De financiële wereld is interessant en complex. Zodra je het betreedt vliegen er allerlei begrippen om je oren. Zo heb je misschien wel eens ‘holding’ voorbij zien komen. Wat is het precies en waarom is het belangrijk voor bedrijven? Wij zochten het met veel plezier voor je uit.
Wat is een holding?
Een holding, ook wel houdstermaatschappij genoemd, is een bedrijf dat een meerderheidsbelang heeft in een of meer dochterondernemingen. Holdingmaatschappijen produceren meestal zelf geen goederen en diensten, maar bezitten andere bedrijven die dat wel doen.
Waarom richten bedrijven holdings op?
Bedrijven kiezen er om verschillende redenen voor om holdings op te richten. Een van de meest voorkomende redenen is de scheiding van eigendom en bedrijfsactiviteiten. Daardoor kan een holding een bedrijfsstructuur creëren die zijn eigen verantwoordelijkheden en die van zijn dochterondernemingen beperkt.
Holding: een praktijkvoorbeeld
Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel een bedrijf voor met verschillende dochterondernemingen die elk in een andere bedrijfstak actief zijn. Door een holding op te richten kan de holding het juridisch eigendom van elke dochteronderneming scheiden van het bedrijf. Dit betekent dat als een van de dochterondernemingen juridische of financiële problemen krijgt, dit geen gevolgen heeft voor de andere dochterondernemingen of de moedermaatschappij.
Belastingvoordelen
Een holdingmaatschappij richt zich voornamelijk op het bezit van aandelen in andere bedrijven. Dit biedt verschillende belastingvoordelen afhankelijk van de rechtsvorm en de fiscale wetgeving in het betreffende land. Laten we er een aantal op een rijtje zetten:
Voordeel 1: Lagere belastingtarieven
In sommige landen profiteert een holdingmaatschappij van lagere belastingtarieven op dividendinkomsten die het ontvangt van de dochterondernemingen waarin ze investeert.
Voordeel 2: Uitstel van belasting en betere cashflow
Op het moment een holdingmaatschappij dividendinkomsten ontvangt van haar dochterondernemingen, mag het dezelfde in sommige landen opnieuw investeren zonder meteen belasting te hoeven betalen over deze inkomsten. Dit is goed voor de cashflow aangezien er meer geld beschikbaar is voor investeringen in andere bedrijven.
Voordeel 3: Fiscale consolidatie
In sommige krijgt een holdingmaatschappij fiscale consolidatievoordelen. Dit betekent dat de holdingmaatschappij en haar dochterondernemingen als één belastingeenheid worden beschouwd. Dit heeft een belangrijk fiscaal pluspunt, namelijk lagere belastingen.
Voordeel 4: Verkoop van dochterondernemingen is soms belastingvrij
Wanneer een holdingmaatschappij besluit om een dochteronderneming te verkopen, is het in sommige landen mogelijk om dit belastingvrij te doen. En dat is natuurlijk een groot voordeel. Het verhoogt immers de verkoopwaarde van de dochteronderneming. Ook geeft de holdingmaatschappij meer flexibiliteit bij het beheren van de bedrijfsportefeuille.
Tip: raadpleeg altijd een belastingadviseur
Wees je bewust van het feit dat de fiscale wetgeving en de belastingvoordelen van een holdingmaatschappij sterk variëren tussen landen. We raden aan om altijd een belastingadviseur te raadplegen voordat je het besluit neemt om een holding op te richten of om te investeren in een bestaande holdingmaatschappij.
Strategisch managementinstrument
Holdingmaatschappijen kunnen ook worden gebruikt als strategisch managementinstrument. Door een meerderheidsbelang in een andere onderneming te hebben, kan een holding zeggenschap uitoefenen over de bedrijfsactiviteiten, het beheer en de besluitvorming van die onderneming. Dit is bijzonder nuttig wanneer de holding bepaalde strategische doelstellingen wil bereiken. Denk bijvoorbeeld aan betreden van een nieuwe markt of het diversifiëren van het productassortiment.
Waarom zijn holdings mogelijk interessant voor beleggers?
Vanuit het oogpunt van een belegger kunnen holdings een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn. Door te beleggen in een holding kunnen beleggers blootstelling krijgen aan verschillende dochterondernemingen in verschillende sectoren, wat kan helpen om een portefeuille te diversifiëren. Aangezien holdings geen eigen producten en diensten produceren, hebben ze bovendien vaak lagere bedrijfskosten en hogere winstmarges hebben dan dochterondernemingen.
Wat zijn de nadelen van een holding?
Wees je wel bewust van het feit dat investeren in holdings ook risico’s met zich meebrengt. Wanneer een van de dochterondernemingen bijvoorbeeld financiële moeilijkheden ondervindt, kunnen de prestaties van de moedermaatschappij en de andere dochterondernemingen worden beïnvloed. En aangezien de holding de dochterondernemingen controleert, geeft het mogelijk voorrang aan haar eigen belangen boven die van de andere bedrijven.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar