Wat is een kasboek?

Heb jij een eigen bedrijf? Dan ben je zeker niet de enige. Naar schatting telt Nederland inmiddels 2 miljoen bedrijven en zo’n 1 miljoen fulltime zelfstandigen. Als bedrijfseigenaar is het ontzettend belangrijk om een goed beeld te hebben van je zakelijke kosten en uitgaven. Daardoor weet je precies hoeveel geld er binnenkomt en waar het naartoe gaat. Bovendien ben je beter in staat om goede beslissingen te nemen over jouw uitgaven. Dit alles doe je met behulp van een zogeheten kasboek. Wat is het precies en hoe gebruik je het? In dit artikel leggen we graag uit hoe het werkt.

Wat is een kasboek?

Een kasboek is een document waarin de inkomsten en uitgaven van een bedrijf worden bijgehouden. Doorgaans vindt dit plaats op chronologische wijze. Het geeft je een duidelijk beeld van de financiën van je bedrijf, laat zien welke uitgaven er hebben plaatsgevonden. Ook maakt het duidelijk op welke manieren je kunt besparen. Sommige uitgaven blijken bijvoorbeeld vrij fors, terwijl je er prima op kunt bezuinigen.

Wanneer is het handig om een kasboek te gebruiken?

Als je een bedrijf hebt dat contant geld gebruikt, bijvoorbeeld voor een kassa, moet je een kasboek bijhouden. Dit maakt deel uit van het bedrijfsproces en het is belangrijk om er voldoende aandacht aan te besteden. Sommige bedrijven werken met facturen, terwijl andere de voorkeur geven aan contant geld. Beide opties zijn goed. Welke methode je ook gebruikt, we raden aan om een kasboek te gebruiken. Het geeft jou de mogelijkheid om uitgaven nauwkeurig bij te houden. Ook zorgt het voor een ordelijke financiële administratie, waardoor een eventuele controle van de Belastingdienst geen enkel probleem vormt.

wat is een kasboek

Voorkom fouten, fraude en onnodig geld uitgeven

Wie alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhoudt, ziet hopelijk dat er niet meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Het verschaft je meer financieel inzicht én voorkomt fouten en zelfs fraude. En op die manier bescherm je de financiële gezondheid van een bedrijf. Een ander voordeel is dat het een bijdrage levert aan financiële rapportages. Zo vormt een kasboek vaak de basis voor een jaarrekening en/of de belastingaangifte. Je hebt immers alle nuttige informatie al beschikbaar, en hoeft het alleen nog maar te verwerken.

Administratie bijhouden hoort er nu eenmaal bij

Of je nu kiest voor papier of digitaal: het is altijd belangrijk om een kasboek nauwkeurig bij te houden. Op die manier vermijd je fouten en zelfs problemen met de Belastingdienst. De administratie bijhouden als ondernemer hoort er nu eenmaal bij!

Welke manieren zijn er om een kasboek bij te houden?

Je kunt op verschillende manieren een kasboek bijhouden. Vroeger waren papieren kasboeken de standaard, maar die tijd is allang voorbij. Tegenwoordig kiezen steeds meer ondernemers voor een digitale variant. Het voordeel van een digitaal kasboek is dat je het altijd kunt bekijken. Het enige wat je nodig hebt is een laptop met een goede internetverbinding. Bovendien kun je het kasboek koppelen aan een digitaal kassysteem. En dat bespaart je heel veel handmatig werk. Besteed de tijd die je overhoud aan andere belangrijke zaken binnen je bedrijf.

Hoe gebruik je dit document op een goede manier?

Voor de juistheid van je kasboek is het belangrijk om het zo nauwkeurig en actueel mogelijk te houden. Bewaar alle bonnetje en verwerk zo snel mogelijk. Door je kasboek dagelijks bij te houden ben je altijd op de hoogte van de financiële situatie. Verder raden we het gebruik aan van een digitaal kasboek. Veel ondernemers kiezen bijvoorbeeld voor Excel. Het programma beschikt over allerlei handige sjablonen en andere opties om informatie te verwerken. Het nadeel van Excel. is echter dat alle gegevens handmatig moet worden ingevoerd, wat helaas tot fouten kan leiden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?