Wat is een houdstermaatschappij?

Heb je net jouw eerste stappen in de financiële wereld gezet, bijvoorbeeld als investeerder of door een nieuwe baan bij een bedrijf in de financiën? Dan kom je vroeg of laat het begrip ‘houdstermaatschappij’ tegen. Het betekent hetzelfde als holding en het is belangrijk om er kennis van te hebben. Dit begrip heeft namelijk betrekking op het bezit van bedrijven. Wil je graag weten wat het precies inhoudt? Lees dan snel verder!

Wat is een houdstermaatschappij?

Een houdstermaatschappij is een bedrijf die andere bedrijven bezit en controleert. De zogeheten ‘dochterondernemingen’ maken onderdeel uit van het ‘moederbedrijf’. Holding   een populaire strategie voor bedrijfseigenaren en investeerders die hun investeringen willen diversifiëren en risico’s willen spreiden over verschillende bedrijven.

wat is een houdstermaatschappij

Wat zijn de voordelen van een houdstermaatschappij?

Houdstermaatschappijen hebben echter voor- en nadelen. Het is belangrijk de plus- en minpunten te begrijpen voordat je besluit er een op te richten of erin te investeren. Wij verdiepten ons er in en kwamen tot een aantal belangrijke conclusies.

Voordelen

1 – Het biedt vermogensbescherming
Een groot voordeel een holding is dat het een mate van vermogensbescherming biedt. Omdat de holding eigenaar is van de dochteronderneming, is de aansprakelijkheid van de dochteronderneming beperkt tot haar activa. Dit betekent dat de activa van de holding beschermd zijn. Ook wanneer de dochteronderneming wordt aangeklaagd of in financiële moeilijkheden komt.

2 – Het brengt belastingvoordelen met zich mee
Holdingmaatschappijen brengen soms aanzienlijke belastingvoordelen met zich mee, vooral als ze gevestigd zijn in rechtsgebieden waar gunstige belastingwetten gelden. Bovendien kan een holding de winsten van een dochteronderneming verrekenen met de verliezen van een andere. En daardoor neemt de totale belastingdruk af. Houdstermaatschappijen stellen het betalen van de belasting soms ook uit door winsten te herinvesteren in dochterondernemingen.

3 – Het zorgt voor efficiënt beheer van verschillende bedrijfsonderdelen
Moedermaatschappijen maken het bedrijfsbeheer efficiënter door administratieve functies, zoals boekhouding en personeelszaken, met elkaar te consolideren. Dit betekent dat alles op één punt bijeen wordt gebracht. Dit verlaagt de kosten en zorgt voor meer ruimte om op de bedrijfsontwikkeling te concentreren.

4 – Het creëert diversificatie
Dankzij houdstermaatschappijen zijn beleggers in staat om hun investeringen te diversifiëren over verschillende bedrijven en sectoren. Dit is een vorm van risicospreiding en vermindert de financiële impact en problemen bij een bedrijfsfaillissement.

5 – Sneller toegang tot kapitaal
Vaak hebben houdstermaatschappijen gemakkelijker toegang hebben tot kapitaal dan individuele bedrijven. Dit komt omdat holdings de activa van hun dochterondernemingen gebruiken als onderpand voor leningen, waardoor ze gemakkelijker toegang hebben tot kapitaal. Oftewel: er is sneller geld beschikbaar.

Nadelen

1 – Het is vaak complex
Holdings zijn vaak complexer dan individuele bedrijven en vereisen meer managementervaring. Het beheer van meerdere dochterondernemingen met verschillende bedrijfsmodellen en sectorspecifieke regelgeving kan moeilijk en tijdrovend zijn.

2 – Beperkt zeggenschap
Beperkt zeggenschap is een ander nadeel, vooral bij beursgenoteerde bedrijven. Soms is het erg lastig om de belangen van de moedermaatschappij af te stemmen op die van de dochterondernemingen.

3 – Meer financieel risico
Holdings staan bloot aan financiële risico’s die hun hele portefeuille kunnen treffen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met schulden en liquiditeit. En een eventueel faillissement van een dochteronderneming heeft vaak verstrekkende gevolgen voor andere dochterondernemingen én de moedermaatschappij.

4 – Uitdagingen op rechtsgebied
De regelgeving van een land vormt soms een flinke uitdaging voor holdings. Het naleven van bijvoorbeeld belasting-, arbeids- en milieuwetgeving is vaak complex, duur en tijdrovend. Een bedrijf schakelt vaak een belastingexpert, boekhouders en/of accountants in. Die vragen vaak hoge tarieven voor hun diensten. Daar staat echter wel tegenover dat al het beheer op de juiste manier wordt uitgevoerd.

5 – Kans op belangenconflicten
Als houdstermaatschappij moet je oppassen voor potentiële belangenconflicten, vooral als er meer dan één bedrijf in dezelfde sector actief zijn. Zo is het voor een holding die twee concurrerende bedrijven bezit, soms erg moeilijk om te beslissen welk bedrijf voorrang krijgt.

Hoe investeer je veilig en zorgvuldig in een houdstermaatschappij?

Een houdstermaatschappij heeft zowel voor- als nadelen. Zodoende is het van groot belang dat zorgvuldig onderzoek voordat je besluit er een op te richten of erin te investeren. Holdings brengen onder andere belastingvoordelen en efficiënt financieel beheer met zich mee. Ook is kapitaal sneller beschikbaar. Dat alles gaat echter gepaard met complexiteit, financiële risico’s en mogelijke belangenconflicten. En dat is nog maar een greep uit de nadelen die we in dit artikel hebben genoemd. Uiteindelijk moet je bij het oprichten van een holding of een investering altijd een zorgvuldige analyse uitvoeren. Kijk naar de voor- en nadelen in dit artikel. Hopelijk maak je daarna een goede keuze!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?