Wat is een lening aan je bedrijf?

Hopelijk ben je de eigenaar of eigenaresse van een florerend bedrijf. Of wie weet ben je werkzaam bij een mooie organisatie, instelling of onderneming. Waar je ook werkt, het is altijd verstandig om goed zicht te hebben op het financiele reilen en zeilen van een bedrijf. Zo kan het noodzakelijk zijn om een lening af te sluiten. Dit doe je echter niet binnen één dag. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het afsluiten van een lening. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Wat is een lening aan je bedrijf?

Een bedrijf dat kiest voor een lening krijgt tijdelijk geld te leen. Het bedrag zal op een later moment moeten worden terugbetaald. Aan het nemen van een lening kleeft een negatief randje. Zo komen veel bedrijven en individuen er door in de schulden. Dit geldt echter lang niet voor iedereen. Ja er zijn zeker risico’s, maar een lening is vaak ook een waardevol instrument om een bedrijf te ondersteunen en te laten groeien. Je hebt als ondernemer immers meer middelen beschikbaar om bijvoorbeeld investeringen te doen. Ook operationele kosten en andere zakelijke behoeften vormen een minder groot probleem.

Welke soorten leningen bestaan er zoal?

Het afsluiten van een lening kost tijd en moeite. Zo is het belangrijk om je goed in te lezen. Zo bestaan er verschillende soorten leningen. Denk bijvoorbeeld aan een korte termijnkrediet, hypotheken en hybride leningen. Bij een korte termijnkrediet krijgt een bedrijf, zoals de naam eigenlijk al prijsgeeft, geld voor op de korte termijn. Een hybride lening combineert een persoonlijke lening met doorlopend krediet. Elk type lening heeft zijn eigen voorwaarden, kosten en toepassingsgebied.

wat is een lening aan je bedrijf

Hoe krijgt een bedrijf een lening?

Op het moment dat een bedrijf een lening afsluit gaat het in een financiële overeenkomst aan met een zogeheten geldschieter. Dit is bijvoorbeeld een bank, een investeerder of een andere kredietverstrekker. Het bedrijf ontvangt het geleende bedrag in één keer of in termijnen, afhankelijk van de voorwaarden van de lening. In ruil daarvoor moet er rente worden betaald over het geleende bedrag gedurende een bepaalde periode. De hoogte van de rente hangt af van het geleende bedrag en hoe lang je over het terugbetalen doet verschilt ook.

Hoe vraagt een bedrijf een lening aan?

Misschien overweeg je om als bedrijf een lening aan te vragen. Je bent zeker niet de enige in Nederland. Om het proces in gang te zetten dien je een leningaanvraag in te dienen bij de geldschieter. Deze partij beoordeelt jouw aanvraag op basis van verschillende criteria. Laten we ze eens op een rijtje zetten:

  • Ten eerste het kredietrisico.Zijn er in het verleden (hoge) schulden geweest? Is er vaker geleend? Heeft de onderneming leningen op tijd terug kunnen betalen?
  • De bedrijfresultaten
  • De cashflow

Wat is het doel van een lening?

Een lening geeft een bedrijf toegang tot extra kapitaal. Dit geeft op zijn beurt de ruimte om te investeren in groei. Zo kunnen er meer goederen en producten worden gekocht en is het mogelijk om het werkkapitaal uit te breiden. Zowel grote bedrijven als kleine ondernemingen en start-ups maken gebruik van leningen. Met name de laatstgenoemde groep heeft extra kapitaal soms hard nodig. Maar soms is er geld voorhanden. In dat geval is een lening een geschenk uit de hemel, mits bedrijven een lening tegen gunstige rentevoorwaarden afsluiten. Gaan ze niet zorgvuldig te werk, dan belanden ze door een te hoge rente alsnog van de regen in de drup.

Wat gebeurt er als een leenaanvraag wordt goedgekeurd?

Op het moment dat een aanvraag wordt goedgekeurd, bieden geldschieters een lening aan met specifieke voorwaarden, zoals het rentepercentage, de looptijd en de structuur waarbinnen de schuld moet worden terugbetaald. Het is belangrijk om de voorwaarden zorgvuldig te bestuderen en te begrijpen voordat je een lening accepteert. Let op de rentekosten, eventuele extra kosten, de aflossingsplannen en de gevolgen van wanbetaling.

Waarom is het belangrijk om de juiste lening te kiezen?

Het kiezen van de juiste lening voor je bedrijf is zeer belangrijk. Doe daar vooral niet te lichtvoetig over, aangezien het de financiële gezondheid en groeimogelijkheden van een bedrijf kan beïnvloeden.  Een verkeerde keuze leidt mogelijk tot hoge financiële lasten of beperkingen voor je bedrijf. Bij deze enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste lening:

  • Doel van de lening: Zet duidelijk op papier waarvoor je het geld nodig hebt. Gaat het om kapitaal voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen of dagelijkse bedrijfsactiviteiten of betreft het de financiering voor een specifiek project? Voor elk doel is er weer een andere lening beschikbaar.
  • Rente en kosten: Vergelijk de rentetarieven en kosten die aan leningen verbonden zijn. Aan hogere rentetarieven ben je veel geld kwijt en dat is echt niet altijd nodig. Zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van de rentestructuur en eventuele verborgen kosten. En daar kom je alleen achter door de voorwaarden van de kredietverstrekker zorgvuldig door te lezen.
  • Terugbetalingsvoorwaarden: Verdiep je in de terugbetalingsstructuur van de lening. Hoe lang is de looptijd en wat zijn de aflossingsplannen? Kun je de maandelijkse betalingen gemakkelijk inpassen in het budget van je bedrijf?
  • Zekerheden: Sommige leningen vereisen zekerheden, zoals bedrijfsmiddelen of persoonlijke garanties. Weeg af welke zekerheden je bereidt bent te bieden en wat de mogelijke gevolgen zijn als je niet aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen.
  • Kredietwaardigheid: De kredietwaardigheid van je bedrijf speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van een lening. Geldschieters beoordelen je kredietgeschiedenis en financiële gezondheid om het risico van wanbetaling te bepalen. Zorg er dus voor dat je je kredietprofiel op orde hebt voordat je een lening aanvraagt.

Tot slot: vraag advies aan bij financieel experts

Tenslotte raden we aan om advies in te winnen bij financieel experts, zoals accountants of zakelijke adviseurs. Na een uitgebreid gesprek ben je hopelijk in staat om een zorgvuldige beslissing te nemen. Een lening is soms een behoorlijk groot bedrag en je wilt natuurlijk geen enkel financieel risico lopen. Geld lenen als bedrijf is echt niet erg, zolang je maar voorzichtig bent en netjes terugbetaald.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?