Wat is een kasstroomoverzicht?

Veel bedrijven in Nederland, bijvoorbeeld winkeliers, krijgen dagelijks te maken met transacties in contant geld. Hoewel betalingen steeds vaker digitaal plaatsvinden, is contant geld nog niet verdwenen uit Nederland. Voor een handig overzicht van alle contante transacties binnen een specifieke periode gebruik je een zogeheten kasstroomoverzicht. In dit artikel leggen we uit wat het precies betekent en waarom het belangrijk is.

Wat is een kasstroomoverzicht?

Je kunt een kasstroomoverzicht zien als een samenvatting an alle transacties met contant geld die een bepaalde partij, bijvoorbeeld een bedrijf, binnen een bepaalde periode heeft gedaan. Het gaat echter niet alleen om betalingen, maar ook geld dat is ontvangen. Oftewel: een overzicht van alles wat er in- en uit is gegaan qua geld.

Wat is een boekhoudperiode en uit welke onderdelen bestaat het?

Alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf binnen een specifieke periode noemen we ook wel de zogeheten ‘boekhoudperiode’. Die bestaat uit verschillende onderdelen om het overzicht te bewaren. We hebben het in dat geval over ‘investeringsactiviteiten’, ‘bedrijfsactiviteiten’ en ‘financieringsactiviteiten’.  Nu is het tijd voor een rekensom. Zet alle gebruikte of verstrekte liquide middelen van de drie activiteiten op een rij. Tel ze vervolgens bij elkaar op, om te zien hoe de liquide middelen zijn gewijzigd.

wat is een kasstroomoverzicht

Hoe zit het met liquiditeit en de kasstroom?

Een kasstroom overzicht maakt duidelijk of een bedrijf in staat is om op korte én lange termijn overeind te blijven. Dit kan alleen wanneer er sprake is van voldoende liquiditeit. Daarbij moet er sprake zijn van een positieve kasstroom, ook wel een ‘cashflow’ genoemd. Dit betekent dat er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat. Bij groene cijfers is een onderneming ‘solvabel’. Simpel gezegd betekent dit dat het in staat is om bedrijfsmiddelen te kopen. Ook eventuele openstaande betalingen vormen geen probleem.

Waarom is een kasstroomoverzicht zo belangrijk?

Vrijwel elk bedrijf stelt aan het einde van het jaar een zogeheten jaarrekening op. Vaak laat men deze belangrijke taak over aan een boekhouder of accountant. Bij het opstellen van een jaarrekening speelt het kasstroomoverzicht een belangrijke rol. Zo verschaft het nuttige informatie over de inkomsten en betalingen binnen de onderneming. Uiteindelijk kom je er op die manier achter of er voldoende liquide middelen zijn. En dit maakt duidelijk of een bedrijf in staat is om aan alle betalingsverplichtingen die er zijn te voldoen.

Waarom is het belangrijk om de kasstroom goed in de gaten te houden?

Een positieve cashflow is voor (beginnende) bedrijven vaak een grote uitdaging. Het betekent dat ze niet voldoende geld in kas hebben om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen. In dat geval is het wellicht verstandig om een bedrijfsonderzoek te laten uitvoeren. Kijk onder andere naar het kasstroomoverzicht om te zien wat er binnenkomt en uitgaat. Op basis daarvan ontstaat een compleet financieel plaatje. En op basis daarvan neemt een bedrijf financiële beslissingen, bijvoorbeeld een investering in panden, kantoren of apparatuur.

Wees kritisch, nauwkeurig en voorkom een faillissement

Is er voldoende geld in kas om bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen te kopen? Hoeveel geld is er geïnvesteerd in aandelen? Zomaar wat vragen die voorbij kunnen komen bij het opstellen van een jaarrekening. Feit is dat veel bedrijven failliet gaan omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Zo gingen er in 2021 om precies te zijn 2144 bedrijven en instellingen over de kop. Eenmanszaken zijn ook meegerekend in dit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Probeer te voorkomen dat jij bij deze groep gaat horen, door de kasstromen nauwkeurig in de gaten te houden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?