbeeld van.
Wat zijn de voordelen van een overboeking?
Aan overboekingen zijn verschillende voordelen gekoppeld. Het grootste voordeel van een overboeking is dat het geheel veilig is. Banken hebben beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat overboekingen geen frauduleus karakter krijgen. Hoewel banken hun best doen om overboekingen in goede banen te leiden, is het wel zaak dat men altijd waakzaam blijft. Een ander voordeel van een overboeking is dat je niet naar de bank hoeft te gaan om een betaling te doen of een bedrag te ontvangen. Kortom: een overboeking is niet meer weg te denken uit de financiële wereld en ons dagelijkse bestaan.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar