Wat is een koersverschil?

De wereld van beleggen en investeren is zeer dynamisch. Als belegger vliegen de financiële termen je om de oren. Zo krijg je bijna dagelijks te maken met koersverschillen. Die bepalen grotendeels jouw succes of falen tijdens de handel in financiële instrumenten. Maar wat is een koersverschil precies? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt en aantal tips om van jouw avontuur in de beleggingswereld een groot succes te maken.

Wat is een koersverschil?

De betekenis van een koersverschil is gelukkig vrij eenvoudig uit te leggen. Het betreft de fluctuaties in de waarde van een financiële instrumenten binnen een bepaalde periode. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, valuta of grondstoffen. Deze verschillen kunnen zowel positief als negatief zijn. Zowel bij rode als groene cijfers heeft een koersverschil veel invloed op het rendement van beleggers en handelaren.

Hoe wordt een koersverschil gemeten?

Bij een koersverschil is er sprake van een verschil tussen de waarde van een financieel instrument op twee verschillende tijdstippen. Soms is er sprake van jaren, maar ook seconden en minuten komen voor. Het is maar net wat je wil weten. En ook dat kun je als belegger op verschillende manieren doen. Zo zie je het vaak weergeven als percentage, maar ook punten of pips komt voor. De gebruikte eenheid is afhankelijk van het type instrument.

wat is een koersverschil

Wat zijn positieve en negatieve koersverschillen?

We schreven het al eerder: een koersverschil kan zowel positief als negatief zijn. Van de eerste variant is sprake als de waarde van een financieel instrument stijgt ten opzichte van een eerdere meting. Een financieel instrument is niets anders dan een bezit dat je verhandelt. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan groene cijfers op de markt. Denk bijvoorbeeld aan gunstige marktomstandigheden, positieve bedrijfsresultaten of economische groei. Is daar sprake van goed? Goed nieuws: dit leidt tot winst voor beleggers en handelaren die op het juiste moment hebben gekocht. Hopelijk hoor jij ook bij deze groep!

Waardoor ontstaat er een negatief koersverschil?

Een negatief koersverschil zorgt voor minder blije gezichten. In dat geval daalt de waarde van een financieel instrument, zoals een aandeel. Dit kan het gevolg van zijn diverse factoren, bijvoorbeeld slechte bedrijfsprestaties, een economische recessie of een negatieve trend op de markt. Helaas zorgt een negatief koersverschil wel voor verlies bij beleggers en investeerders die niet op tijd hebben verkocht. Het kan ook zijn dat ze bepaalde posities hebben ingenomen die uiteindelijk tegen hen werken.

Welk invloed heeft een koersverschil op het rendement?

Jouw rendement als belegger hangt in belangrijke mate af van koersverschillen. Sterker nog: positieve of negatieve cijfers hebben direct invloed op hoeveel geld je verdient of verliest. Het is belangrijk dat je als belegger positieve koersverschillen weet te herkennen en te benutten. Wanneer je dit lukt, behaal je hopelijk mooie winsten. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Vaak heb je er een scherp oog voor nodig, net als ervaring en bepaalde vaardigheden. Je moet in staat zijn om de markt en zijn dynamiek te begrijpen.

Welke rol spelen koersverschillen voor beleggers op de korte termijn?

Voor beleggers op korte termijn zijn koersverschillen heel belangrijk. Gaat men slim te werk, dan is het een belangrijke bron van winst. Zo maken zogeheten ‘daytraders’ gebruik van kleine koersverschillen die zich gedurende de dag voordoen om hun posities te openen en te sluiten. Snel handelen en profiteren van deze kleine verschillen leidt dikwijls tot een mooi rendement.

Hoe zit het met koersverschillen en beleggen op de lange termijn?

Zoals de naam al doet vermoeden richten lange termijn beleggers zich meer op koersverschillen voor een langere periode, zoals maanden en soms zelfs jaren. Daarbij houdt men rekening met fundamentele factoren, zoals bedrijfsresultaten, markttrends en economische indicatoren. Op basis daarvan bepaalt dit type belegger of een investering voldoende potentie heeft om in waarde te stijgen.

Wat is arbitrage?

Soms is er sprake van een verschil tussen de prijs van een bepaald financieel instrument op verschillende markten. Ook daar kun je als handelaar van profiteren. Hoe? Door gebruik te maken van arbitragemogelijken, waarbij je profiteert van het prijsverschil tussen verschillende markten. Arbitrage is zeker een manier om winst te boeken, maar je moet razendsnel kunnen reageren.

Brengt een koersverschil ook risico’s met zich mee?

Wees je bewust van het feit dat een koersverschil bepaalde risico’s met zich meebrengt. Bereid je goed voor op de soms volatiele markten. Koersen fluctueren regelmatig en daar word je óf heel blij óf de dupe van. Sommige koersbewegingen zijn onvoorspelbaar. Dit geldt in het bijzonder op de cryptocurrency markt. Maar ook de ‘gewone’ aandelenmarkten staan niet stil.

Waarom is marktanalyse zo ontzettend belangrijk?

Wil je optimaal profiteren van een koersverschil? Dan willen we benadrukken dat goede marktanalyse zeer belangrijk is. Dit betekent dat je zowel historische gegevens moet bestuderen als technische analyse en fundamentele analyse toepast.  Daardoor ontdek je bepaalde trends en identificeer je kansen met veel potentie. Probeer marktindicatoren en economische gebeurtenissen op het wereldtoneel zo goed mogelijk te begrijpen. Ook is het zeker geen slecht idee om het nieuws op de voet te volgen. Dit maakt het voorspellen van mogelijke koersverschillen wellicht net iets gemakkelijker. En op basis van al die kennis neem je hopelijk succesvolle beslissingen op de markt.

De rol van emoties op de beleggingsmarkt

Wist je dat psychologie een zeer belangrijke rol speelt bij het fenomeen koersanalyse?
Emoties, bijvoorbeeld hebzucht en angst, zijn van invloed op het gedrag van beleggers. Helaas leiden ze soms tot irrationele beslissingen. Zodoende is het belangrijk om een strategie en een risicobeheersingsplan te creëeren waarmee je emoties onder controle houdt. Een zakelijke en rationele houding zorgt er voor dat je verstandige beslissingen neemt. Want hoe je het ook wendt of keert: het gaat om joúw geld.

Tot slot: diversificatie is de sleutel tot succes

Tenslotte willen we graag het belang van diversificatie onderstrepen. Dit betekent dat je investeringen over verschillende activa, sectoren en regio’s spreidt. Daardoor verminder je het risico van individuele koersverschillen aanzienlijk. Je wedt immers niet op één paard (of een aandeel, een obligatie of een futures contract, hoe je het ook wil noemen). Tevens is diversificatie een effectieve manier om te profiteren van positieve koersverschillen op verschillende markten. Zo komt het regelmatig voor dat een markt in het groen staat, en een andere in het rood. Maar omdat jij niet al je eieren in één mandje hebt gestopt, profiteer je van de verschillende kansen die zich op de dynamische markt voordoen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 
Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?