Wat is een kasstaat?

Voor bedrijfseigenaren is het belangrijk om alle inkomsten en uitgaven van een onderneming nauwkeurig bij te houden. Dit doe je door in de vorm van verschillende documenten. Een daarvan die we graag willen benoemen is de zogeheten kasstaat. Wat houdt het precies en waarom is het belangrijk voor een bedrijf? Je leest de antwoorden in dit artikel.

Wat is een kasstaat?

Een kasstaat is een uitdraai waarin alle contante betalingen per dag zijn terug te vinden. Het geeft dus de kaspositie van een bedrijf weer. Dit betreft onder andere de in- en uitstroom van contant geld. Kort samengevat geeft het document een beeld van zowel de liquiditeit als de financiële gezondheid van een bedrijf.

Hoe vindt een kassatelling plaats?

Bij het doen van de financiële zaken komt veel kijken. Zo dient men het kasgeld regelmatig bij te houden, te tellen en te registreren. Bij grote hoeveelheden is het handig om dit dagelijks te doen. Tijdens de kassatelling wordt vastgesteld hoeveel contant geld er in de kluis zit. Als het goed is komt dit overeen met het saldo in het boekhoudsysteem. Vervolgens dient de getelde hoeveelheid in het kasboek te worden verwerkt.

wat is een kasstaat

Wat als er sprake is van een kastekort of een kasoverschot?

De praktijk is soms vrij weerbarstig. Zo is er regelmatig een verschil tussen hoeveel contant geld er in de kassa zit en het saldo dat het boekhoudsysteem weergeeft. Is er een groot verschil tussen die twee, bijvoorbeeld een tekort of een overschot? Dan spreken medewerkers vaak van een kasverschil. Die wordt meestal verwerkt op een andere grootboekrekening, om het overzicht te bewaren.

Mag een ondernemer geld opnemen voor persoonlijk gebruik?

Het komt wel eens voor dat je als ondernemer geld uit de kas haalt voor persoonlijk gebruik. In dat geval mag je het niet als een kasverschil verwerken. Er wordt namelijk een persoonlijke rekening gecreëerd om jouw opname op de juiste manier te registreren. Wel vindt er een verlaging van de zogeheten ‘credit’ plaats en een verhoging van de debet, oftewel de persoonlijke rekening.

Waarom vinden er soms privé opnames van geld plaats?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een opname te maken voor privé rekening. Een daarvan is het verhogen van de liquiditeit. Dit betekent dat je als ondernemer eigen geld gebruikt omdat er simpelweg te weinig contant geld is. Er is geen sprake van een kasverschil omdat de inkomsten niet toenemen. De reden daarvoor is vrij simpel. Het bedrag zou bij een kasverschil belastbaar zijn. En dat willen ondernemers en belastinginspecteurs liever niet. Het scheelt een hoop werk wanneer er een duidelijk verschil is tussen zakelijke en privé opnames. Om nog meer duidelijkheid te verschaffen raden we aan om elke privé storting te noteren.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?