Wat betekent memoriaal?

Een boekhouding bestaat uit allerlei onderdelen. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de balans en de winst- en verliesrekening. Maar heb je wel eens gehoord van het ‘memoriaal’? Is het antwoord ‘nee’, lees dan snel even dit artikel. We vertellen je er namelijk graag alles over!

Wat is een memoriaal?

Incidentele boekingen komen in een apart onderdeel van de boekhouding terecht. We noemen dit de ‘memoriaal boekingen’. Ook boekingen waarvan het vrij ingewikkeld vallen onder deze paraplu. Ze zijn een ‘buitenbeentje’ als je kijkt naar de vaste onderdelen van de boekhouding waarin je bijvoorbeeld verkoopfacturen, inkoopfacturen en kastransacties verwerkt. Zo verstuur je misschien regelmatig verkoopfacturen aan klanten. Vervolgens wordt het verschuldigde bedrag via de bank naar jou overgemaakt. Daarna verwerk je deze gegevens via het verkoopboek en het bankboek. Bij deze vrij standaard transactie is een memoriaal boeking niet nodig.

Wat te doen als je betaalt via jouw privé rekening?

De bovenstaande situatie komt echter niet altijd voor. Stel je eens voor dat je een inkoop doet en via jouw privé rekening betaalt. Dit betekent twee dingen: je verwerkt de factuur in het inkoopboek, maar de betaling krijgt geen plek in de zakelijke kas. Wat moet je nu doen met de betaling? Vrij simpel: je gebruikt het memoriaal en bestempelt de betaling als ‘privé’.

wat is een memoriaal

Memoriaal en afschrijvingen: zo zit het

Dezelfde situatie geldt voor afschrijvingen. De Belastingdienst stelt het verplicht om elk product met een waarde van 450 euro of meer af te schrijven. Dit houdt in dat je de kosten over een langere periode uitsmeert. Dit is vrij logisch, aangezien je een machine of andere activa waarschijnlijk langere tijd gebruikt. Wel dien je te kijken naar de geschatte levensduur. Stel je voor dat een bepaalde machine 20.000 euro kost. In dat geval smeer je dit bedrag uit over de 5 jaar dat het actief kan worden gebruikt. Er wordt echter niet elke maand een vast bedrag van jouw bankrekening afgeschreven. En op dat moment komt het memoriaal als geroepen, waarin je de boeking eenvoudig kunt verwerken.

Hoe verwerk je boekingen in het memoriaal?

Deze manier van het verwerken van boekingen hoef je tegenwoordig echt niet meer handmatig te doen. Er zijn meer dan genoeg online boekhoudprogramma’s om het automatisch uit te voeren. Bekende en populaire software is bijvoorbeeld e-Boekhouden.nl, Silvasoft, AFAS en DigiBTW. Het enige wat je hoeft te doen is alle informatie één keer per maand goed in te stellen. Vervolgens verloopt het inboeken in het memoriaal automatisch. Ideaal!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?