Voor bedrijven die actief zijn op het gebied van logistiek en supply chain is voorraadbeheer uiterst belangrijk om goed te functioneren. Met voldoende voorraad ben je immers in staat om klanten snel en vakkundig van de juiste producten te voorzien. Een begrip die je vaak tegenkomt in de wereld van de logistiek is ‘incourante voorraad’. Wat betekent het precies?
Wat is incourante voorraad?
‘Incourant’ is een Frans woord dat ‘niet verkoopbaar’ betekent. Het heeft betrekking op voorraden van bedrijven die overtollig en/of achterhaald zijn. Ze zijn niet langer nuttig en daardoor onverkoopbaar. Een incourante voorraad heeft vaak verschillende oorzaken. Zo is de vraag op de markt mogelijk veranderd of is er sprake van verouderde technologie. Ook is er soms sprake van een seizoensgebonden product of voldoet het simpelweg niet meer aan moderne veiligheidseisen. Bedrijven zijn uiteraard niet blij met een incourante voorraad. Een product is immers onverkoopbaar, wat zowel financiële risico’s als operationele uitdagingen met zich meebrengt.
Waarom is een overtollige voorraad slecht nieuws voor bedrijven?
Een incourante voorraad is geen goed nieuws voor een bedrijf. Vaak is er sprake van verouderde producten die simpelweg niet meer voldoen aan de vraag van de markt en/of de verwachtingen van klanten. Dit vergroot de kans op ontevreden klanten en imagoschade aanzienlijk. Daarnaast neemt een onverkoopbare voorraad vaak kostbare opslagruimte in beslag. Dit terwijl je juist voldoende ruimte nodig hebt voor producten die wél verkoopbaar zijn. Probeer inefficiënt gebruik van magazijnen en distributiecentra zoveel mogelijk te vermijden. Daarmee voorkom je hoge opslagkosten en lage operationele efficiëntie.
Operationele uitdagingen
Een voorraad waar je geen kant mee op kan brengt een aantal operationele uitdagingen met zich mee. Zo moet je de overtollige voorraad in kaart brengen, het op de juiste manier verwerken in de boekhouding en er op de een of andere manier van af zien te komen. En natuurlijk moet je een incourante voorraad in de toekomst zien te voorkomen. Je hebt er dus veel werk van en houdt er praktisch niets aan over.
Hoe voorkom je een incourante voorraad?
Voorraden die je niet meer kunt verkopen hebben een aanzienlijke impact op het functioneren van een bedrijf, en niet in positieve zin. Zo kan het leiden tot problemen met de liquiditeit. Oftewel: er is onvoldoende geld aangezien er minder wordt verkocht. Zodoende is het belangrijk om de kans op een overtollige voorraad zoveel mogelijk te verkleinen. Helaas is het niet altijd te voorkomen. Het is een probleem waar veel bedrijven me te maken krijgen. Dit betekent echter niet dat je geen maatregelen kunt nemen om de impact ervan zoveel mogelijk te verkleinen. Bij deze een aantal tips:
Tip 1: Doe aan forecasting
Forecasting houdt in dat je gegevens uit het bedrijfsverleden gebruikt om de toekomst te ‘voorspellen’. Zo maak je een inschatting van de toekomstige vraag naar bepaalde producten en/of diensten. Dit is van groot belang aangezien je er een incourante voorraad mee voorkomt. Anticipeer daarom goed op de marktvraag en trends, om de voorraadniveau’s van het bedrijf zoveel mogelijk te optimaliseren.
Tip 2: Koop slim in
Beheer de inkoop van producten op een slimme en efficiënte manier om overmatige voorraad te voorkomen. Hoe? Door andere de prestaties van leveranciers zorgvuldig te monitoren en door de inkoop af te stemmen op de vraag. Koop dus nooit meer producten dan je nodig hebt. Ook raden we aan om te onderhandelen over flexibele inkoopvoorwaarden, zodat je de kans op een overtollige voorraad aanzienlijk verkleint.
Tip 3: Doe aan actief voorraadbeheer
Goed beheer is zeer belangrijk als je niet wil kampen met een overtollige voorraad. Hou de voorraadniveau’s scherp in de gaten en analyseer en identificeer een verouderde voorraad. Is daar sprake van? Neem dan op tijd maatregelen om er van af te komen.
Tip 4: Doe zoveel mogelijk aan productinnovatie
Verbeter de levenscyclus van producten zoveel mogelijk door innovatie, optimalisatie en productverbetering. Daarmee verklein je de levensduur van producten en komt een incourante voorraad hopelijk veel minder vaak voor.
Tip 5: Werk samen met andere partijen
Deel informatie en werk samen met andere partijen in de supply chain, zoals leveranciers, distributeurs en klanten. Met elkaar zorg je voor real time informatie en ben je in staat om een betere ‘forecasting’ te doen. Ook voorspel je samen de vraag naar een bepaald product en zorg je voor beter voorraadbeheer en optimalisatie. En op die manier verklein je het risico op een incourante voorraad. Heel fijn!
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar