Wat is een ondernemersloon?

Droom je er van om ondernemer te worden? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Zet een plan op papier en ga wanneer alles duidelijk is naar de Kamer van Koophandel. Daarna begint het pas echt. Verdiep je in de wereld van het ondernemerschap om zo succesvol mogelijk van slag te gaan. Werkelijk allerlei begrippen vliegen je om de oren, zoals het ondernemersloon. Wat is het precies?

Wat is een ondernemersloon?

Voor dit artikel namen we met veel plezier een duik in de fijne kneepjes van het ondernemersvak. Om precies te zijn, het ondernemersloon. Misschien kun je het al raden: dit is de vergoeding die ondernemers ontvangen voor hun werk. Oftewel: het maandsalaris nadat je alle vaste lasten er vanaf hebt gehaald. Sommige ondernemers vinden het fijn om een deel van hun inkomsten uit te betalen als loon en om een deel te laten staan voor de bedrijfskosten.

Tip: bepaal jouw salaris al eerder

Hoeveel loon je jezelf uitbetaalt is een persoonlijke keuze. Wel is het handig om van tevoren te bepalen welk salaris je over wilt houden. Daardoor heb je, voor zover dat kan, de zekerheid van een vast inkomen.

wat is een ondernemersloon

Zo krijg je een compleet financieel beeld

Om jouw ‘vaste inkomen’ te bepalen moet je weten hoeveel omzet je moet behalen. Alleen dan is het mogelijk om zowel jouw salaris als de bedrijfskosten te berekenen. Je wilt immers wel groene cijfers blijven zien. Kijk altijd naar het netto salaris om een compleet beeld te krijgen van het financiële plaatje. Alle vaste lasten zijn al van dit bedrag afgetrokken. Denk bijvoorbeeld aan:

Wat is de inkomstenbelasting?

Laten we eens kijken naar de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je belasting betaalt over jouw inkomen. Dit is wettelijk verplicht voor elke Nederlander die werkt.  De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van diverse factoren. Zo maken sommige ondernemers gebruik van de zogeheten ‘zelfstandigenaftrek’. Hun belastbare inkomen valt daardoor lager uit. Het positieve gevolg daarvan is dat ze meer geld overhouden.

Inkomstenbelasting en pensioen

Misschien bouw je wel pensioen op met jouw ondernemersloon. Dit betekent dat je een deel van jouw inkomsten opzij legt voor later. Je houdt op dit moment dus minder geld over, maar geniet hopelijk later wel van een ruimer pensioen. Welke regeling je ook toepast: bereken altijd hoeveel geld je na het betalen van de inkomstenbelasting nog hebt. Daardoor kom je gelukkig nooit in de financiële problemen. En onthoud: kennis is macht!

Wat is de omzetbelasting?

Daarnaast dienen de meeste ondernemers omzetbelasting te betalen. Zoals de naam al prijsgeeft is dit de belasting die je moet betalen over de omzet. Dit dien je per maand, kwartaal of jaar te doen. Voor de producten en/of diensten die je verkoopt bereken je 21 procent btw door aan de klant. Soms is het percentage 9 of 0 procent, maar dat is afhankelijk van het product. Je kunt dit het beste even controleren bij de Belastingdienst. Met het netto salaris dat na alle aftrek overblijft mag je doen wat je wil. Dat is immers jouw ondernemersloon.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?