Wees eerlijk: niemand is fan van belasting betalen. Toch hoort het nu eenmaal bij het leven. Wel is het extra vervelend wanneer een naheffingsaanslag op de deurmat valt. Misschien heb je er nog nooit mee te maken gehad, maar het kan je altijd overkomen. Zodoende is het goed om te weten wat het inhoudt en waar je op moet letten.
Wat is een naheffingsaanslag?
Ondernemers zijn verplicht om btw aangifte te doen, behalve als ze daarvan vrijgesteld zijn. Van dat laatste is alleen het geval als jouw jaarlijkse netto omzet lager is dan 20.000 euro per jaar. Voor wie wel btw aangifte doet geldt dat ze dit nauwkeurig en op tijd moeten doen. Vergeet je deze belangrijke taak, dan volgt er een naheffingsaanslag van de belastingdienst. Dit betekent dat de instantie een schatting maakt van het btw bedrag dat je nog moet betalen.
Hoe ontvang je deze aanslag?
Wie een naheffingsaanslag moet betalen ontvangt een bericht er post. Daarin staat het verschuldigde bedrag en wanneer je deze moet voldoen. Voorheen kon je betalen per acceptgiro, maar die is sinds 1 juni 2023 afgeschaft. Overigens is het mogelijk om uitstel van belasting te krijgen. Doe dit verzoek telefonisch bij de Belastingdienst. Hou er wel rekening mee dat je het uitstel maximaal vier maanden is.
Wat als de naheffingsaanslag te hoog of te laag is?
Vind je de naheffingsaanslag wel erg hoog uitvallen? Maak dan bezwaar, binnen zes weken nadat de brief van de Belastingdienst op jouw deurmat is gevallen. Doe ook gewoon aangifte. Het kan zijn dat je geld terugkrijgt. Soms komt het ook voor dat de naheffingsaanslag te laag uitvalt. Ook in dat geval moet je bezwaar maken en aangifte doen. Al het goed is ontvang je vanzelf bericht over de btw die nog aan de Belastingdienst betaald moet worden.
Wat gebeurt er als er met opzet onvolledige btw aangifte is gedaan?
Het is absoluut niet fijn om een naheffingsaanslag te ontvangen. Probeer dit te voorkomen, aangezien het aardig wat risico’s met zich mee kan brengen. Soms geeft de Belastingdienst je namelijk ook een boete en extreme gevallen is er sprake van een strafrechtelijke vervolging. Uiteraard moeten daar wel goede redenen voor zijn, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat je met opzet onjuist of onvolledig btw aangifte hebt gedaan.
Tot slot: leermomentje
Heb je een naheffingsaanslag ontvangen? Onthoud dat het iedereen een keer kan gebeuren. Het is niet fijn, maar beschouw het ook als een leermomentje. Zorg er voor dat je in de toekomst de juiste stappen neemt om regels wel na te leven. Werk eventueel met reminders of schakel een boekhouder in wanneer je de belastingwetgeving te complex vindt. Dat scheelt een hoop problemen!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar