Wat is een kasstroom?

De financiële wereld kent talloze begrippen. Vaak Engelstalig, maar ook Nederlands en soms is er zelfs sprake van een combinatie. Neem nu het fenomeen ‘kasstroom’, dat we ook wel kennen als ‘cashflow’. Het is een belangrijk hulpmiddel om de financiële situatie van een onderneming in kaart te brengen. Zowel bedrijfseigenaren als banken en investeerders kijken er naar om bepaalde beslissingen te nemen. Hoe zit dit precies? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een kasstroom?

Je kunt een kasstroom ook wel vertalen als een ‘geldstroom’ of een ‘cashflow’, wat in het Engels natuurlijk wel mooier klinkt. Welk woord je ook gebruikt, de betekenis is hetzelfde: het verschil tussen de inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde periode. Denk bijvoorbeeld aan een jaar, een halfjaar of enkele maanden.

Hoe bereken je de kasstroom?

Een kasstroom geeft de geldcirculatie binnen een onderneming weer. Oftewel: ‘het cash dat stroomt’. Bij vrijwel elke onderneming komt er geld binnen en gaat er ook weer geld uit. Het saldo dat daaruit voortvloeit noemen we de kasstroom/de cashflow. Je kunt het dus op een vrij simpele manier berekenen door de uitgaande kasstroom van de binnenkomende kasstroom af te trekken.

wat is een kasstroom

Inkomsten, uitgaven en de kasstroom: zo zit het

Inkomsten en uitgaven zijn het gevolg van allerlei kasstromen. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je verdient met de verkoop van producten. Tegelijkertijd vloeit er geld uit het bedrijf door bijvoorbeeld het betalen van loon aan personeel en het aankopen van aandelen, grondstoffen of andere materialen. Ook eventuele terugbetalingen van belastingen, opnames van contant geld horen bij de cashflow van een bedrijf. Kortom: er zijn een hoop zaken waar je op moet letten. Neem er wel echt de tijd voor. Door alle kasstromen overzichtelijk op een rijtje te zetten weet je precies wat er zich op financieel gebied afspeelt binnen een bedrijf.

Waarom moet je kasstromen goed in de gaten houden?

Een positieve kasstroom is goed nieuws voor een bedrijf. Het betekent dat je voldoende inkomsten hebt om aan alle betaalverplichtingen te voldoen. Dit is echter geen reden om lui achterover te gaan hangen. Er kunnen zich altijd situaties voordoen waardoor er toch problemen ontstaan. Zo komt het soms voor dat er te weinig middelen zijn om bepaalde betalingen te voldoen. Het is van groot belang om dit snel te achterhalen, om het probleem meteen op te lossen. Hoe? Door met behulp van de kasstromen, zowel inkomend als uitgaand, de financiële situatie in kaart te brengen.

Wanneer is er sprake van een negatieve kasstroom?

Je kunt het misschien al raden: een negatieve kasstroom is geen goed nieuws. Zowel bedrijven als particulieren kunnen er mee te maken krijgen. In feite betekent het dat je mer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Daardoor wordt het lastig, zo niet onmogelijk, om aan betaalverplichtingen te voldoen. Soms lenen bedrijven of particulieren geld om het hoofd boven water te houden. Lenen bij een bank gaat echter niet zo gemakkelijk. Bovendien komen sommige mensen door hoge rentes verder in de problemen.

Te lang een negatieve cashflow is slecht nieuws

Het is echt niet erg om even een negatieve cashflow te hebben. Dit overkomt de besten. Zo kan het zijn dat er veel geld uit de kas gaat door een grote investering. Probeer echter te voorkomen dat er te lang sprake is van een negatieve kasstroom. De kans bestaat dat een bedrijf steeds meer schulden opbouwt. En in het ergste geval leidt tot een faillissement.

Waarom kritisch kijken naar de cashflow altijd belangrijk is

Blijf als ondernemer altijd positief, maar ga ook verstandig te werk als het op financiën aankomt. Is er sprake van een langdurige negatieve cashflow? Onderzoek dan op een zorgvuldige en kritische manier waardoor dit komt. Welke prijsstrategie hanteer je bijvoorbeeld en is dit wel de juiste manier? Hoeveel geld vraag je voor jouw producten en/of diensten? Het kan zijn dat jouw verkoopprijs te laag ligt, waardoor je onvoldoende winst hebt.

Financiering

Kijk ook eens naar de manier waarop je bepaalde zaken financiert. Zo is het meestal niet verstandig om leningen te gebruiken voor langetermijnactiva, zoals een bedrijfspand. De kans is aanwezig dat je een steeds grotere schuld opbouwt. Je moet immers een bepaald rentepercentage betalen. Wil je de financiële situatie van een bedrijf verbeteren? Dan is het hoog tijd om eens goed te ijken naar naar de cashflow, want wellicht is het tijd voor verandering.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?