Er bestaan verschillende manieren om de transacties binnen een bedrijf te registreren. Een boekhoudmethode die je vaak tegenkomt is het zogeheten ‘kasstelsel’. Dit houdt in dat de boekhouder of de accountant van een onderneming alle transacties vastlegt die betrekking hebben op contant geld. Daarbij maakt het niet uit of de transactie al is ontvangen of uitgevoerd. Er wordt geboekt op het tijdstip van de betaling. En dit is slechts het topje van de ijsberg, want er is nog veel meer te vertellen over het kasstelsel. Wil je meer weten? Lees dan snel verder.
Waarom is een kasstelsel belangrijk voor een bedrijf?
Een kasstelsel geeft een duidelijk overzicht van de kasstroom van een onderneming. Dit brengt verschillende voordelen et zich mee. Zo zie je al vrij snel wat de financiële positie is van een onderneming. Deze informatie is relevant voor partijen die interesse hebben in het bedrijf, zoals potentiële investeerders. Staat een bedrijf er bijvoorbeeld goed voor? Dan is de kans op een of meerdere investeringen groter. Ook voor een bedrijf zelf is de informatie binnen een kasstelsel belangrijk. Op basis daarvan nemen ze bijvoorbeeld beslissingen over bepaalde investeringen en uitgaven. En aangezien alle transacties direct worden vastgelegd, is het een stuk eenvoudiger om de boekhouding op de juiste manier bij te houden.
Niet hetzelfde als een factuurstelsel
Overigens is een kasstelsel niet hetzelfde als een factuurstelsel. In dat laatste geval worden transacties pas genoteerd op het moment dat de factuur wordt verzonden. Bij een kasstelsel is de transactiedatum leidend. Bij het factuurstelsel is dat echter de factuurdatum.
Kasstelsel in de praktijk
Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een ander te verduidelijken. Stel je eens voor dat je eind oktober 2020 een product aan een klant hebt verkocht. De betalingstermijn voor de factuur is 30 dagen. Dit geeft de klant de mogelijkheid om pas in november te betalen. Bij een kasstelsel moet je het factuurbedrag dus in november 2020 inboeken.
Wie mag gebruik maken van het kasstelsel?
Belangrijk om te weten is dat niet iedereen gebruik mag maken van het kasstelsel. De Belastingdienst hanteert hier en aantal regels voor. In feite mogen alle ondernemers die bij meer dan 90 procent van hun omzet goederen en/of diensten aan particulieren leveren. Denk bijvoorbeeld aan marktkooplieden, maar ook kappers, schoenmakers, winkeliers en fietsenmakers. In principe is het zo dat je een jaar lang minstens 80 procent van goederen en/of diensten aan particulieren moet leveren. Pas dan mag je een verzoek voor een kasstelsel indienen bij de Belastingdienst.
Brengt een kasstelsel ook nadelen met zich mee?
Een kasstelsel zorgt voor overzicht, maar soms ook voor verwarring. Dit komt met name door het feit dat het alleen betrekking heeft op transacties met contant geld. Op de lange termijn geeft het dus geen duidelijk beeld van de financiële positie van een onderneming. Bovendien worden transacties die gebaseerd zijn op krediet niet altijd meteen vastgelegd. Ook dit leidt soms tot een vertekend beeld van de financiële situatie.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar