Ben jij een trotse ondernemer? Dan weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk is om alle financiën goed bij te houden. Sterker nog: het is van groot belang voor het succes van jouw bedrijf. Zodoende besteden bedrijven veel aandacht aan het opstellen van een jaarrapport. Maar wat is het precies en waar moet je allemaal aan denken? Wij zochten het voor je uit.
Wat is een jaarraport?
Een jaarrapport is een document van één jaar dat de financiële situatie van een bedrijf op een bepaald moment in beeld brengt. Het bevat meestal een balans en een resultatenrekening. Dit rapport is overigens niet verplicht voor zelfstandigen. Wel komt het goed van pas in bepaalde situaties, zoals het aanvragen van een hypotheek om een huis te kopen.
Hoe stel je een jaarrapport op?
Vrijwel elk bedrijf stelt aan het einde van het jaar een balans en resultatenrekening op. Samen vormen ze de bouwstenen van het jaarrapport. Vroeger moest je als ondernemer zelf doen of een accountant inschakelen. Tegenwoordig heb je echter boekhoudprogramma’s zoals eBoekhouden en Rompslomp om dit proces te automatiseren. Het positieve gevolg daarvan is dat het efficiënter en nauwkeuriger wordt gedaan. Nadat het jaarverslag is opgesteld deponeer je het elektronisch bij de Kamer van Koophandel (KVK).
Waarom is een jaarrapport zo belangrijk?
Het jaarrapport is een document vol cijfers die de financiële situatie van een bedrijf weer. Doorgaans wordt het opgesteld door het bestuur. Het jaarverslag maakt deel uit van het jaarrapport. Je vermeldt altijd de balans, de resultatenrekening en een toelichting op beide stukken. Het is zeer bruikbaar voor partijen die interesse hebben in het bedrijf, zoals aandeelhouders, schuldeisers en leveranciers.
Wat is de ‘stille reserve’?
Op basis van de financiële informatie besluit een partij bijvoorbeeld wel of niet te investeren. De zogeheten ‘stille reserve’ speelt daar overigens een belangrijke rol bij. Dit betreft het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke marktwaarde van een onderneming. Het is niet terug te vinden op de balans, vandaar de benaming ‘stille’.
De ‘stille reserve’ in de praktijk
Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om de ‘stille reserve’ beter te begrijpen. Stel je voor dat een kantoorgebouw op de balans staat voor 350.000 euro, maar de marktwaarde is € 500.000 is. In dat geval is de ‘stille reserve’ 150.000 euro. Financiële jaarverslagen zijn erg belangrijk voor bedrijven die willen aantonen dat ze er financieel sterk voor staan. Dit trekt immers potentiële investeerders en geldschieters aan.
Waar moet een jaarrapport aan voldoen?
Een jaarraport moet aan verschillende eisen voldoen. Vaak is het zo dat het bestuur een bepaalde doelgroep wil voorlichten, zoals investeerders. Het is altijd belangrijk om een bepaalde doelgroep voor ogen te hebben en daar passende taal voor te gebruiken.
Of het publiek nu bestaat uit interne medewerkers, investeerders, financiële instellingen of klanten: de toelichting moet worden afgestemd op hun belangen en behoeften.
Vermelden van relevante gebeurtenissen
Tevens moeten relevante gebeurtenissen uit het afgelopen jaar vermeld staan in het document. Als bijvoorbeeld de winst van het bedrijf is gestegen, is het belangrijk om deze boodschap te benadrukken. Ook schrijf je vaak over eventuele activiteiten van dochterondernemingen en wat het toekomstperspectief is. En wat zijn de eventuele risico’s voor de komende periode? Het bestuur schrijft dan ook een compleet en getrouw verslag.
Tot slot: schroom niet om professionals in te schakelen
Vind je het lastig om een goed leesbaar verslag te schrijven? Schakel dan eventueel een professional in, zoals een tekstschrijver. Hoe dan ook kan het geen kwaad om experts in te schakelen, of dat nu accountants of copywriters zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een jaarrekening een helder verslag is van het financiële reilen en zeilen van een bedrijf in het afgelopen jaar. En daar mag je best hulp voor vragen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar