Een bedrijfsvoering bestaat uit een groot aantal onderdelen. Het belang van een jaarverslag mag zeker niet over het hoofd worden gezien. Het geeft belanghebbenden een gedetailleerd overzicht van de financiële prestaties, activiteiten en meest belangrijke ontwikkelingen van een bedrijf in het afgelopen jaar. Dit is slechts een korte samenvatting van wat een jaarverslag precies is. In dit artikel vertellen we er graag nog veel meer over.
Wat is een jaarverslag en wat moet er in staan?
Het opstellen van een uitgebreid verslag over het financiële reilen en zeilen van het bedrijf is een complexe taak waar je als ondernemer best tegenop kan zien. Toch moet het nu eenmaal gebeuren, en dan is het wel zo handig om te weten waar je moet beginnen. Feit is dat een jaarverslag overzichtelijk en geordend moet zijn. Belanghebbenden die het willen bekijken moeten gemakkelijk kunnen navigeren tussen de verschillende gegevens. Begin altijd met de inhoudsopgave, dat een duidelijke samenvatting van de verschillende onderdelen en onderwerpen uit het verslag is. Voeg daarbij de volgende elementen toe:
Inleiding
De inleiding is het eerste deel van het verslag en moet in het kort het bedrijf, haar geschiedenis en doelstellingen introduceren. Het zet de toon voor de rest van het verslag en biedt context voor de informatie die volgt.
Managementverslag
Het managementverslag geeft een overzicht van de activiteiten van het management, evenals de meest belangrijke ontwikkelingen en de risico’s en kansen waar het bedrijf het afgelopen jaar mee te maken kreeg. Dit gedeelte moet ook een bespreking bevatten van de strategische doelstellingen van de onderneming en hoe deze zijn bereikt.
Jaarrekening
Het hoofdstuk over de jaarrekening bevat financiële informatie die de prestaties van een bedrijf op dat gebied in kaart brengt. Denk bijvoorbeeld aan de balans, de resultatenrekening en het kasstroomoverzicht. Dit deel is cruciaal voor investeerders en andere belanghebbenden om de financiële positie van het bedrijf te begrijpen.
Toelichting op de jaarrekening
In de toelichting op de jaarrekening vermeld je aanvullende details over de jaarrekening, zoals bij de opstelling van de jaarrekening gehanteerde grondslagen. Dit onderdeel is belangrijk omdat het lezers duidelijkheid geeft over hoe de jaarrekening is opgesteld en welke factoren daarop van invloed zijn.
Accountantsverklaring
Is de jaarrekening uitgebreid gecontroleerd? Dan moet er een accountantsverklaring worden opgenomen. Dit verslag betreft een onafhankelijke beoordeling van de juistheid en volledigheid van de jaarrekening.
Overige informatie
Vaak vind je in een jaarverslag ook de rubriek ‘overige informatie’. Het geeft vaak informatie over de activiteiten van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheidsinitiatieven, bijdragen aan de samenleving en feedback van klanten. Dit gedeelte informeert
belanghebbenden, bijvoorbeeld potentiële geldschieters, over de waarden en prioriteiten van het bedrijf te begrijpen. Kortom: informatie die verder gaat dan de financiële prestaties.
Hoe stel je een jaarverslag op?
Het opstellen van een jaarverslag is een complex en tijdrovend proces. Maar maak je geen zorgen. Met dit stappenplan ga je al een stuk sneller te werk:
Stap 1: Verzamel relevante informatie
Verzamel alle informatie over de activiteiten van het bedrijf, de financiële prestaties en andere belangrijke gebeurtenissen die zich in de loop van het jaar hebben voorgedaan. Deze informatie kan worden verkregen uit financiële verslagen, interne rapporten en andere bronnen.
Stap 2: Orden de verzamelde informatie
Als alle informatie verzameld is, zorg dan voor orde. Maak verschillende secties aan op basis van de onderwerpen die je in het verslag wilt behandelen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om het rapport op te stellen. Bovendien zorg je er voor dat alle relevante informatie in het jaarverslag staat.
Stap 3: Maak een samenvatting
Maak eerst een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van het rapport. Een vergeet niet om een gedetailleerde beschrijving van elk onderdeel toe te voegen, inclusief ondersteunende gegevens en statistieken. Daarbij is het belangrijk om in beknopte, duidelijke en heldere taal te schrijven.
Stap 4: Beoordeel het rapport en werk het eventueel bij
Is het verslag klaar? Goed gedaan! Bekijk het vervolgens kritisch en nauwkeurig om er zeker van te zijn dat het duidelijk en gestructureerd is. Breng eventueel noodzakelijke bewerkingen of correcties aan om de duidelijkheid en leesbaarheid van het document te verbeteren.
Stap 5: Publiceer het verslag
Is het jaarverslag afgerond, publiceer het dan in gedrukte vorm of online en verspreid het onder relevante belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan investeerders, klanten en werknemers. Zorg er voor dat het verslag toegankelijk en gemakkelijk leesbaar is voor iedereen. Daardoor vinden belanghebbenden snel de informatie die ze nodig hebben.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar