Wat is een nihilaangifte?

Bijna iedere ondernemer in Nederland is verplicht om btw te betalen. Een uitzondering vormen de bedrijven die een omzet hebben van minder dan 20.000 euro per jaar. Zij komen in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Er is ook een groep ondernmers die een bepaalde periode geen btw heeft ontvangen of betaald. Deze mensen moeten een zogeheten ‘nihilaangifte’ of ‘nulaangifte’ doen. Wat houdt het precies in? We vertellen je alles over dit belangrijke begrip in dit artikel.

Wat zijn nihilaangiften?

De meeste ondernemers doen ieder kwartaal hun btw aangifte voor de omzetbelasting. Dit houdt in dat men aan de Belastingdienst doorgeeft hoeveel btw er is ontvangen en betaald. Soms is er een groter bedrag betaald dan dat er ontvangen is. In dat geval krijgt de ondernemer geld terug. Andersom geldt hetzelfde: wie meer ontvangt dan betaald moet geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

Wanneer is er sprake van deze aangiftes?

Het komt ook wel eens voor dat ondernemers enige tijd geen btw betalen of ontvangen. Toch moeten ze ook dan aangifte doen. Dit is echter niet de aangifte omzetbelasting, maar de nihilaangifte. Daarbij vul je in elk vakje 0 euro in. Van dit type aangifte is ook sprake wanneer iemand enige tijd geen loon of loonheffingen heeft betaald. In een dergelijke situatie dient de nulaangifte bij de loonaangifte te worden ingevuld. Ondanks het niet ontvangen of betalen van btw, volg je dus toch netjes alle regels waar ondernemers zich aan moeten houden. Het doen van de aangifte, of dat nu gaat om ‘omzet’ of ‘nihil’, hoort er nu eenmaal bij.

wat is een nihilaangifte

Wat is het verschil tussen een nihilaangifte en een nulaangifte?

Overigens is een nihilaangifte niet exact hetzelfde als een nulaangifte. Deze twee begrippen worden nog wel eens met elkaar verward en dat is best begrijpelijk. Toch zijn er duidelijke verschillen. Zo ben je verplicht om een nihilaangifte te versturen wanneer je geen loon meer betaald omdat je geen personeel meer in dienst hebt. Er is echter nog geen brief van de Belastingdienst op de deurmat gevallen waarin staat dat je voortaan niet meer inhoudingsplichtig bent. Daardoor moet je alsnog deze vorm van aangifte doen. Een nulaangifte is anders dan de ‘nihil’ variant omdat je in dat geval wel werknemers in dienst hebt. Je hebt ze echter geen loon betaald, waardoor een nul aangifte verplicht is.

Waar moet je op letten bij een nulaangifte?

Moet je binnenkort een nihilaangifte of een nulaangifte invullen? Doe dit dan op tijd. Er wachten vervelende consequenties wanneer je dit niet doet. Vergeten kan altijd, maar dan loop je wel het risico op een geldboete. En in extreme gevallen kan er zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd. Het is echter ook niet de bedoeling dat je een nulaangifte doet terwijl dat niet hoeft. Er geldt echter een uitzondering op de regel. Bedrijven die niet meer inhoudingsplichtig zijn hoeven geen aangifte meer te doen. Daar is sprake van bij de volgende twee situaties:

  • De onderneming heeft geen personeel meer in dienst
  • De onderneming betaalt geen loon meer

Wacht op de schriftelijke bevestiging

Wacht even met het ontvangen van een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst dat jouw bedrijf niet meer inhoudingsplichtig is. Vanaf dat moment weet je zeker dat de nihilaangifte en de nulaangifte niet meer gedaan hoeven te worden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?